Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Serbiei, Mihailo Vesović, a propus constituirea Forumului de Afaceri România-Serbia, într-un eveniment organizat, ieri, la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), unde printre invitaţi s-au numărat Ambasadorul Serbiei la Bucureşti, Branko Brankovic, şi preşedintele CCIR, Mihail M. Vlasov, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Camerele Naţionale ale celor două state îşi propun să sprijine dezvoltarea şi diversificarea schimburilor comerciale, reluarea colaborării industriale inclusiv pe terţe pieţe şi creşterea numărului de finanţări europene, prin valorificarea oportunităţilor existente în regiune şi a programelor legate de Strategia Uniunii Europene (UE) pentru regiunea Dunării.
Comunitatea de afaceri sârbă a identificat oportunităţi în: comerţ exterior, transporturi, logistică, energie, metalurgie şi industria auto, prin portul Constanţa, Serbia devenind un centru important de producţie pentru producătorul auto Fiat, se mai arată în comunicat.
Secretarul de Stat la Ministerul Economiei, Maricel Popa, a prezentat câteva proiecte comune ale celor două guverne, ce vizează construirea unei hidrocentrale pe Dunăre, a unei staţii de pompaj pentru integrarea în Europa de Est, interconectarea liniilor de transport al energiei electrice, crearea unui gazoduct şi oleoduct Constanţa-Pancevo. Oficialul a subliniat că ţara noastră este interesată să exporte energie în Serbia. În prezent, se află în derulare sau în negocieri proiecte majore din energie, unele cu finanţare europeană.
Comerţul România-Serbia a ajuns la sfârşitul anului trecut la aproape 800 milioane dolari, ţara noastră înregistrând un excedent comercial de aproximativ 250 de milioane de dolari, fiind al cincilea partener comercial al Serbiei. Statul sârb a investit aproape 8 milioane dolari în afacerile dezvoltate în companii înregistrate în România, situându-se pe locul 65 în topul investiţiilor străine din ţara noastră.