Rusia obţine încă volume mari de tehnologie occidentală, esenţială pentru războiul său din Ucraina, chiar dacă sancţiunile dau semne că încep să îşi facă efectele, arată o nouă analiză, publicată de CNBC.
China, Hong Kong, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au devenit din ce în ce mai importante în direcţionarea componentelor critice către Rusia, potrivit unor noi cercetări, deoarece lanţurile de aprovizionare s-au adaptat ca răspuns la controalele exporturilor, care vizează sufocarea maşinii militare a Moscovei.
Ca răspuns la invazia pe scară largă efectuată de Rusia în Ucraina din februarie 2022, o coaliţie occidentală de aliaţi, inclusiv Japonia şi Coreea de Sud, a impus o serie de sancţiuni care restricţionează vânzarea anumitor bunuri către Rusia, inclusiv tehnologii avansate pentru utilizare în armată.
Cu toate acestea, tehnologiile de origine occidentală au reprezentat în continuare aproape jumătate din toate importurile ruseşti de componente critice şi bunuri "prioritare" pe câmpul de luptă, în primele trei trimestre ale anului 2023, potrivit cercetărilor realizate de institutul de cercetări ucrainean KSE Institute şi grupul internaţional de lucru Yermak-McFaul, care promovează sancţiuni împotriva Rusiei.
Astfel de produse sunt de obicei concepute de companii cu sediul central în ţările coaliţiei occidentale, dar sunt fabricate şi distribuite în străinătate, deseori facând lanţurile lor de aprovizionare mai greu de controlat.
Investigaţiile anterioare ale CNBC au indicat că aceşti intermediari din ţări terţe au sediul în general în ţări fără sancţiuni directe împotriva Rusiei, în primul rând China, precum şi Turcia şi Emiratele Arabe Unite.
Moscova a importat componente critice în valoare de peste 22 de miliarde de dolari între ianuarie şi octombrie 2023, arată datele comerciale ruseşti.
În aceeaşi perioadă, a importat, de asemenea, componente de câmp de luptă "de înaltă prioritate" în valoare de aproape 9 miliarde de dolari, pe care autorităţile occidentale le-au sancţionat în mod special.
Astfel de bunuri includ microcipuri, echipamente de comunicaţii, componente de computer, rulmenţi şi arbori de transmisie şi dispozitive de navigaţie şi senzori, care pot fi utilizate într-o gamă largă de echipamente militare, inclusiv drone, radiouri, rachete şi vehicule blindate.
Fluxurile comerciale marchează o creştere faţă de primele şase luni ale războiului Rusia-Ucraina, când importurile ruseşti au scăzut dramatic.
În comparaţie cu nivelurile de dinainte de război, însă, cifrele indică o tendinţă descendentă, importurile ruseşti de componente critice şi de bunuri de pe câmpul de luptă scăzând cu 29%, respectiv cu 10%.
Autorii raportului au spus că datele sugerează că unele controale la export funcţionează şi că Rusia nu a reuşit să găsească înlocuitori de încredere pentru multe componente occidentale. Ei au remarcat că trebuie făcut mai multe pentru a consolida aplicarea legii şi pentru a reduce lacunele rămase.
"În sfârşit, începem să vedem această tendinţă lentă, dar oarecum pozitivă. Sancţiunile nu sunt o măsură pe care o puteţi aplica şi pentru care să vă aşteptaţi să îi vedeţi efectele mâine", a declarat pentru CNBC Olena Bilousova, lider senior de cercetare la KSE Institute şi unul dintre autorii raportului.
Concluziile reflectă comentariile făcute marţi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că există "semne clare de încetinire" a industriei de apărare a Rusiei.
Zelensky nu a furnizat dovezi pentru afirmaţia sa, iar Rusia a declarat separat că producţia sa de echipamente militare a crescut.
Tehnologia americană continuă să intre în Rusia
Potrivit noii cercetări, produsele provenite de la companii cu sediul în SUA au reprezentat a doua cea mai mare pondere a bunurilor de luptă din Rusia (27%) şi componentele critice (19%), după China.
Produsele din SUA provin de la companii precum giganţii tehnologici Intel, Analog Devices, Advanced Micro Devices şi Texas Devices, toate echipamentele care au fost găsite în armamentul rusesc pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit KSE.
În timp ce datele indică o încetinire a ofertei de produse de la unele companii în 2023, faţă de 2022, inclusiv de la Intel şi AMD, acestea sugerează şi o creştere pentru altele, şi anume de la Analog Devices şi Texas Devices.
Bilousova a spus că tendinţele indică faptul că astfel de produse încă îşi găsesc drumul spre Rusia şi, în plus, volumele lor cresc în timp.
"Aceste creşteri nu pot trece neobservate de controalele interne", a adăugat ea.
CNBC a contactat companiile citate şi toate au spus că au încetat comerţul cu Rusia în urma războiului şi că operaţiunile lor sunt în conformitate cu sancţiunile.
Într-o declaraţie, Analog Devices a spus că orice transport post-sancţiuni către Rusia a fost o "încălcare directă a politicii noastre şi rezultatul unei revânzări sau deturnări neautorizate".
Între timp, Intel a spus că lucrează activ pentru "a urmări şi atenua potenţialele probleme ale distribuitorilor".
Texas Devices a spus că "se opune cu fermitate utilizării cipurilor noastre în echipamentele militare ruseşti şi deturnării ilicite a produselor noastre către Rusia" şi că ia măsuri dacă află că distribuitorii săi nu respectă controalele la export.
AMD a spus în mod similar că "nu acceptă şi lucrează pentru a perturba utilizarea malignă a produselor noastre în echipamentele militare ruseşti" şi că operează programe de conformitate şi monitorizare pentru a preveni o astfel de utilizare.
Constatările raportului evidenţiază provocarea continuă cu care se confruntă industria în monitorizarea lanţurilor sale complexe de aprovizionare.
Într-o postare pe blog din ianuarie 2023, Asociaţia Industriei Semiconductorilor, care reprezintă aproximativ 99% din industria semiconductoarelor din SUA şi aproximativ două treimi din firmele de cipuri din afara SUA, a evidenţiat problema, dar a spus că industria este "profund angajată" să lucreze cu SUA şi guvernele aliate să abordeze "deturnarea ilegală" a tehnologiei sale.
Importurile de maşini-unelte avansate din Rusia sunt în creştere
În acelaşi timp, raportul a evidenţiat, de asemenea, o creştere semnificativă a importurilor ruseşti ale unei clase de maşini-unelte avansate critice pentru producţia militară a Moscovei, de la începutul războiului.
Rusia a importat 189 de milioane de dolari de maşini de "control numeric pe computer", între ianuarie şi octombrie 2023, potrivit analizei KSE. Aceasta marchează o creştere de 88% faţă de nivelurile de dinainte de război, majoritatea acestor instrumente provenind din ţările coaliţiei occidentale.
Maşinile CNC sunt instrumente industriale automate utilizate pe scară largă în industria aerospaţială, auto şi de apărare. Aplicaţiile lor pot include producţia de carcase de arme, piese de aeronave, componente de rachete şi drone şi microelectronice.
Astfel de bunuri au devenit ţinta sancţiunilor SUA şi UE la sfârşitul anului 2023, ceea ce a făcut ca Rusia să le obţină mai complicat şi mai costisitor.
Cu toate acestea, noi indicii sugerează că China ar putea interveni pentru a acoperi acest decalaj.
Livrările chineze de scule CNC către Rusia au crescut de zece ori de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, potrivit unei analize FT a datelor comerciale din Rusia, publicată săptămâna trecută.
Consolidarea sancţiunilor economice
Având în vedere impactul potenţial al sancţiunilor şi eşecul lor clar în unele cazuri autorităţile occidentale trebuie acum să facă mai mult pentru a îmbunătăţi aplicarea, au spus autorii raportului.
Elina Ribakova, director la KSE Institute, a declarat că factorii de decizie trebuie să ceară o mai mare responsabilitate corporativă, în timp ce îndepărtează lacunele politice în controlul exporturilor ruseşti, inclusiv abordând eludarea prin ţări terţe.
"Fără sectorul privat, pur şi simplu nu vom merge mai departe. Şi, din punctul de vedere al politicii, nu există niciun semnal care ar fi acea politică, aşa că nu vor să-şi bage capul deasupra parapetului", a spus Ribakova.
În plus, ea a cerut o mai mare cooperare între agenţiile de aplicare a legii din ţările coaliţiei pentru a îmbunătăţi robusteţea regimului de sancţiuni în mod mai larg.
Reducerea decalajelor în aplicarea sancţiunilor s-ar putea dovedi critică nu numai pentru victoria Ucrainei, ci şi pentru integritatea controalelor la export în general.
"Nu este vorba doar de eficacitatea sancţiunilor ruseşti. Este, de asemenea, despre credibilitatea întregului regim de sancţiuni. Sancţiunile tehnologice sunt văzute pe bună dreptate ca o nouă frontieră în domeniul politicii economice", a spus economistul senior al KSE, Benjamin Hilgenstock.
Acest lucru este ceva de care factorii de decizie din Occident vor trebui să ţină cont în timp ce se confruntă cu alte tensiuni geopolitice, inclusiv cu un Beijing din ce în ce mai asertiv, a adăugat Ribakova.
"Dacă nici măcar nu pot limita Rusia, nu este clar cum plănuiesc să facă politică externă directă asupra Chinei", a spus ea.