Liviu Dragnea, preşedintele PSD, îşi doreşte ca guvernul să iniţieze un proiect de lege care să pună lucrurile în ordine în presă. Liderul PSD a afirmat: "Să facă un proiect de lege privind transparentizarea finanţărilor şi modul de cheltuire a banilor. De ce să fie secrete lucrurile acestea? Se tot vorbeşte că sunt firme acoperite? Dacă sunt mişcări de bani legale, cinstite, unde e deranjul?".
Declaraţia lui Dragnea a venit în contextul în care Dan Voiculescu, fostul lider al Partidului Conservator şi finanţator al trustului de presă Intact Media - care conţine posturile tv Antena 1, Antena Stars, Antena 3, precum şi site-urile aferente antena1.ro şi antena3.ro, a declanşat un atac la adresa site-urilor de ştiri g4media.ro, newsweek.ro, comisarul.ro, epochtimes.ro, pressone.ro şi dacnews.ro.
În postarea sa, Voiculescu susţine că toate site-urile menţionate mai sus au un trafic lunar de 9 milioane de vizitatori şi că acest lucru s-ar datora unei infuzii substanţiale de capital, lăsând să se înţeleagă că acest capital este asigurat netransparent de "un grup ocult" alcătuit din anumiţi oameni politici din jurul lui Dacian Cioloş şi al altor persoane.
De aceea, fostul lider al Partidului Conservator a solicitat guvernului să acorde o atenţie specială acestor site-uri, atenţie care ar trebui să existe şi din partea serviciilor de informaţii ce ar trebui, în opinia lui Voiculescu, să urmărească provenienţa sumelor cu care sunt finanţate respectivele instituţii de presă.
Un fel de readucere la zi a celebrei declaraţii a unui miner, în iunie 1990, care susţinea: "Am găsit la PNŢ droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tipărit bani la PNL".
Dan Voiculescu a fost condamnat penal la 10 ani de închisoare, din care a executat doar 2 ani şi 11 luni, în dosarul Telepatia - privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare Băneasa. Instanţa l-a condamnat în solidar cu alţi inculpaţi şi la repararea unui prejudiciu uriaş, de 60.482.615 euro de euro, din care statul a recuperat, prin ANAF, în cinci ani doar 15%, adică 40.187.003 lei (8,73 milioane euro).
Faptul că Liviu Dragnea a achiesat imediat la propunerea fostului condamnat penal şi actualului datornic la stat Dan Voiculescu arată dorinţa disperată a şefului PSD de a pune pumnul în gură presei incomode. Sau de a limita libertatea de exprimare, după exemplul Tayip Recep Erdogan, preşedintele Turciei, care a închis mai multe ziare importante, posturi tv şi posturi radio pe care le-a acuzat că sunt finanţate de oamenii de afaceri din jurul predicatorului musulman Fethullah Gullen.
• Facebook, deranjant pentru PSD
Se pare că PSD şi liderii săi nu au uitat vechile năravuri din vremea când formaţiunea politică era condusă de fostul prim-ministru Adrian Năstase, sub guvernarea căruia libertatea presei româneşti a avut de suferit.
Săptămâna trecută au avut loc două evenimente, pe care o parte însemnată dintre analiştii politici le leagă de acţiunile de limitare a libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei.
Primul a avut loc în Comisia de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Senatului, cu prilejul audierii ministrului de Interne Carmen Dan, în legătură cu evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei. Preşedintele comisiei, Tit-Liviu Brăiloiu, cel care a ridicat degetul mijlociu în urmă cu un an la o declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis în Parlament, a afirmat că ar fi necesar un act normativ care să reglementeze ceea ce se întâmplă pe Facebook. Brăiloiu a spus: "Din informaţiile care circulă pe diverse reţele aflăm că au existat sau că există 140.000 de conturi de Facebook fără identitate reală în timp ce noi facem tot felul de legislaţii referitoare la combaterea terorismului, la spălarea banilor. Paralel există aceste conturi, 140.000 de conturi care nu au niciun control. Tot pe Facebook, pe aceste conturi, nu ştiu dacă sunt reale sau nu, apar tot felul de ameninţări, incitare la tot felul de agresiuni, apar indivizi care se pozează cu pistoale, cu puşti şi vroiam să vă întreb, serviciile de specialitate ale MAI acţionează în vreun fel? Credeţi că se impune necesitatea unei legislaţii care să reglementeze şi aceste reţele sociale în sensul de a controla conţinutul lor?".
