Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare, legiferat la începutul lui noiembrie

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 27 octombrie 2008

Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare, legiferat la începutul lui noiembrie

Proiectul de act normativ privind Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare ar putea fi aprobat de Guvern la începutul lunii noiembrie, a declarat directorul executiv al Federaţiei Romalimenta, Mihai Vişan. "Avem promisiuni că la începutul lunii noiembrie acest proiect va fi aprobat de guvern şi va intra în vigoare imediat după publicare", a precizat Vişan.

Acesta a menţionat că supermerketurile au cerut ca multe dintre liniile Codului de Bună Practică să fie înscrise într-o reglementare de ordin legislativ, iar industria alimentară a venit la rândul său cu completări.

"Producătorii din industrie ţin foarte mult la o definiţie clară a preţului de achiziţie, în noul proiect de act normativ, care să includă tarifele de marketing ale supermarketurilor, precum şi la limitarea perioadei de plată, la un termen de maxim 30um de zile datorită particularităţii acestui sector, mai ales că unele produse se vând destul de repede", a spus Vişan, citat de Agerpres.

Supermarketurile au propus ca termen de plată între 40 şi 60 de zile, ceea ce îi încurcă pe producători pentru că nu pot relua rapid ciclul de producţie.

Cu toate acestea, supermarketurile au înţeles necesitatea de a se face ceva în domeniul legislativ pentru că, în retail, în afara lanţurilor care au semnat Codul de Bune Practici nu s-au mai înscris şi alţii, iar la nivel de Federaţie, Romalimenta nu reprezintă sută la sută toţi producătorii.

"Codul de Bune Practici stabileşte nişte constrângeri, iar a ne menţine la un cod pe care nu îl respectă toată lumea, înseamnă că începem să vorbim de un fel de competiţie neloială. Unul ţine practic nişte reguli, iar ceilalţi nu", a adăugat directorul executiv al Romalimenta.

Deşi în această perioadă mulţi producători semnează deja contracte cu supermarketurile, octombrie şi noiembrie fiind de altfel perioada de înnoire a contractelor, Vişan precizează că legiferarea codului va constrânge supermarketurile să aprobe clauze la contractele semnate deja.

"Dacă apare o reglementare legală pe un anumit segment, aceasta se aplică oricărui contract, chiar dacă acesta a fost semnat deja", consideră Vişan.

Astăzi, are loc la Ministerul Agriculturii o nouă armonizare între reprezentanţii producătorilor şi supermarketurilor a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind Codul de bune practici pentru comerţul cu produse agroalimentare.

"Vom vedea luni (n.r. astăzi) cum armonizăm ceea ce doresc supermarketurile cu ceea ce vor producătorii. Sper să reuşim pentru că nu suntem chiar cei mai originali, iar acest lucru se întâmplă şi în UE, care se tot perfecţionează în relaţia cu comerţul este importantă şi are impact asupra consumatorilor", a adăugat Mihai Vişan.

Aprobarea proiectului privind Codul de Bune practici de act normativ ar urma să reglementeze comerţul în supermarketurile din România.

La începutul lunii martie, patronatele şi sindicatele din industria alimentară au acuzat supermarketurile de majorarea profiturilor prin creşterea nejustificată şi artificială a preţurilor de vânzare şi folosirea unor taxe ascunse.

Patronatele au susţinut că supermarketurile exercită un abuz de putere prin impunerea unor condiţii contractuale excesive, din cauza cărora producătorii din România ajung să lucreze exclusiv pentru aceste supermarketuri, iar rata lor de profit este extrem de mică.

Potrivit patronatelor, prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o creştere artificială a preţurilor de vânzare, iar profitabilitatea supermarketurilor ajunge să se situeze între 30 la sută şi 60 la sută, iar producătorii şi consumatorii înregistrează pierderi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb