Lira egipteană a atins miercuri un minim record în raport cu dolarul, după ce banca sa centrală a majorat dobânda de referinţă cu 6 puncte procentuale şi a devalorizat moneda, transmite CNBC.
Măsurile au fost menite să faciliteze un acord cu Fondul Monetar Internaţional, care este de aşteptat să confirme extinderea pachetului său actual de sprijin financiar de 3 miliarde de dolari pentru Egipt.
Lira egipteană se tranzacţiona la aproximativ 50 de unităţi pentru dolar după anunţ, de la 30,85 unităţi anterior, potrivit datelor LSEG.
Rata cheie a dobânzii a ţării este acum de 27,25%, a declarat miercuri banca centrală.
Măsura "demonstrează că factorii de decizie politică sunt angajaţi să revină la ortodoxia economică. Acest lucru va deschide probabil calea pentru un acord cu FMI în câteva ore. Acesta pare a fi un pas pozitiv pentru Egipt pe calea ieşirii din criza actuală", a scris James Swanston, economist din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de cercetare.
Egiptul, cea mai populată ţară din lumea arabă, cu aproximativ 110 milioane de locuitori, se confruntă cu o penurie prelungită de valută străină.
Măsurile ţării sugerează că este încrezătoare că intrările de valută forte sunt la orizont, în special datorită unui acord de investiţii semnat luna trecută cu Emiratele Arabe Unite, în valoare de 35 de miliarde de dolari, şi aşteptarea unui acord cu FMI pentru sprijin suplimentar.
"Economia internă a fost împovărată recent de lipsa de valută, care a dus la existenţa unei pieţe paralele a cursului de schimb şi la constrângerea creşterii economice", a declarat banca centrală a Egiptului într-un comunicat, după reuniunea Comitetului special de politică monetară de miercuri.
În cazuri anterioare, Cairo s-a angajat să-şi lase cursul de schimb valutar mai liber, dar va interveni totuşi pentru a controla lira egipteană atunci când aceasta va scădea.
"Măsurile anunţate au fost adoptate ca parte a unui set de reforme economice cuprinzătoare, în coordonare cu Guvernul şi susţinute de sprijinul ferm al partenerilor multilaterali şi bilaterali", a spus banca centrală.
"În pregătirea pentru implementarea cu succes a acestor măsuri, au fost asigurate fonduri suficiente pentru a beneficia de lichiditate valutară."
Analiştii de la S&P Global Market Intelligence se aşteaptă la o înăsprire monetară suplimentară în 2024 pentru a combate inflaţia şi pentru a compensa creşterile de preţuri ca urmare a slăbirii lirei egipteze.
Ei estimează că inflaţia va ajunge la aproximativ 30,3% în acest an, în scădere uşoară de la 33,9% în 2023.