Referitor la întrebările de mai sus, Carmen Dan, ministrul de Interne, a spus: "Evident că legislaţia actuală nu acoperă toate aceste nevoi şi eu cred că este absolut necesar să facem o evaluare în aşa fel încât să acoperim cadrul juridic pentru a putea fi pregătiţi să luăm măsuri serioase împotriva tuturor aspectelor pe care dumneavoastră le-aţi enunţat. Da, persoane cunoscute sunt în atenţia structurilor de ordine publică şi de cele mai multe ori fac obiectul unor dosare penale însă de aici până la a preîntâmpina toate aceste aspecte referitoare la modul în care ne exprimăm şi modul în care se ameninţă în spaţiul online. (...) Eu cred că analiza trebuie să fie n.r. una serioasă şi făcută nu numai la nivelul MAI, ci a tuturor celorlalte instituţii care intră în sfera de siguranţă, inclusiv la nivelul societăţii civile. Este un demers pe care noi avem disponibilitatea să îl facem".
Ulterior, în cadrul unui interviu acordat site-ului g4media.ro, senatorul Brăiloiu şi-a nuanţat afirmaţiile susţinând că nu este împotriva libertăţii de exprimare, dar că nu mai vrea să fie înjurat şi ameninţat pe Facebook.
• Legea insolvenţei, modificată cu dedicaţie?
Al doilea eveniment legat de suprimarea presei incomode este aprobarea de către cabinetul Dăncilă a ordonanţei de urgenţă prin care se modifică legea insolvenţei. O parte dintre reprezentanţii instituţiilor media susţin că această modificare ar viza direct postul Realitatea TV, care s-a situat clar împotriva măsurilor abuzive ale guvernului şi ale coaliţiei parlamentare majoritare PSD-ALDE. Ei afirmă că dacă aceste noi dispoziţii privind insolvenţa ar fi aplicate, societatea care deţine Realitatea TV ar intra în faliment şi postul şi-ar înceta emisia.
După aceste semnale la adresa presei incomode şi a libertăţii de exprimare pe Facebook, a apărut postarea lui Dan Voiculescu legată de mai multe site-uri de ştiri. Postare care a fost luată imediat în calcul de liderul PSD Liviu Dragnea care doreşte transparenţă în privinţa finanţării presei şi transparenţă cu privire la modul de cheltuire a banilor primiţi de site-urile de ştiri, de posturile tv, de ziarele incomode.
Legat de transparenţa despre care vorbeşte Liviu Dragnea, există o instituţie abilitată să facă aceste verificări, ANAF, pe care, după cum susţine fostul şef al instituţiei Gelu Ştefan Diaconu, liderul PSD a trimis-o să verifice ilegal actele agenţiei de ştiri hotnews.ro, finanţarea celor de la riseproject.ro şi a celor de la recorder.ro.
În privinţa modului de cheltuire a banilor primiţi pe baza contractelor de publicitate încheiate, a abonamentelor şi vânzărilor, instituţiile de presă sunt libere să dispună de acele sume după cum doresc, pentru că vorbim despre mediul privat şi nu despre o instituţie a statului. Doar dacă societăţile care deţin mijloacele de presă nu îşi achită obligaţiile financiare către bugetul de stat, atunci poate interveni ANAF care să solicite plata acestor obligaţii.
Practic, afirmaţiile lui Liviu Dragnea şi ale lui Dan Voiculescu sunt un atentat la libertatea presei şi la libertatea de exprimare. Cei doi doresc să controleze presa incomodă pentru actuala coaliţie guvernamentală, presă care sancţionează zilnic derapajele de la democraţie şi de la statul de drept ale actualei puteri politice.
Finalul mesajului scris de Dan Voiculescu ne readuce din memorie sloganurile din anii '90. Fondatorul trustului de presă Intact Media susţine: "Şi eu îmi doresc ca România să fie a românilor".
Pe calapodul sloganului "Nu ne vindem ţara" din prima perioadă iliesciană. Mai este ceva de comentat?
• Jurnaliştii protestează
În urma declaraţiilor liderului PSD Liviu Dragnea, zeci de jurnalişti, redacţii ale unor publicaţii din toată ţara şi mai multe organizaţii neguvernamentale au lansat un apel intitulat "Protest: Mass-media sub atacul puterii". Ei condamnă afirmaţiile lui Liviu Dragnea susţinând că acestea au rolul de a ameninţa independenţa presei din ţara noastră.
În document se arată: "Considerăm aceste afirmaţii drept o ameninţare, un act de intimidare fără precedent adresat jurnaliştilor independenţi din România. Atacul recent la G4 Media se adaugă unui număr alarmant de afirmaţii ostile venite din cercul puterii actuale care indică dorinţa de control al presei independente ca Rise Project, HotNews, EpochTimes, Press One, Comisarul, Digi24, Realitatea TV ş.a. folosind ca instrument instituţii ale statului".
Semnatarii acestui protest solicită forţelor democratice din ţara noastră o reacţie publică la declaraţiile făcute de preşedintele PSD şi susţin că statul român beneficiază deja de legislaţie şi instituţii de verificare a activităţii economice derulate de publicaţii, entităţi cu identitate fiscală. Semnatarii acestui apel sunt: Asociaţia Cluj Today, Asociaţia Profesioniştilor din Presă - Cluj, Asociaţia Transylvania Today, Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Centrul Român de Politici Europene, Iniţiativa România, EFOR, Societatea Timişoara, Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, publicaţiile Banatul Azi, Cluj Today, Express de Banat, Gazeta de Dimineaţă, Info Sud-Est, InRoman.ro, Jurnalul Văii Jiului, Liber în Teleorman, Revista 22, Ştiri din Banat, Transylvania Today, Vrancea 24, PressHub.ro, JustitieCurata.ro şi jurnaliştii Andreea Pavel, Bogdan Stanciu, Brînduşa Armanca, Carmen Dumitrescu, Catiuşa Ivanov, Claudiu Pădurean, Cristian Andrei Leonte, Cristian Florin Franţ, Gabriel Baciu, Vasilică Ichim, Mihaela Mihai,Nicu Taşcă, Ovidiu Amălinei, Ovidiu Nahoi, Radu Meşniţă, Ramona Roşulescu, Sebastian Oancea, Teodora Baciu, Valentin Tudor, ş.a..
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 08:30)
Libera exprimare?Sunteti dusi cu pluta.Americani declara provenienta banilor destinte partidelor politice.Voi de ce nu vreti transparenta?lLa fel si partidele politice.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 08:58)
Ne indreptam cu pasi repezi spre o noua dictatura a unui idiot, mult mai periculoasa decat a odiosului (macar ala credea in ceva nobil si isi iubea tara).
1.2. Si noi am vrea... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 02.10.2018, 09:08)
-- sa stim provenienta banilor destinati partidelor politice. Da' ce sa vezi, nu se poate... Stiti dvs. cumva cine se opune cel mai dihai acestei dorinte?!?
Cat despre dl. Dragnea, banuiesc ca nu la actionariatul TelDrum se refera aici, nu? "De ce să fie secrete lucrurile acestea? Se tot vorbeşte că sunt firme acoperite? Dacă sunt mişcări de bani legale, cinstite, unde e deranjul?"
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 12:06)
De aici ar trebui sa.incepem, de la declararea finantarilor pentru politicieni in orice.forma, nu doar partide.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Gigi în data de 02.10.2018, 09:23)
Da' veniturile si averea ta de ce sa nu fie transpsarente , smechre ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 09:34)
libertate de exprimare si transparenta provenietei banilor?
cum este posibila cand avem actionari necunoscuti la cateva sute sau chiar mii de societati?
cine sunt actionarii teldrum? dragnea cumva?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 09:38)
Marinescule, se strânge lațul.
4.1. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.10.2018, 10:35)
...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 10:37)
Oare de ce statul nu a recuperat decat atat de putin in dosarul Telepatia?
Un subiect pentru un viitor articol sau de ce nu pentru o ancheta? Ca ne trebuie bani pentru metrou, autostrazi, spitale samd ...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 11:18)
Iohannis a încasat ilegal de la Raiffeisen Bank 320 000 Euro.
Conform metodologiei DNA-SRI, Prejudiciul s-ar ridica la 32 milioane Euro, iar executarea lui Iohannis ar permtie recuperarea a 5 milioane de euro, in conditiile in care DNA-SRI ar cheltui 6 milioane euro în ancheta.
De asta nu avem bani de metrou, autostrazi, spitale, samd.
6. #BABILONIE
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 11:32)
Pus cu pus - SECRETIZAT - ,, SECRETIZATORUL " strânge ,, ȘURUBUL " ...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 12:00)
Sa incapa cu sursa banilor lui voiculescu de la antenna 1 si 3. Eventual si cu activitatea lui sarbu de la protv, daca e adevarat ca se Lauda ca el nu da un leu impozitul statului roman.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 15:45)
Cazurile 7ani insolvență Realitatea SRI și U.M. Digi pot să mai aștepte.
8. Fam traditionala Dragnea Irinuca
(mesaj trimis de Dan în data de 02.10.2018, 15:50)
Familia traditionala intre un mos si o fetisoara: Dragne + Irina, luati exemplu, luati-va toti neveste de varsta nepoatelor!
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 19:36)
cine poate oase roade
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2018, 19:36)
cine poate oase roade