Climatul de afaceri al marilor companii din Germania este marcat de accentuarea pesimismului

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Companii / 13 februarie

"Starea de spirit din marile companii industriale orientate spre export alunecă din ce în ce mai adânc în teritoriul negativ". (Barometrul KfW-Ifo)

Călin Rechea

Barometrul KfW-Ifo din luna ianuarie 2025 arată o nouă înrăutăţire a climatului economic la nivelul companiilor mari din Germania, în timp ce la nivelul IMM-urilor s-a înregistrat o creştere uşoară, prima după opt scăderi consecutive.

Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a crescut cu 0,6 puncte, până la -21,4 puncte, aproape de minimul înregistrat în perioada acută a pandemiei, după o scădere de 1,5 puncte în luna precedentă.

Pentru companiile mari s-a înregistrat o scădere de 0,9 puncte, după o scădere de 0,7 puncte, până la -28 de puncte, cel mai redus nivel din ultimele 5 luni (vezi graficul).

Climatul de afaceri al marilor companii din Germania este marcat de accentuarea pesimismului

Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.

Indicele aşteptărilor IMM-urilor pentru următoarele şase luni a crescut nesemnificativ, cu 0,1 puncte, până la -23,6 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut cu 1,2 puncte, până la -19,3 puncte, un nivel considerat foarte scăzut din punct de vedere istoric.

Raportul arată că "singura rază de speranţă este în sectorul serviciilor". Pentru IMM-urile din acest sector, indicele climatului de afaceri a crescut cu 2,2 puncte, până la -14,6 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 3,8 puncte, până la -21,2 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 0,5 puncte, până la -7,5 puncte.

Pentru firmele din industria prelucrătoare, indicele climatului de afaceri a scăzut cu 0,5 puncte, până la -31,6 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, în condiţiile unei scăderi cu 0,5 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -38,6 puncte şi a unei scăderi similare a indicelui aşteptărilor pentru următoarele 6 luni, până la -25,3 puncte.

O scădere de 1,4 puncte a înregistrat indicele climatului de afaceri pentru IMM-urile din construcţii, până la -21.3 puncte, pe fondul unei scăderi de 3,5 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -28,3 puncte.

Deteriorarea climatului de afaceri s-a observat şi în sectorul vânzărilor retail. Indicele agregat a scăzut cu 1,9 puncte, până la -15,7 puncte, pe fondul unei scăderi de 2 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -20,8 puncte.

Analiştii de la KfW explică declinul prin reticenţa consumatorilor, care preferă să îşi crească economisirea în urma creşterilor salariale reale în loc să aloce mai mult pentru consum, pe fondul incertitudinilor tot mai mari.

Indicele climatului economic la nivelul companiilor mari este influenţat mai ales de companiile exportatoare, unde "starea de spirit alunecă din ce în ce mai adânc în teritoriul negativ". Valoarea agregată a scăzut cu 0,9 puncte în prima lună a anului, până la -28 de puncte, pe fondul unei scăderi cu 3,7 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -26,1 puncte.

Pentru companiile mari din industria prelucrătoare, indicele aşteptărilor a scăzut cu 4,3 puncte, până la -49,1 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2020.

Scăderi semnificative ale indicilor încrederii, în special pentru indicii aşteptărilor, s-au înregistrat şi pentru companiile mari din construcţii şi vânzările retail.

Indicele climatului de afaceri pentru companiile mari din sectorul serviciilor a crescut cu 6,5 puncte, până la -18,6 puncte, în condiţiile unei creşteri de 8,6 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -14,4 puncte, şi a unei creşteri de 5,3 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -22,4 puncte.

"Nu trebuie să ne facem iluzii", se arată în concluzia raportului, deoarece "mica îmbunătăţire a încrederii la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii este doar puţin mai mult decât o picătură în ocean, având în vedere stagnarea de cinci ani a economiei generale şi pierderea competitivităţii internaţionale".

O schimbare radicală în bine se poate face doar pe baza unor progrese semnificative în depăşirea problemelor structurale, se mai arată în raport, unde se mai subliniază şi necesitatea creşterii cheltuielilor gospodăriilor pentru consum.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2633
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9687
Gram de aur (XAU)Gram de aur444.7316

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb