Incertitudinile legate de pandemie încă sunt considerabile la un an de la apariţia primelor cazuri de Covid-19 în afara Chinei, în pofida lansării campaniei de vaccinare în lume, iar aceste incertitudini vor face ca prima jumătate a anului 2021 să semene cu 2020, an care a fost marcat de cea mai puternică recesiune globală de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Coface.
Conform sursei, presupunând că principalele economii mature reuşesc să vaccineze cel puţin 60% din populaţia lor (pragul aproximativ care atinge teoretic imunitatea colectivă) până în vara anului 2021, redresarea ar fi solidă, creşterea mondială atingând în medie 4,3% în 2021, în timp ce comerţul mondial ar spori cu 6,7% în volum (după un declin de 5,2% în 2020).
Julien Marcilly, economist-şef al Coface, a declarat ieri, într-o conferinţă online, că redresarea globală este inegală, mai ales că unele sectoare nu dau semne de recuperare semnificativă, precum cel al serviciilor, care este puternic afectat în continuare de măsurile restrictive menite să ţină în frâu pandemia.
"Este o mare diferenţă între evoluţia acestui sector şi cel al producţiei, spre exemplu", a menţionat domnia sa, adăugând că în trecut nu a mai fost observat un asemnea decalaj între sectoare de activitate, iar această inegalitate diferă de la o ţară la alta, în condiţiile în care importanţa fiecărui sector în economiile naţionale este diferită.
• Insolvenţele corporative au scăzut în 2020 datorită planurilor de sprijin ale guvernelor
Potrivit Coface, insolvenţele corporative au scăzut în toate regiunile în 2020 (-22% în zona euro, -19% în Asia-Pacific şi -3% în America de Nord) datorită planurilor de sprijin ale guvernelor, iar continuitatea acestora va condiţiona supravieţuirea multor companii în 2021. În lipsa acestui sprijin, Coface a estimat că numărul insolvenţelor ar fi crescut cu 36% la nivel global, anul trecut, faţă de declinul consemnat, de 12%.
• Creşterea sectorului auto, surprinzătoare
Coface atrage atenţia că avansul sectorului auto a reprezentat o surpriză în a doua jumătate a anului 2020, evoluţia pozitivă a acestui domeniu fiind urmată de cea a construcţiilor şi produselor chimice.
"Însă, multe servicii vor rămâne mult timp încetinite de pandemie: transportul este sectorul cel mai afectat", potrivit Coface, care adaugă că aceste divergenţe sectoriale acoperă alte inegalităţi semnificative, şi anume: în primul rând, între ţări - în timp ce performanţa Chinei şi a altor economii asiatice (de exemplu, Taiwan) stimulează creşterea mondială, principalele economii mature nu vor reveni la nivelul PIB-ului dinaintea crizei în acest an. Dintre acestea, ţările care depind mai mult decât altele de servicii (precum Spania şi Regatul Unit) sau care rămân în urmă în procesul de vaccinare vor avea nevoie de mai mult timp pentru recuperare.
Pentru economiile emergente, accesul la vaccinuri şi capacitatea guvernelor de a menţine politicile fiscale care susţin întreprinderile şi gospodăriile vor fi două surse majore de inegalitate în 2021, notează Coface, subliniind că, mai mult, aceste state nu se mai pot baza pe băncile lor centrale pentru relaxarea politicii monetare, deoarece ultimele lor măsuri au fost utilizate în 2020.
Totodată, Coface preconizează că inegalităţile de venit dintre ţări, care sunt deja la un nivel ridicat, vor creşte şi va fi de durată.
"Anul trecut, lucrătorii cel mai puţin calificaţi, tinerii şi femeile au suferit mai multe pierderi de locuri de muncă decât restul populaţiei, deoarece aceste persoane sunt majoritare în cele mai afectate sectoare, precum cel al serviciilor", menţionează Coface, adăugând: "Această inegalitate în creştere este de aşteptat să fie durabilă, pe baza experienţei pandemiilor anterioare".
Coface menţionează că inegalitatea este unul dintre principalii vectori ai tulburărilor sociale, care apare în medie la aproximativ un an după o pandemie. "După cum s-a evidenţiat în trimestrul trecut, această creştere a inegalităţilor, împreună cu nemulţumirea publicului în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei de către autorităţi în multe ţări, conduce la proteste şi violenţe mai frecvente în 2021", concluzionează sursa.