Clean Recycle: Companiile din Romînia care nu şi-au trimis deşeurile la reciclat au plătit în 2022 peste 6 milioane de euro

T.B.
Companii / 19 octombrie 2023

Clean Recycle: Companiile din Romînia care nu şi-au trimis deşeurile la reciclat au plătit în 2022 peste 6 milioane de euro

Companiile care activează în România şi care nu şi-au valorificat deşeurile de ambalaje puse pe piaţă au plătit, în 2022, 33 milioane de lei, echivalentul a peste 6 mil. EUR, către Administraţia Fondului pentru Mediu, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de Clean Recycle, potrivit unui comunicat al Clean Recycle, remis redacţiei.

Suma este însă de 4 ori mai mică faţă de anul 2012, dovadă că operatorii economici devin din ce în ce mai responsabili privind obligaţiile de mediu, conform sursei menţionate.

În ultimii 10 ani, în perioada 2012-2022, sumele plătite de companii pentru deşeurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate, se ridică la peste 900 de milioane de lei, echivalentul a 181 milioane de euro, arată datele analizei.

"România a evoluat în ultimii ani la nivel de valorificare a deşeurilor de ambalaje, doar că progresul este unul destul de lent. Acum, însă, avem oportunitatea să accelerăm acest proces, mai ales dacă ne referim la dezvoltarea infrastructurii care să ne ajute să creştem rata de reciclare. Doar prin PNRR, avem peste 1 miliard de euro pentru investiţii care să asigure o gestionare cât mai eficientă a deşeurilor de ambalaje", declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle, potrivit sursei citate.

Companiile generatoare de deşeuri de ambalaje au obligaţia să raporteze toate cantităţile puse pe piaţă, prin intermediul OIREP-urilor (Organizaţiile care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului), care preiau această responsabilitate, arată datele comunicatului. În caz contrar, operatorii economici plătesc către Fondul pentru Mediu 2 lei pentru fiecare kilogram de ambalaj nevalorificat, informează compania.

În primele nouă luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 67 de mii de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său, potrivit comunicatului.

Ţara noastră nu reuşeşte să îşi atingă ţintele de reciclare impuse la nivelul Uniunii Europene, de 65% pentru deşeurile de ambalaje puse pe piaţă. Ultimele date arată că procentul de reciclare a fost de 39,87%, în anul 2020, conform sursei citate.

De altfel, ţara noastră se situează pe ultimul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană privind depozitarea deşeurilor municipale la gropile de gunoi, cu cantităţi care depăşesc 127 de milioane de tone, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb