Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a suspendat, în 19 august, licitaţia iniţiată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru realizarea sistemului IT care să ges-tioneze dosarele electronice de sănătate ale pacienţilor, contract de 162,3 milioane de lei cu TVA (38,6 milioane de euro).
Procedura de atribuire a contractului a fost suspendată până la soluţionarea pe fond a contestaţiei, se precizează într-un anunţ publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro, care nu precizează cine a contestat licitaţia sau motivul demersului. Anunţul de participare a fost publicat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 4 august.
Deschiderea ofertelor este programată pentru 29 septembrie.
Potrivit anunţului de participare, cea mai mare parte a cheltulielilor pentru realizarea sistemului IT vor fi destinate achiziţionării de aplicaţii informatice şi licenţe - 98,1 milioane lei, fără TVA, se arată în caietul de sarcini, disponibil pe www.e-licitatie.ro.
La licitaţie pot participa firme care au înregis-trat, în ultimii trei ani, o cifră de afaceri medie egală cu valoarea bugetului alocat pentru contract, respectiv 130,91 milioane lei, fără TVA.
Ofertanţii vor depune o garanţie de participare de 2,62 milioane lei, la care se adaugă una de bună execuţie reprezentând 5% din valoarea fără TVA a contractelor subsecvente.
Finanţarea proiectului CNAS va fi asigurată din fonduri europene, se mai spune în caietul de sarcini.
Viitorul sistem IT care va gestiona dosarele electronice de sănătate ale pacienţilor va fi conectat la sistemul informatic unic integrat al CNAS, care administrează fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
"Prin acest proiect se doreşte trecerea la forma electronică a dosarului de sănătate al pacientului prin intermediul căreia cetăţenii României vor beneficia de un nivel mai ridicat al calităţilor serviciilor medicale", se mai spune în documentul citat de Mediafax.
Introducerea noului sistem IT va avea ca efect prezentarea într-o manieră consolidată a tabloului clinic al pacienţilor asiguraţi şi furnizarea informaţiilor necesare în adoptarea politicilor de sănătate în România.
În caietul de sarcini se mai arată că CNAS şi-a asumat responsabilitatea definirii şi implementării soluţiilor informatice pentru cardul de sănătate (eCard), prescripţiei electronice (ePrescripţie) şi dosarul electronic de sănătate al pacientului.
În iulie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat licitaţia privind soluţia IT de introducere a cardului electronic de asigurări de sănătate, după ce Ericsson România a contes-tat procedura de atribuire a contractului, estimat la 110,1 milioane lei cu TVA.