CNN: "Alegerile din Franţa pot fi un şoc mai mare pentru pieţe decât Brexit sau Trump"

A.I.
Internaţional / 23 aprilie 2022

Sursă foto: Marine Le Pen/Facebook

Sursă foto: Marine Le Pen/Facebook

Victoria lui Marine Le Pen la alegerile prezidenţiale din Franţa poate provoca pentru pieţe un şoc mai mare decât Brexit-ul sau alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, scrie CNN.

Michael Hewson, analist şef la CMC Markets, a spus: "Ar putea fi (n.r. un şoc) mai mare decât Brexit-ul. Mare decât Trump, dacă Le Pen va câştiga".

Strategii de la Citi estimează probabilitatea unei victorii ale lui Le Pen la 35%, conform unui raport publicat marţi. Totuşi, echipa băncii şi-a sfătuit clienţii să-şi protejeze pariurile pe obligaţiunile guvernamentale franceze şi au avertizat că eventuala izbândă a lui Le Pen ar dăuna acţiunilor.

"Incertitudinea provine din riscul unei prezenţe scăzute la vot, întrucât alegătorii de stânga refuză să-i acorde votul lui Macron, chiar cu riscul de a o avantaja pe Le Pen", au scris strategii. "Prezenţa la vot este un factor deosebit de dificil de prognozat cu exactitate".

Victoria lui Le Pen ar ridica imediat întrebări privind legăturile politice şi economice ale Franţei cu Uniunea Europeană, chiar dacă candidatul ce a pierdut alegerile în 2017 a renunţat la angajamentul de a scoate ţara din blocul european. Dar, obiectivele sale politice - cum ar fi oprirea muncitorilor străini să vină în Franţa, ceea ce ar pune capăt libertăţii circulaţiei în Europa - pot crea în continuare conflicte serioase, conform CNN.

"Majoritatea politicilor sale nu ar fi posibile în interiorul UE", a declarat Gregory Claeys de Bruegel, un think tank din Bruxelles.

Acest lucru poate declanşa un "Frexit" sau o ieşire "accidentală" a Franţei din Uniunea Europeană, a continuat el. Dacă Franţa, sub conducerea lui Le Pen, va merge înainte cu politicile ce încalcă legislaţia UE, Bruegel este de părere că va apărea un exod de capital, pe măsură ce investitorii vor scoate bani din ţară, aşa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, la Brexit-ul din 2016.

Le Pen şi-a câştigat sprijin concentrându-se pe tema creşterii costului vieţii, conform CNN

În timpul primului tur de scrutin, Le Pen şi-a câştigat sprijin concentrându-se pe tema creşterii costului vieţii, reducându-şi totuşi retorica împotriva imigranţilor şi islamului, scrie CNN.

"Prioritatea mea absolută în următorii cinci ani este să le dau francezilor banii înapoi", a spus ea miercuri într-o dezbaterea televizată.

Inflaţia în Franţa a atins 4,5% în martie, în timp ce încrederea consumatorilor a ajuns la cel mai redus nivel din ultimul an. Preţurile energiei, ce au crescut de la invazia Ucrainei de către Rusia, sunt cu 29% peste cele din 2021, în timp ce preţurile alimentelor sunt mai mari cu 3%.

În condiţiile în care inflaţia reduce cheltuielile, economiştii avertizează că este posibil ca economia Franţei să scadă, în a doua parte a acestui an.

"Salariile, în special salariile mici, nu cresc în acelaşi ritm cu preţurile", a spus Boris Plazzi, membru al Consiliului de Administraţie al Confederation Generale du Travail, un sindicat al muncitorilor cu 700.000 de membri, scrie CNN.

Le Pen s-a angajat să redobândească între 150 şi 200 de euro pe lună din puterea de cumpărare a gospodăriilor franceze, prin reducerea taxelor pe combustibil, a taxelor rutiere şi reducerea beneficiilor sociale, cum ar fi locuinţele subvenţionate pentru străini.

Dar Macron i-a criticat intenţiile, afirmând că este mai mai logic să continue politicile guvernamentale care îi ajută pe cei mai săraci, decât să urmărească măsuri mai puţin direcţionate, cum ar fi reducerea taxării combustibilului. De asemenea, el a pus în prim plan cele 1,2 milioane de locuri de muncă create în timpul preşedinţiei sale şi a spus că guvernul va menţine un plafon temporar pentru preţurile electricităţii şi gazelor, ceea ce a contribuit la menţinerea inflaţiei mai scăzute în Franţa decât în alte părţi ale Europei.

Sondajele în dau favorit pe Macron, dar o eventuală victorie a lui Le Pen ar zgudui pieţele financiare, potrivit CNN

Sondajele în dau pe Macron favorit, Eurasia Group indicând că actualul preşedinte francez are 80% şanse să fie reales. Dar, o eventuală victorie a lui Le Pen ar zgudui pieţele financiare, care se află deja sub presiunea războiului din Ucraina şi a aşteptărilor privind decelerarea creşterii economice, conform CNN.

Săptămâna trecută, Amundi le-a spus clienţilor că nu recomandă cumpărarea de acţiuni europene, din cauza războiului şi a incertitudinii economice. "Alegerile din Franţa, sunt un alt motiv pentru a sta departe", spunea administratorul de active.

Vincent Mortier, directorul de investiţii al Amundi a scris, într-o notă: "Pieţele par liniştite privind victoria lui Macron, chiar dacă probabilitatea unei victorii a lui Le Pen nu este de neglijat".

Cu toate că Le Pen a renunţat la intenţia ca Franţa să părăsească Uniunea Europeană, ea se angajează să reducă legăturile dintre Franţa şi blocul comunitar. Or, încercarea de a opri muncitorii din alte părţi ale Uniunii să vină în Franţa sau măsuri pentru împiedicarea liberei circulaţii a mărfurilor, ar ridica întrebări serioase despre viitorul ţării - şi al Uniunii însăşi, conform CNN.

"Chiar dacă ieşirea din UE nu este oficial în program, politicile pe care doreşte să le pună în aplicare ar duce la o confruntare cu partenerii europeni", a scris Claeys de la Bruegel.

Dar, multe depind de alegerile legislative din iunie, care vor determina puterea mandatului lui Le Pen.

"O victorie pentru Marine Le Pen ar trebui să fie urmată de o prezenţă puternică a partidului său la alegerile legislative din iunie, dacă doreşte să pună în aplicare cea mai mare parte a programului său. Dar, dacă va trebui să se bazeze pe sprijinul unei coaliţii mai largi, asta i-ar tăia aripile, cel puţin în ceea ce priveşte politica internă. Aşa că, preşedinţia lui Le Pen ar putea fi mai puţin radicală decât se tem mulţi investitori", a spus Jessica Hinds, economist la Capital Economics.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. O victorie a doamnei le Pen ar fi o victorie a Frantei impotriva tembelismului eurocrat. Poate mai exista speranta.

    1. Va câștiga Le Pen și va fi lovitură la adresa neomarximluii descreierat al WEF (dementul de Klauss Schwb).

      Popoarele libere vor învinge fascismu, vor răpune Fiara !! 

      Ar fi o catastrofa punct.

      ...

      Asa ar fi ok. Dar nu cred ca pot distruge "fiara". Probabil o vor "reconfigura". Daca o pun pe Le Pen pe scaun in locul lui Macronel , cred , va fi reconfigurare a politicii satanistilor de la Davos . Putin coafata. Prectic procesul de deglobalizare ca fi accelerat. Si falimentul Europei i, n primul rand , grabit.

    Francezii sunt cei mai politici dintre popoarele lumii. Istoria si Cultura Frantei arata ca niciodata un candidar asemenea lui Le Pen n-a castigat alegeri libere. Pensionarii frantei sunt de departe cei mai mobilizati la vot importriva ei , pe cand tineretul nu prea se duce la vot. Dintre toate alegerile intermediare care au avut loc in franta (din 2017-2021) , Le Pen le a pierdut pe toate! Concluzia : Marine le pen are 0% sanse sa castige , mai repede ar “reinvia” isus inainte sa castige le pen in franta :-)

    1. ai uitat sa spui ca si lgbt nu o suporta pe Marine , evident ca nu-i vb de tine , e doar o intamplare .

      "Concluzia : Marine le pen are 0% sanse sa castige , mai repede ar “reinvia” Isus inainte sa castige le pen in franta :-)"

      Lol... :)) complet de acord.

      Ma indoiesc ca va castiga Le Pen. Indiferent de metode ... nu va fi lasata sa castige AVAND IN VEDERE MIZELE IN JOC (UE, NATO, PRO/ANTI- RUSIA, etc) 

    Ce se intampla acum in franta se petrece la noi de 20 de ani , oamenilor li se permite sa aleaga intre ciuma si holera . daca nu merge asta , intra softul in actiune . le pen e mereu pe post de bau bau . poate pina la urma o sa castige candva si lepen , dar va fi prea tarziu , pina atunci securitatea lor o vor fedanza pina va fi sorosista cu acte in regula . toate cred ca se termina cu o bataie generala planetara si o vom lua iarasi de la capat cu prostia omeneasca , cu alti svabi , gheiti , sorosi

    Chiar daca piețele se vor prăbuși cand fascistu de Macron va pierde alegerile, e un risc asumat pentru păstrarea democrației și a libertăților umane.

    1. De fapt, avantajul oricărui candidat globalist ar fi intrat în turul 2 ar fi de vreo 15-20%. De-acolo, cade jumătate pentru motive personale (fasciste) dar tot rămâne la 7,5-10%.

      Deci votul e puternic ideologizat, într-o țară în care electoratul are orientarea profund de stânga și foarte globalistă. Să nu uităm de numărul uriaș de persoane care sunt născute în Africa sau descind din părinți africani. 

