COALIŢIA "ROMÂNIA RESPIRĂ": România, criticată la Bruxelles privind fumatul în locuri publice

Valentin Busuioc
Companii #Sănătate / 17 aprilie 2015

Ţara noastră a fost criticată la Uniunea Europeană din cauză că nu apără drepturile cetăţenilor săi la sănătate şi la un loc de muncă sănătos, în privinţa protecţiei adecvate faţă de fumul de tutun prezent în spaţiile publice închise, susţine Coaliţia "România Respiră", într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Activiştii amintesc că România este una din cele patru ţări europene în care interdicţia fumatului în locurile publice închise fie nu există, fie nu este aplicată corespunzător.

Astfel, alături de Austria, Cehia şi Slovacia, ţara noastră oferă protecţie limitată sau chiar nulă în ceea ce priveşte fumatul pasiv, în principal din cauza unei legislaţii "ineficiente, limitate şi prost puse în aplicare, fapt datorat tot lipsei unei legislaţii cuprinzătoare", punctează coaliţia.

Dr. Magdalena Ciobanu, expert pentru controlul tutunului la Comisia Europeană, a declarat: "După şapte ani în care România a aplicat «soluţia spaniolă», eşecul este răsunător: avem o legislaţie total inaplicabilă. Deşi se încearcă responsabilizarea inspectorilor Ministerului Sănătăţii şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru eşecul aplicării legii, toţi nefumătorii (şi chiar şi unii fumători!) ştiu foarte bine că fumul nu e un obiect solid şi că are «prostul obicei» de a se raspândi peste tot; oriunde este un «spaţiu pentru fumat», este şi miros, şi sursă de tuse, conjunctivită ori iritaţie nazală, dar şi motiv de dispute. Dincolo de aspectele legale, morale, economice, fumatul pasiv este o cauză de boală şi suferinţă ce poate fi evitată fără nici un cost, fără nici un efort; doar printr-o lege corectă, completă, fără compromisuri. Orice compromis, orice «spaţiu pentru fumat» înseamnă o expunere la o otravă care te îmbolnăveşte şi te omoară lent, dar sigur".

"Modelul spaniol" (adoptat şi de ţara noastră, în 2008) a promovat o abordare voluntară în ceea ce priveşte introducerea restricţiilor privind consumul de tutun în spaţiile publice, prin excepţia "celor 100 de metri pătraţi": administratorul unui spaţiu public de tipul restaurantelor, cafenelelor, barurilor, etc. cu o suprafaţă mai mică de 100 mp (sau, în unele ţări, de 40 mp) poate decide ca în localul respectiv să se fumeze peste tot, adică "să fie doar pentru fumători".

Dr. Sofia Ravara (coordonator al mişcării pentru controlul tutunului în Portugalia) a comentat: "După ce «modelul spaniol» s-a dovedit a fi extrem de ineficient, Spania s-a reorientat către o abordare mai cuprinzătoare, şi este acum printre ţările europene cu cele mai eficiente legislaţii prind consumul de tutun".

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb