Coface: "România, campioana insolvenţelor în Europa de Est"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii / 9 august 2013

Constantin Coman, Country Manager Coface România: "Lipsa creditării bancare lasă urme adânci în buna funcţionare a economiei româneşti".

Constantin Coman, Country Manager Coface România: "Lipsa creditării bancare lasă urme adânci în buna funcţionare a economiei româneşti".

  • document ataşat Top 10 sectoare din punctul de vedere al numarului de insolvente în S1 2013
    apasă aici pentru a descărca.

    Ţara noastră a înregistrat mai multe insolvenţe decât în opt ţări din Europa de Est, la un loc, în 2012 şi primul trimestru din 2013, potrivit Coface România, în condiţiile în care, la noi, numărul firmelor este de trei ori mai mic decât numărul cumulat al firmelor din Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Letonia, Bulgaria, Cehia şi Croaţia.

    La sfârşitul primului semestru din acest an (S1), 12.739 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă în ţara noastră, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când au fost deschise 14.218 de insolvenţe noi.

    Deşi numărul insolvenţelor iniţiate anul acesta a scăzut pentru prima dată după 5 ani de creştere continuă, auspiciile anului 2013 prezintă o creştere a insolvenţelor companiilor medii şi mari, potrivit reprezentanţilor Coface.

    Insolvenţa a nouă mari companii afectează toată economia

    Potrivit lui Constantin Coman, Country Manager Coface România, ponderea firmelor mari în totalul insolvenţelor declarate s-a dublat, anul acesta, comparativ cu anul trecut. În primul semestru, nouă mari companii, cu afaceri de peste 50 milioane de euro fiecare, au intrat în procedura de insolvenţă. Acestea sunt: Mechel Câmpia Turzii SA, Oltchim SA, Dobrogea Grup, Laminorul SA Brăila, Aromet SA, Group Romet SA, Ecoforest SA şi EOL General Service SRL. Impactul acestor insolvenţe riscă să fie mai puternic asupra economiei decât impactul unui număr mare de firme mici care intră în insolvenţă (n.r. cum s-a întâmplat în 2012, când foarte multe IMM-uri s-au declarat insolvente), potrivit Coface.

    "Dacă o companie mare este declarată insolventă, vor fi afectate cel puţin încă zece companii mai mici", a precizat reprezentantul Coface România.

    Astfel, deşi doar 3% din totalul companiilor insolvente în primul semestru din 2013 sunt firme mari, ponderea acestora ca volum după cifra de afaceri reprezintă 59% din totalul insolvenţelor.

    Reprezentanţii Coface România consideră că la evoluţia insolvenţelor din România au contribuit criza economică, lipsa lichidităţilor, a creditării bancare precum şi rotaţia lentă a stocurilor şi extinderea ciclurilor de încasare a creanţelor.

    Iancu Guda, Business Information &Debt Collection Manager Coface România, a explicat lipsa de lichidităţi prin tendinţa companiilor de a obţine finanţări pe termen scurt pe care le-au investit în proiecte care necesitau, de fapt, finanţare pe termen lung.

    "În ciuda creşterilor anunţate, de 2,2% a PIB, se observă o deteriorare a situaţiei companiilor, în special a celor de dimensiuni medii-mari. Lipsa creditarii bancare lasă urme adânci în buna funcţionare a economiei româneşti, astfel că firmele mari au fost nevoite să preia din această sarcină şi să transfere mai mult risc în creditul comercial", a explicat Constantin Coman.

    Construcţiile, HORECA şi Transporturile, cele mai afectate sectoare

    Deşi, statistic, cele mai multe insolvenţe se înregistrează în sectorul de comerţ cu amănuntul (22% din totalul insolvenţelor din S1), cele mai afectate sectoare de activitate (pondere mare a insolvenţelor raportat la numărul firmelor active) au fost construcţiile, HORECA şi transporturile.

    Studiul Coface România arată că ponderea primelor trei sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare de insolvenţă pe rol, în cifre absolute, a variat, în ultimii 5 ani, între 50% - 54%, iar primele 5 sectoare între 65% - 70%.

    Sudul şi Sud-Estul ţării, zonele cu cel mai mare număr de insolvenţe

    Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă, în primul semestru al anului curent, nu a suferit modificări importante faţă de situaţia din aceeaşi perioadă a anului anterior.

    Cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numărului de insolvenţe înregistrate în 2013 au fost Sud-Estul, Sudul şi respectiv Nord-Vestul, acestea concentrând aproximativ 50% din totalul insolvenţelor deschise în perioada analizată. Singura zonă în care numărul de insolvenţe înregistrat în primul semestru din anul curent a crescut este Sud-Vestul. Restul zonelor au înregistrat scăderi, cea mai mare fiind resimţită în zona de Vest, de 26%.

    Două treimi din companiile româneşti riscă insolvenţa

    Aproximativ două treimi dintre companiile analizate de Coface, în primele şase luni, prezintă un risc de insolvenţă foarte mare sau semnificativ peste medie. Coface România a analizat la nivel individual pe parcursul primului semestru din 2013, la solicitarea partenerilor de afaceri sau pentru monitorizarea expunerilor directe, în cadrul diviziei de Asigurări de Credite Comerciale, un număr de 20.943 de firme, cu o cifră de afaceri totală de 109 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 48% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel naţional. În urma acestei analize, calificativului de risc a scăzut de la 4,84, în 2012, la 4,42, în 2013, evoluţie ce indică o tendinţă de creştere a riscului de insolvenţă pentru firmele analizate.

    În plus, limita de credit comercial recomandată de companie pentru firmele analizate a scăzut şi ea cu 14%. Potrivit Coface România, 95% din firmele care declară insolvenţa intră în faliment în 18 luni, în ţara noastră, în timp ce în ţările vecine, doar 70-80% dintre companiile insolvente nu mai pot fi reorganizate.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Romanii percep capitalismul ca pe un joc de pacalici in care inevitabil sunt cativa baieti destepti care lasa cu buza umflata o gramada de fraieri. Oare gresec romanii?

      1. In mitologie trickster (sau "pacaliciul" de la noi) este o entitate (zeitate, fiinta umana sau antropomorfa) care refuza sa respecte regulile sau normele de comportament social acceptate. Totusi efectele actiunilor acestuia ar trebui sa fie pozitive indiferent de intentia initiala. Ori in acest caz observ ca "pacalicii" au devenit norma. O fi de vina legislatia care permite unei firme sa declare insolventa in cateva zile? Sa fie romanii impartiti doar in pacalici si pacaliti? sa speram ca nu....

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb