• Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei: "Amenzile actuale sunt prea mici"
Cei care încalcă legea pieţei de capital ar putea fi nevoiţi să plătească amenzi de câteva ori mai mari decât cele stipulate de prevederile actuale, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) lucrând, în prezent, cu membri ai Comisiei de Buget Finanţe din Senat la un proiect de majorare a amenzilor.
Demersul Comisiei vine şi în contextul în care CNVM s-a văzut nevoită să aplice în unele cazuri amenzi derizorii, de câteva mii de lei, întrucât legea îi permite să amendeze companiile listate cu maxim 5% din valoarea capitalului social. S-a ajuns, astfel, în situaţii în care unele companii, cu capital social mic, au preferat să plătească amenzi pe bandă rulantă, decât să se conformeze prevederilor legii pieţei de capital care le-ar fi scos mult mai mulţi bani din conturi. Este celebru, în acest sens, exemplul companiilor off-shore "Zalois" şi "Jovline" din Belize, pe care CNVM le-a amendat cu câte 50 de dolari, la începutul anului, pentru că nu au depus documentaţia ofertei publice obligatorii de preluare la "Amonil" Slobozia.
În acelaşi timp, CNVM este presată şi să îşi suplimenteze veniturile, fiind ameninţată cu executarea silită după ce instanţa a decis că trebuie să despăgubească în solidar câteva zeci de mii de foşti investitori FNI.
"Vrem ca în scurt timp să venim cu propuneri concrete privind ridicarea amenzilor", a declarat, ieri, comisarul Bogdan Chetreanu, adăugând: "În prezent, putem amenda un emitent cu maxim 5% din capitalul social, astfel că au fost cazuri în care valoarea amenzilor a fost derizorie. Ne gândim foarte serios să propunem amenzi de până la 10% din cifra de afaceri pe anul precedent".
Şi Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, a declarat, ieri, că amenzile pe care le poate aplica, în prezent, sunt mult prea mici şi că legea pieţei de capital ar trebui modificată astfel încât să permită creşterea amenzilor.
1. Constatare
(mesaj trimis de Iris în data de 09.12.2010, 00:23)
Povestea cu "amenzi prea mici" e cu dus si intors, deoarece :
1|) CNVM nu da amenda la toti emitentii care se afla sub incidenta derularii unei oferte publice obligatorii;
2) chiar daca amendeaza vreun emitent, se da o amenda o data la jumatate de an sau chiar mai mult, in situatia in care i se cere respectivului sa se conformeze intr-un anumit termen de la primirea amenzii (15 zile). Dupa ce trec acele 15 zile, nu se intampla nimic, luni de zile!
3) amenda aplicata nu reprezinta venit la bugetul CNVM, ci la bugetul de stat; drept urmare, CNVM nu este interesata daca emitentul si-a platit sau nu amenda!
Nu in ultimul rand, este important sa se evalueze corect firma. O evaluare facuta in avantajul majoritarului, nu face decat sa prejudicieze micii actionari, tocmai cei pentru care s-a instituit legea obligativitatii ofertei de preluare!
CNVM-ul ar trebui sa fie mai atent la anumite firme de evaluare, care si-au facut un obicei in "a evalua" cu anumite masuri partinitoare.
2. baaaa
(mesaj trimis de rzv în data de 09.12.2010, 00:27)
ce amenda ati dat ma lu patriciu in 2007 cind a vindut si kazacii nu au facut oferta publica? au facut in 2009 si mai mult ati luptat pt comisionul vostru decit pentru interesul minoritarilor. sa va desfintam si sa trecem atributiile voastre la chelu::)))
3. comment
(mesaj trimis de Comment în data de 09.12.2010, 01:30)
La Altur sau Comat ce s-a facut? Ori la Microelectronica?
Sau telenovela AVLE.
Lista e f lunga.
De Suinprod, ca si-a luat ultima amenda in aprilie, s-a facut oferta cumva, de CNVM nu mai ia masuri ?
De SCT, ca au dat o oferta la un pret ridicol in septembrie si nu au mai prezentat alta oferta imbunatatita, de ce nu s-a dat amenda? Din sept si pana azi, sunt aproape 3 luni de zile, nu 15 zile.
Ne plangem de amenzi mici dar nici pe astea nu le aplicam.
CNVM se plange degeaba, atata timp cat nu aplica nici amenzile acestea, regulat.
Iar cand o sa fie introdusa o amenda ca procent la cifra de afaceri, o sa vina cu amenda 0,1%, si tot un drac iese!
Problema e ca CNVM nu respecta ea insasi legea, nu aplica amenzile mai des. Aici este problema.
Nu e posibil sa ceri dosar de oferta in termen de 15 zile si sa avertizezi ca dai amenda daca nu se prezinta acel dosar iar tu sa nu dai amenda nici dupa 1 an. Normal ca nu mai respecta nimeni legea, daca tu nu o aplici.
4. Trezirea!
(mesaj trimis de Felipe în data de 09.12.2010, 09:32)
Bey cnvm-ule, esti penal!
Ceri amenzi mai mari dar tu dai o amenda de 0,5%...1..2...3.% din cap social, rar ai dat un 5% si tot tu te plangi.
Iar la pers fizice/juridice, daca dai amenda luna de luna, e f bine DAR TU NU DAI AMENDA REGULAT, DE ACEEA ESTI PENAL CA NU APLICI LEGEA SI CERI SI AMENZI MAI MARI!!!!!!!!
Dormiti in front, vorbiti de marire amenzi dar nu le dati nici pe astea care sunt in vigoare, in termenul legal!
Vedeti acolo ce e cu cresterea/scaderea unei actiuni cu 50-100% pe volum de 1 actiune! Dati amenda si la SSIF prin care s-a facut tranzactia si la investitorul care a dat ordinul. Tot manipulare se cheama.
ARATATI O FIRMA SAU PERS FIZICA UNDE ATI DAT LUNA DE LUNA AMENDA, aratati asa ceva!
Sunteti niste incapabili care nu au grija de piata de capital, mai rau ati facut cu modul vostru de aplicare a legii.
la astea cu ofertele lor, opp-uri ce sunt, sunt situatii in care AU TRECUT PESTE 2 ANI DE CAND TREBUIA FACUT OFERTA IAR VOI NU ATI DAT NICIO AMENDA SAU ATI DAT 2-3 AMENZI IN 2 ANI DE ZILE.
PENALILOR!!!!!!!!!!!