Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat la finele lunii noiembrie licitaţia agenţiei care administrează reţeaua RoEduNet pentru extindererea infrastructurii de comunicaţii de date în vederea conectării la Internet a 2.446 de şcoli, contract în valoare de 32,8 milioane lei.
"Admite contestaţia formulată de către Nokia Siemens Networks România (...), în contradictoriu cu Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (AARNIEC) (...). Admite contestaţia formulată de către Alcatel-Lucent România (...), în contradictoriu cu AARNIEC (...)", se arată într-o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) din 29 noiembrie, potrivit Mediafax.
Alături de Nokia Siemens Networks România şi Alcatel-Lucent România, licitaţia organizată de AARNIEC a fost contestată şi de Digitronix Technology şi Compania de Consultanţă pentru Investiţii şi Dezvoltare.
Prin cererile înaintate, cele patru firme au solicitat CNSC să suspendarea procedurii de atribuire până la soluţionarea contestaţiilor, precum eliminarea cerinţelor nelegale din documentaţia pentru licitaţie.
Anunţul de participare a fost publicat de AARNIEC pe www.e-licitaţie.ro la 25 octombrie.
"Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a implicat AARNIEC în proiectul < Internet în şcoala ta. Conectarea şcolilor la infrastructura de broadband >. În aceste condiţii trebuie pregătită şi asigurată, până la 31 decembrie 2012, extindererea şi securizarea infrastructurii de comunicaţii de date existente pentru a putea conecta la Internet un număr de 2.446 de şcoli din mediul rural şi mic urban la infrastructura de broadband", se arată în anunţul de participare la motivul pentru care a fost lansată o licitaţie restrânsă accelerată.
AARNIEC este administratorul reţelei RoEduNet (Romanian Education Network), care asigură servicii de comunicaţii de date pentru instituţiile de cercetare şi academice de toate gradele din România.
RoEduNet a fost înfiinţată printr-o hotărâre de guvern din anul 1998 şi este parte a reţelei europene pentru educaţie şi cercetare GÉANT, destinată doar instituţiilor care fac parte din sistemul educaţiei şi cercetării în acord cu reglementările legale în domeniu.
Valoarea contractului a fost estimată la 32,8 milioane de lei, TVA inclusă (7,1 milioane euro). Finanţarea se va face din fonduri bugetare.
Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a expirat la 7 noiembrie.
Ministerul Educaţiei a lansat, la 23 octombrie, o licitaţie pentru cumpărarea echipamentele de telecomunicaţii necesare conectării la Internet broadband a 2.446 de şcoli din mediul rural sau mic urban la Internet.
Denumit "Internet în şcoala ta", proiectul va fi finanţat cu fonduri UE, iar valoarea contractului a fost estimată la 148,6 milioane lei, inclusiv TVA (circa 33 de milioane de euro).
În prima parte a lunii noiembrie, CNSC a hotărât suspendarea licitaţiei în urma unor cereri depuse de Alcate-Lucent România, Arcole International SRL şi Creativ TSD Business SRL.