CODUL DE PROCEDURĂ CIVILĂ, VALABIL DE LA JUMĂTATEA LUI FEBRUARIE Şedinţele de informare despre mediere, în vigoare de la 15 februarie

Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 31 ianuarie 2013

Şedinţele de informare despre mediere, în vigoare de la 15 februarie

Sancţiunile, de la 1 august

Termenul pentru intrarea în vigoare a şedinţelor de informare despre mediere, atât în cauze civile, cât şi în cauze penale, a fost stabilit, ieri, de Guvern, pentru data de 15 februarie.

Cu toate acestea, sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea a fost amânată pentru 1 august 2013.

O Ordonanţă de Urgenţă aprobată în decembrie, anul trecut, stabilea că sancţiunea urma să fie aplicată de la 1 februarie 2013. Scopul măsurii îl reprezintă degrevarea instanţelor de volumul mare de dosare.

Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, că noul Cod de Procedură Civilă (CPC) va intra în vigoare de la data de 15 februarie, după ce, cu o zi în urmă, premierul Victor Ponta declarase că va dis-cuta cu preşedintele Traian Băsescu amânarea intrării în vigoare a CPC.

Articolul care oferea posibilitatea ANPC să denunţe clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele, amânat până la 1 iulie

Articolul din Codul de Procedură Civilă care oferea posibilitatea ANPC sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie, afirmă surse oficiale, citate de Mediafax.

Amânarea este prevăzută în ordonanţa de urgenţă aprobată, ieri, de Guvern, pentru modificarea CPC şi reprezintă un angajament asumat de Executiv în ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Băncile au insistat în repetate rânduri pentru eliminarea acestei prevederi din Cod, deşi reglementarea face parte dintr-o Directivă europeană care trebuia aplicată de Româ-nia încă din 2007, de la momentul integrării ţării noastre în Uniunea Europeană.

În scrisoarea de intenţie, Guvernul se angajează să nu adopte niciun fel de măsură care să "afecteze disciplina debitorilor", precum iniţiativele legislative privind legea insolvenţei personale sau să amendeze OU 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"În acest sens, vom iniţia un studiu de impact şi consultare publică cu toţi jucătorii relevanţi privind aplicarea Codului de procedură civilă, în special în ceea ce priveşte provizioanele pentru clauze abuzive din contracte de credit, înainte de promulgare", a promis Guvernul Fondului Monetar Internaţional.

Guvernul anunţase, anterior, că amânarea Codului de Procedură Civilă este decisă pentru finalizarea procedurii de reexaminare a propunerii privind degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea judecătorilor şi întregului sistem judiciar.

Marţi, premierul Ponta declara că Executivul va adopta o ordonanţă de urgenţă în care se va stipula că noul Cod de Procedură Civilă va intra în vigoare imediat după intrarea în vigoare a Legii privind degrevarea instanţelor, pentru a se elimina problema legată de termenele de aşteptare.

Ponta a spus că discutat cu minis-trul Justiţiei, Mona Pivniceru, des-pre această soluţie şi că îl va suna şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Luni, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, declarase că noul Cod de procedură civilă va intra în vigoare la 1 februarie, fiind pregătită o ordonanţă "în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva".

În data de 22 ianuarie, ministrul Justiţiei anunţa că intrarea în vigoare a CPC se va amâna de la 1 februarie la 1 iulie, pentru ca sistemul judiciar să fie operaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb