Clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu are probleme exact înaintea debutului în cupele europene şi la finalul celui mai bun sezon din Liga 1, când trupa antrenată de Cristi Pustai a devenit vicecampioană naţională.
Poliţişti şi comisari ai Gărzii Financiare din Gorj au descins, ieri, la sediul clubului Pandurii din Târgu Jiu pentru a verifica o serie de acte financiar-contabile, în baza unei plângeri depuse de către conducerea Complexului Energetic Oltenia. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Gorj, Romina Dochian, instituţia are un dosar penal deschis în urma plângerii depuse de către conducerea CE Oltenia şi, în consecinţă, sunt făcute verificările de rigoare. Plângerea vizează faptul că şefii Complexului Energetic Oltenia nu ar avea acces la documentele contabile ale clubului, complexul fiind finanţatorul principal al echipei de fotbal. Anterior, managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, declarase că preşedintele clubului, Marin Condescu, refuză să îi pună la dispoziţie actele financiar-contabile pe care i le-a solicitat, motiv pentru care a şi anunţat că pe 19 iulie ar urma să aibă loc o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor, în care va fi votată schimbarea lui Condescu din fruntea clubului. Reprezentanţi ai Complexului Energetic Oltenia au anunţat, la jumătatea lunii mai, că au dat în judecată Clubul Pandurii Târgu Jiu pentru a recupera 18,8 milioane de lei, sumă pe care echipa de fotbal ar fi primit-o, în perioada 2009 - 2011, în mod nelegal de la unităţi din minerit şi energie, cu titlu de finanţare. Directorul Diviziei Financiare de la CE Oltenia, Daniel Pităroiu, declara, într-o conferinţă de presă, că acţiunea în instanţă a fost depusă după ce Corpul de Control din cadrul complexului a finalizat controalele cu privire la modul de folosire a fondurilor repartizate către diferite echipe de fotbal. Conform lui Pităroiu, verificările Corpului de Control au început după ce Curtea de Conturi a obligat unitatea să recupereze 8,8 milioane de lei cu care clubul de fotbal ar fi fost finanţat ilegal de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia. Suma a fost folosită în 2011, iar verificările ulterioare ale Corpului de Control au vizat fonduri cheltuite similar în 2010 şi 2009. Ulterior, preşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu, a declarat că unele dintre faptele pentru care clubul a fost dat în judecată de CE Oltenia s-au prescris, iar altele au fost verificate de mai multe instituţii, inclusiv de DNA, care nu au descoperit nereguli. Condescu afirma că finanţarea Clubului Pandurii Târgu Jiu cu bani din minerit şi energie se face în baza unor legi, hotărâri de guvern şi decizii ale consiliilor de administraţie de la unităţile care formează în prezent Complexul Energetic Oltenia.
La finalul lunii aprilie, Curtea de Apel Craiova a hotărât că Decizia Curţii de Conturi, care a constatat plăţi nejustificate în valoare de 8.800.000 lei făcute de fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia către Cluburile Pandurii şi Minerul Motru, trebuie pusă în aplicare integral şi fără condiţionări. Iniţial, Marin Condescu, preşedintele clubului de fotbal, a solicitat conducerii CEO plata eşalonată a sumei imputate de Curtea de Conturi a României, însă, şefii companiei au respins această cerere. În urmă cu un an presa prezenta un document semnat de către Marin Condescu din care reieşea că echipa de fotbal a primit peste 5.000.000 de euro pentru sezonul 2011-2012 de la mai multe societăţi dar şi de la Consiliul Local Târgu Jiu după cum urmează: Societatea Naţională a Lignitului Oltenia - 8.000.000 lei, Complexul Energetic Rovinari- 6.400.000 lei, Complexul Energetic Turceni - 6.400.000 lei, Consiliul Local Târgu Jiu - 1.000.000 lei, SC Artego SA - 1.000.000 lei. Sume similare au fost încasate anual începând cu 2005, de când companiile energetice au devenit membre fondatoare ale clubului de fotbal Pandurii.
În schimb afacerea cu transferuri de jucători a mers din plin pentru echipa condusă de Condescu, jucătorii gorjeni fiind la mare căutare în acest an, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Prima lovitură a fost dată la începutul anului. Internaţionalul Alexandru Maxim a fost achiziţionat de VfB Stuttgart, formaţia germană plătind în schimbul mijlocaşului 1.500.000 de euro. La finalul acestui campionat ivorianul Ousmane Viera, unul dintre oamenii de bază ai echipei a fost curtat intens de Steaua Bucureşti şi francezii de la Valenciennes, dar în cele din urmă, jucătorul aflat la final de contract a ales să meargă în Turcia, la Rizespor. O mişcare surprinzătoare a reprezentat-o transferul lui Alex Vlad la Dnepr Dnepropetrovsk în Ucraina. Suma de transfer este o enigmă, Marin Condescu declarând pentru presa locală că afacerea este una confidenţială: "L-am vândut pe Vlad pe o sumă confidenţială. Este un transfer pe care l-am făcut, sunt nişte documente pe care le-am semnat. Nu este secretă faţă de stat, federaţie, ligă, faţă de FIFA, UEFA sau autorităţile statului". Conform unor surse suma de transfer este mai mare decât aceea a lui Maxim, apropiindu-se de 2.000.000 de euro. Alţi doi jucători apreciaţi, Claudiu Voiculeţ şi Dan Nistor, sunt foarte aproape să fie vânduţi. Cotat la 1.800.000 euro, Nistor este ofertat de Steaua, CFR Cluj şi formaţia spaniolă Levante.
Puţin a lipsit ca gorjenii să ne reprezinte chiar în preliminariile Ligii Campionilor, din fericire UEFA a suspendat pedeapsa dictată împotriva Stelei şi campioana are drept de participare în cea mai importantă competiţie intercluburi. Situaţia este cel puţin atipică, o formaţie care se pregăteşte pentru prima participare din istorie în cupele europene, şi care are un buget constant, şi-a transferat cei mai buni jucători. În Europa League, Pandurii vor juca împotriva câştigătoarei "dublei" dintre Bala Town şi Levadia Tallin.