CNVM a amânat cu o zi decizia în cazul Staicu

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iunie 2010

CNVM a amânat cu o zi decizia în cazul Staicu

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat că va comunica abia astăzi decizia privind implicaţiile, pentru piaţa de capital autohtonă, ale condamnării lui Dinel Staicu la patru ani de închisoare.

Surse din piaţă au spus pentru ziarul BURSA că reprezentanţii CNVM au dorit să facă publică aceas-tă decizie încă de ieri seară, însă au amânat momentul pentru că unii comisari sunt plecaţi în vacanţă şi nu au putut semna individual decizia.

Aceleaşi surse ne-au spus că decizia instanţei a pus în oarecare dificultate comisarii pentru că CNVM poate să se pronunţe doar asupra faptelor care au implicaţii pentru piaţa de capital: "În legea pieţei de capital, nu sunt sancţionate decât elementele care au legătură cu piaţa de capital".

"Cert este că sentinţa instanţei îl privează pe Dinel Staicu de exercitarea anumitor drepturi din spaţiul public, dar nimeni nu îi poate interzice să efectueze o anumită activitate comercială. SIF Oltenia este o societate privată, CNVM nu poate să intervină şi să interzică activitatea comercială a unor persoane de acolo în baza unei sentinţe care se referă la alt spaţiu decât cel al pieţei de capital", au spus sursele citate.

Dinel Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, alături de el fiind inculpat şi fostul preşedinte al BIR. Ca urmare a trimiterii în judecată, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a solicitat CA al SIF Oltenia să convoace AGA, iar acţionarii să decidă dacă îl menţin pe Staicu în funcţiile de conducere. Acţionarii SIF Oltenia au hotărât, în august 2008, ca Staicu să rămână la conducerea societăţii până când instanţa de judecată va emite o hotărâre definitivă.

Staicu condamnat la patru ani de închisoare

Dinel Staicu, preşedintele societăţii de investiţii "Oltenia" (SIF5) a fost condamnat, marţi, la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz împotriva intereselor unor persoane, potrivit unei sentinţe a Judecătoriei Sector 4 Bucureşti. Decizia instanţei survine la aproape şase ani de când Dinel Staicu, împreună cu mai mulţi funcţionari din cadrul Băncii Intrernaţionale a Religiilor, a intrat în vizorul Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA).

Procurorii au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum şi neurmărirea destinaţiei acestora, conform normelor bancare. Reprezentanţii PNA au susţinut, atunci, că au informaţii potrivit cărora în perioada 1999 - 2000, BIR a cesionat creanţe în valoare totală de 106,7 miliarde lei vechi, decurgând din contracte de împrumut acordate pentru 11 societăţi comerciale aparţinând lui Dinel Staicu.

Anchetatorii aveau informaţii că actualul preşedinte al SIF "Oltenia" a solicitat şi obţinut nouă credite, dintre care nu a rambursat decât sume infime, creând BIR un prejudiciu evaluat la aproape 273 miliarde lei vechi. Potrivit anchetatorilor, Dinel Staicu ar fi folosit o parte din împrumuturi pentru achitarea avansului cesiunilor de creanţă, deşi normele bancare interziceau acest lucru, pentru cumpărarea de acţiuni sau pentru achitarea unor rate scadente. Mai mult, în unele cazuri, obţinerea creditelor s-a făcut prin depunerea aceloraşi garanţii, un exemplu constituindu-l folosirea unui imobil supraevaluat pentru două împrumuturi succesive.

Dinel Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, alături de el fiind inculpat şi fostul preşedinte al BIR, Ion Popescu. Cei doi au fost obligaţi, împreună cu Radian Răceală şi Viorica Duţu la plata în solidar a 8,05 milioane de lei precum şi a dobânzii calculate de la data acordării fiecărui credit pentru cele 11 companii ale lui Dinel Staicu.

Staicu a declarat, ieri, potrivit Mediafax, că a făcut recurs şi că va rămâne în fruntea SIF5 până când instanţa va lua o decizie definitivă.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. La CNVM dicteaza Cojocaru, care in loc sa faca control adevarat la SIF5, venea la Craiova ca sa mearga la pescuit insotit de fufe puse la dispozitie de Staicu. Cum sa nu aiba legatura condamnarea cu piata de capital daca Staicu a folosit banii furati de la BIR ca sa cumpere actiuni la SIF si sa aiba majoritate? Chiar astia ne cred prosti cand de atitia ani Staicu devalizeaza SIF-ul ?

    1. Sint cateva sesizari la Dna impotriva lui Cojocaru, pentru abuz in serviciu, asocierea cu diversi indivizi pentru santaj. In curand sparge buba.

      Acum Cojocaru nu mai are protectie. Cei care il protejau au parasit scena. Cojocaru are ceasul potrivit la doi si un sfert.

      sa va fie rusine, cum puteti spune asa ceva despre tovarul cojocaru, un om integru, drept si mandru!

    Uite pe mana cui isi da statul roman averea ? Da bine ca s-a spart buba si la voi (sefii de sifuri), oare care dintre voi urmeaza ? Auzi cica " vor fi preluari ostile la sifuri " daca se va ridica pragul. HAHA.

    nacuma sif-ul e societate privata in care statul isi baga coada cand vrea.... niste dobitocii cei de l aCNVM.

    Trimiteti toate sesizrile si materialele despre Cojocaru la DNA. sa curatam odata piata.

    1. Dinel e nasul de cununie al lui Cojocaru, deci niciodata nu i se va intampla nimic. CNVM nu trebuia sa il avizeze. Dupa scandalul cu Chelu din 2006 Coljocaru a s-a ocupat personal sa il impuna pe Dinel Presedinte. Si, e adevarat, i-a dat pentru asta si fufe si banet si multa multa bautura. Umbla Cojo prin SIF beat ca ultimul boschetar si cu fufa dupa el. E trist pentru cine a vzaut scenele e descurajator! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb