Clopotele şi eternitatea ctitorilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 aprilie 2017

Ţara noastră se va putea mândri cu un nou record ... cel mai mare clopot din Europa. Ca orice record, de orice fel, şi acesta stârneşte discuţii.

Pe 15 mai va ajunge la Bucureşti primul dintre cele şase clopote de la Catedrala Mântuirii Neamului, care de altfel este şi cel mai mare, având nişte caracteristici impresionante: 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi 3,3 metri lăţime. "Gigantul" a fost turnat pe 11 noiembrie 2016 la Innsbruck, în Austria, şi a costat aproximativ 500.000 de euro. Nu mai puţin de 25 de experţi în arta turnării clopotelor au muncit la acesta, pentru construcţie fiind folosit cupru electrolitic (78%) şi staniu electrolitic (22%), procesul de răcire, după turnare, a durat 3 săptămâni, iar sunetul este unul perfect.

Luna aceasta, pe 21 aprilie, vor fi turnate şi celelalte şase clopote. Potrivit basilica.ro: "Procesul constă în mai multe etape. Aliajul, încălzit la o temperatură de 1.150 de grade Celsius, va fi turnat în forma clopotelor. Urmează apoi răcirea controlată, într-o perioadă mai lungă de timp.Sunetul generat de un clopot Grassmayr se compune din următoarele trepte muzicale: Fundamentala, Octava Inferioară, Qvinta, Terţa şi Octava Superioară, toate realizate de şaisprezecime de semiton. După răcire, clopotele destinate Catedralei Naţionale vor fi acordate după cum urmează: DO#, MI#, SOL#, LA# (gama 1) DO# (gama 2), informează ing. Corneliu Revencu, reprezentantul turnătoriei Grassmayr în România. Greutatea acestora diferă, astfel, respectând ordinea prezentată mai sus, vor cântări: 3400 kg, 1800 kg, 1000 kg, 750 kg, 500 kg". Clopotele turnate la Innsbruck în atelierul Grassmayrau o garanţie de 15 ani şi o viaţă apreciată la peste 400 de ani.

Pe clopotul cel mare este gravată imaginea Patriarhului Daniel, fapt ce a stârnit mai multe discuţii în contradictoriu. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a explicat cum stau lucrurile:"Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este ctitorul spiritual al Catedralei Neamului. Este o tradiţie justificată de importanta gestului făcut pentru ridicarea noului lăcaş de cult. Nu este un gest de mândrie, aşa cum încearcă să creadă unele persoane. Este o pecete ascunsă la care nu ajunge nicio privire niciodată, ştiind unde sunt montate clopotele". Pe de altă parte, reprezentanţii fabricii de clopote Grassmayr au explicat că este o tradiţie a bisericii creştine să inscripţioneze chipul Întâistătătorului bisericii respective, aşa cum s-a întâmplat şi cu diverşi papi.

În urmă cu şapte ani au existat de asemenea discuţii legate de faptul că pe clopotele Catedralei din Voluntari era inscripţionat numele edilului: "Consiliul Local Voluntari. Primar Florentin-Costel Pandele". Realizate tot de meşterii din Innsbruck, cele cinci clopote (1.000, 500, 450 şi 350 de kilograme) au costat 95.000 de euro. Dacă în privinţa ctitorilor feţe bisericeşti, oameni sunt de acord ca numele acestora să rămână ca o mărturie pentru viitor, nu la fel stau lucrurile în ceea ce îi priveşte pe aleşii (primari, prefecţi, parlamentari), care doar reprezintă comunitatea şi folosesc banii acesteia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pe langa autorul/autoarea artocolului !

    1) Pe 15 mai va ajunge la Bucureşti primul dintre cele şase clopote... 

    Luna aceasta, pe 21 aprilie, vor fi turnate şi celelalte şase clopote...??? 

    Intrebare: sunt 6 sau 7 clopote? 

    2)Realizate tot de meşterii din Innsbruck, cele cinci clopote (1.000, 500, 450 şi 350 de kilograme)  

    Intrebare: sunt 5 sau 4 clopote?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb