Codul Fiscal poate fi buturuga ce va răsturna Guvernul

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 26 mai 2006

PSD va vota împotriva Codului Fiscal, PC va fi contra dacă propunerile nu îi vor fi acceptate, PRM încă mai aşteaptă, PD nu susţine proiectul necondiţionat şi are amendamente suficiente

Odată ce va trece de Guvern, proiectul de modificare a Codului Fis-cal, care trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2007, va intra în dezbatere parlamentară. Cu toate că noul Cod Fis-cal trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial pînă în luna iulie, nemulţumirile parlamentarilor anunţă dezbateri ample care ar putea întîrzia cu mult adoptarea proiectului fiscal. Mai mult, dacă acest proiect iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice nu va fi votat de Parlament, va atrage cel mai probabil căderea Guvernului Tăriceanu, asupra căruia există deja numeroase presiuni de ordin politic.

PSD votează "cu certitudine" împotrivă

Mihai Tănăsescu, preşedintele Comisiei Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor, ne-a declarat că "acest Cod Fis-cal nu poate răspunde cerinţelor actuale ale dezvoltării economice" şi din acest motiv, partidul PSD "va vota împotriva Codului cu certitudine". Domnia sa a acuzat atitudinea "electorală" a Guvernului de a nu mări nici o taxă principală, dar în acelaşi timp "Codul Fis-cal tratează diferit anumite sectoare de activitate, persoane fizice şi juridice", făcînd referire la taxa diferenţiată pe proprietate, mai ales că "aceas-ta este o măsură social-democrată, nu liberală şi demonstrează inconsecvenţa ideologică a celor de la guvernare".

Liderul PSD consideră că "avem de-a face cu o aplicare brutală a taxei unice de 16%, fără raţiuni de interes economic şi fără a acorda susţinere unor sectoare", amintind astfel de lipsa de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Taxa de 16% pe profitul microîntreprinderilor "va dărîma efectiv economia naţională deoarece 83% din companiile româneşti sunt din acest sector", consideră Mihai Tănăses-cu, adăugînd că "nimeni din UE nu ne cere acest impozit prin care microîntreprinderile vor fi ajutate să dispară, deşi unele vor ieşi de pe piaţă din cauza integrării".

Domnia sa ne-a mai spus că o altă măsură nejustificată este impozitul de 16% aplicat cîştigurilor de pe piaţa de capital, afirmînd că formula de impozitare de 5% cu regularizare de 16% la sfîrşitul anului nu este decît o plată anticipată de 5%, însă impozitul rămîne la 16%.

De asemenea, impozitul de 2% pe veniturile agricultorilor va afecta negativ agricultura deoarece "nu există o bază de dezvoltare pe care să o poţi impozita".

Deputatul PSD crede că "prin acest Cod Fiscal România nu va aduce 35% din PIB din venituri bugetare, ci doar o lipsă de predictibilitate".

Conservatorii vor să îşi ţină promisiunile electorale

Nemulţumirile pe care PC le are faţă de actuala formă a Codului Fiscal se datorează, potrivit lui Bogdan Ciucă, purtător de cuvînt al partidului, "promisiunilor pe care le-am făcut electoratului". Astfel, conservatorii se opun creşterii impozitului pe profitul microîntreprinderilor la 16%, susţin neimpozitarea profitului reinvestit şi cer reducerea TVA pentru alimentele de bază la 9%.

"Ne vom folosi de toate pîrghiile posibile în lucrul la Comisii şi în plenul Parlamentului pentru a aduce aceste amendamente la Codul Fiscal", ne-a declarat Bogdan Ciucă. Domnia sa ne-a asigurat că "vom vota Codul doar dacă ne sunt acceptate amendamentele", adăugînd că "nu vrem să renunţăm la nici una din cele trei propuneri pentru că sunt măsuri fireşti pentru dezvoltarea unei economii".

PC doreşte păstrarea posibilităţii întreprinzătorilor de a opta pentru impozitul de 3% pe cifra de afaceri, deoarece "impozitul de 16% pe profit va duce la dis-pariţia locurilor de muncă". Apoi, dacă va fi scutit impozitul pe profitul reinvestit "se va putea face retehnologizarea şi modernizarea întreprinderilor care intră în competiţia europeană". Deputatul PC ne-a mai spus că "există ţări în UE care au TVA zero la alimente, iar noi ne aliniem numai cu preţurile la standardele europene, nu şi cu reducerile", considerînd că "pentru populaţie 30.000 lei mai puţin pentru kilogramul de carne chiar contează".

Pe de altă parte, deputatul PSD, Mihai Tănăsescu, ne-a mărturisit că "o cotă redusă la TVA este binevenită doar la produsele controlabile şi care nu produc evaziune fiscală, precum iaurtul, zahărul, uleiul care au destinaţii bine stabilite, iar producătorii sunt cunoscuţi". În schimb, produse precum pîinea care este nefiscalizată în proporţie de 79%-80%, sau carnea nu pot beneficia de reducerea TVA, adică de diminuarea preţului.

Democraţii spun D.A., dar...

Partenerii de guvernare ai iniţiatorilor liberali ai Codului Fiscal au încă propuneri de modificare a acestui set de legi.

Marius Marinescu, senator PD, ne-a declarat că "în timp ce investitorii străini beneficiază de facilităţi aberante precum scutirea de unele taxe vamale pentru utilaje sau de deduceri dacă sunt în pierdere, investitorii autohtoni sunt discriminaţi", amintind că Legea investiţiilor 241/1998 interzice discriminarea investitorilor români faţă de cei străini. Domnia sa a menţionat că va introduce amendamente pentru corectarea acestei situaţii, dar a spus că susţine impozitul de 16% pentru mi-croîntreprinderi. "Din 1.200.000 societăţi comerciale înregistrate, doar 400.000 au activitate, iar multe din ele sunt firme căpuşă care fac celorlalte concurenţă neloială", iar taxa unică mai atenuează din pierderi, crede Marius Ma-rinescu.

Alte amendamente pe care senatorul PD le va propune sunt controlul asupra societăţilor comerciale cel puţin o dată în cinci ani pentru ca datoriile să nu mai fie prescrise, iar cînd o societate se cesionează trebuie să prezinte un cazier fiscal.

Pe de altă parte, PRM a preferat să nu îşi exprime o atitudine faţă de Codul Fiscal, deoarece "nu este corect să avem o atitudine înainte ca proiectul să ajungă în Parlament", ne-a declarat Lucian Bolcaş, vicepreşedintele partidului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb