Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis, săptămâna trecută, o ordonanţă prin care obligă grupul Banca Transilvania (BT), format din 30 de acţionari cu care banca este prezumată că acţionează în mod concertat, să îşi reducă expunerea la SIF "Banat Crişana" (SIF1) de la 17,28%, la 1%, aşa cum prevede legea.
Astfel, valoarea pachetului de acţiuni SIF1 pe care grupul BT este obligat să-l vândă în următoarele trei luni de zile ajunge la aproape 25 de milioane de euro.
Potrivit CNVM, grupul "Banca Transilvania" este format din instituţia de credit cu acelaşi nume, preşedintele CA al băncii, Horia Ciorcilă, soţia acestuia, Simona Ciorcilă, alte 12 persoane fizice, 13 firme şi 3 fonduri de investiţii.
În aceeaşi situaţie este şi omul de afaceri Cătălin Chelu, care, împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, trebuie să-şi reducă deţinerea la SIF "Banat Crişana" de la 1,77% la 1%, potrivit ordonanţelor CNVM. De asemenea, Chelu şi grupul cu care este prezumat că acţionează în mod concertat ar trebui să îşi reducă şi participaţia la SIF Transilvania (simbol SIF3), de la 9,16%, la 1%.
Aceasta nu este prima dată când CNVM îi pune pe acţionarii SIF-urilor să îşi vândă din acţiuni. La sfârşitul anului 2008, CNVM îi obliga pe cei din grupul lui Cătălin Chelu să îşi diminueze participaţiile la 1% din acţiunile SIF Moldova (simbol SIF2) şi SIF Oltenia (simbol SIF5).
Valoarea totală a acţiunilor SIF pe care Banca Transilvania şi grupul lui Chelu ar trebui să le vândă în următoarele 90 de zile, depăşeşte 40 de milioane de euro, potrivit calculelor realizate de ziarul BURSA.
Conform ordonanţelor CNVM, în cazul în care grupurile de acţionari nu îşi vor reduce expunerile în cadrul SIF-urilor, vor fi sanc-ţionaţi de către CNVM în conformitate cu prevederile legii pieţei de capital.