Sectorul autohton al lucrărilor de construcţii pentru drumuri şi autostrăzi a înregistrat o scădere majoră a investiţiilor în urma prăbuşirii veniturilor, potrivit unei analize Coface.
Constantin Coman, country manager al Coface România, a declarat că situaţia companiilor din acest sector confirmă dependenţa foarte ridicată de încasările creanţelor de la stat şi nivelul cheltuielilor publice alocate pentru reluarea proiectelor de investiţii.
"Cheltuielile publice în acest sector reprezintă principalul element catalizator în reluarea investiţiilor, însă creşterea acestora în perioada imediat următoare este puţin probabilă, având în vedere prevederile proiectului de modificare a Codului Fiscal", a spus domnul Coman, subliniind: "Scăderea veniturilor s-a regăsit imediat în diminuarea semnificativă a investiţiilor, scăderea lichidităţii, extinderea termenelor de plată către furnizori şi generarea unui număr record de insolvenţe".
Potrivit sursei citate, sectorul construcţiilor de drumuri şi autostrăzi a înregistrat cel mai ridicat nivel din economie al insolvenţelor la numărul de firme active.
Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, citate de Coface, firmele care au domeniu principal de activitate "Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor" au generat, în 2013, o cifră totală de afaceri de 11,7 miliarde lei, în scădere cu 22% faţă de anul anterior.
Reprezentanţii Coface menţionează că doar 282 de companii, reprezentând 15% din totalul firmelor active, înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de un milion de euro şi generează aproximativ 94% din veniturile întregului sector.
Raportul mai arată: "Jumătate dintre companiile care activează în acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, iar 34% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârşitul anului 2013.
În ciuda acestui fapt, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a înregistrat o dinamică crescătoare, ceea ce indică faptul că profiturile mari s-au înregistrat, cu precădere, în rândul liderilor din sector".
Pe parcursul anului 2013, companiile din sectorul analizat de Coface au înregistrat o politică dezinvestiţională masivă, pe fondul scăderii vânzărilor şi perspectivelor modeste de relansare a proiectelor din construcţii.