      S-au dat sondaje cu un avantaj mai mic tocmai pentru mobilizarea stângii. De fapt, pe-acolo, suveraniștii, deși numeroși, nu trec de cca. 40% din adulți. Rezultatul va fi, în opinia mea, undeva la 55% vs. 45% în favoarea globalismului, vaccinării obligatorii și sclaviei. 

    Franta daca vrea sa fie independenta voteaza Le Pen daca nu voteaza Macron.. Este simplu... Eu cred ca vor vota impotriva lui Macron....

    propaganda neomarxista pura , adica se va despica planeta in doua daca vine Le Pen , dar nimeni nu spune de ce , in afara de exagerari stiintifico fantastice .

    1. iesirea din UE, iesirea din NATO, reorientarea Frantei pe tendinta traditionala pro-rusa... e de ajuns?

      pe scurt: esuarea Frantei si finalul jenant si non-apoteotic al celei de-a cincea republici franceze 

      ce ai spus la inceput , a fost negat de Le Pen . iar aia pe scurt , sint in capul tau , deci o parere si cam atat , pe scurt , asa cum ziceam , nimeni nu spune concret care- i , catastrofa , in schimb parerea mea despre aceasta propaganda impotriva i este ca-i deranjeaza pe neomarxisti . in cazul in care nu te dedublezi si esti doar o persoana , ai putea sa explici cele doua care se bat cap in cap . ba esti impotriva neomarxistilor , ba esti cu ei ca in cazul de fata . nu este prima data cand te contrazici .

      pai normal ca a fost negat de Le Pen... doar nu e fraiera sa isi scada singura sansele sa fie votata :))))

      eu am mai explicat... nu ma contrazic.... sunt swinger, alternez nefiind nici globalist , nici suveranist, ci doar pentru Romania si atat!  

      se vede ca esti obisnuit cu politicienii din Romania care mint ca porcii , in Franta nu merge cu mentalitatea asta de neam de traista , adica esti smecher daca minti si fraier daca spui adevarul .

    asta miroase a alegere gen 2000 - Iliescu vs Vadim

     

    o sa iasa probabil Macron, nu sunt nebuni francezii sa isi dea foc la pozitia lor in UE 

     

    acest fapt va asigura o superpropulsie pe eur/usd pentru euro din zona de suport unde tot o scalda de 1-2 saptamani (eur-usd 1.076 - 1.085) 

    daca intr-adevar iese Le Pen (ma indoiesc) pe eur-usd urmeaza lucruri urate de tot (urmatoarele nivele de suport: 1.045, 0.965 si apoi 0.877 eur/usd) .... deci....da! ar fi o idee buna sa iasa Macron ...altfel iau foc UE, zona euro si moneda euro!  

    1. pe reactia CORECTIVA de apreciere a euro / depreciere a usd va recomand sa scapati de euro si sa va luati usd

      usd e moneda de rezerva corecta pentru 2022, 2023 si cam atat. 

      usd va mai face un varf in 2024 dar doar pentru a marca pe grafice divergentele negative pe indicatorii de baza (macd rsi slow/fast stochastics, etc) la nivel saptamanal / lunar pe grafice.  

      deci nu as miza pe 2024 pro-usd decat pentru retailerii nefericiti ... 2022 si 2023 eu sunt pro-usd.

      Mai apoi, pa,pa USD! ...  

      P R O B A B I L (!!!!!!!!!!!!) ..... in 2024 sa aveti MARE grija cu detinerea de usd.... DIN SENIN INTR-O SEARA DE SAMBATA SAU DUMINICA SE VA ANUNTA CANCELLING-UL PUTERII CIRCULATORII A USD IN AFARA SUA - BANCNOTE HARTIE (anularea puterii circulatorii a usd de hartie in afara SUA)

      sa tineti BINE DE TOT minte ce v-am zis aici, ok ?

      mare atentie cu ce am scris aici ! tineti minte!  

      va fi MAMA PANICII LA NIVEL GLOBAL IN 2024 CAND SE VA ANUNTA SITUATIA CU RENUNTAREA LA CIRCULATIA USD DE HARTIE (si introducerea exclusiva a usd electronic).

      credeti-ma ca stiu mai multe decat voi si informatiile care le bag aici sunt AUR PUR SI CURAT !  

      pt 2022 si 2023 e asigurator sa ai dolari (inclusiv usd hartie, in afara bancilor... desi eu va sfatuiesc sa ii tineti in banci, nu la saltea!) .... in 2024 vine BOMBA cu renuntarea la utilizarea usd de hartie in afara SUA! (si peste 80 % din usd de hartie circula in afara SUA... dar in acelasi timp doar 1,2 - 1,5 % din volumul total al masei monetare emise de FED pe USD e pe hartie.... restul e electronic... MA INTELEGETI CE VA EXPLIC AICI ?????).  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb