Colliers: Aproape jumătate dintre români aleg să ofere cadouri dulci de sărbători, faţă de o medie de 27% în regiunea CEE-6

T.B.
Companii / 22 decembrie 2023

Colliers: Aproape jumătate dintre români aleg să ofere cadouri dulci de sărbători, faţă de o medie de 27% în regiunea CEE-6

În casele românilor şi bulgarilor, dulciurile sunt un element esenţial al sărbătorilor, subliniază Colliers în cel mai recent raport "Festive Season in CEE", la care au participat respondenţi din România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia (CEE-6), se arată într-un comunicat al Colliers, remis redacţiei.

Mai exact, în România, cadourile dulci sunt cumpărate de 45% dintre intervievaţi, iar în rândul bulgarilor ponderea este de 47%, semnificativ mai mare decât media regiunii CEE-6, unde 27% dintre cei chestionaţi aleg să dăruiască produse dulci de sărbători, conform sursei menţionate. La polul opus se află Cehia (3%) şi Slovacia (13%), unde nu se prea cumpără şi oferă dulciuri, potrivit sursei. Acelaşi sondaj arată că simbolurile tradiţionale de sărbători pentru români sunt cozonacul şi plăcintele Pelincile Domnului, transmite sursa citată.

Perioada Crăciunului este caracterizată de numeroase tradiţii şi specialităţi culinare, relatează compania. În întreaga Uniune Europeană, fiecare ţară se mândreşte cu tradiţiile sale gastronomice unice, cu un accent deosebit pe dulciurile de sărbători, iar datele Colliers arată că România se numără printre ţările UE cu o înclinaţie puternică pentru dulciuri, în special pentru ciocolată şi zahăr pur, acesta din urmă fiind un indicator al faptului că multe dulciuri se coc în casă, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei menţionate, "Am urmărit coşul de consum analizat de Eurostat, care oferă o imagine detaliată a categoriilor de cheltuieli şi, examinând produsele zaharoase în general, cum ar fi zahărul, gemurile, ciocolata, bomboanele şi produsele de cofetărie, am constatat că ţările din Europa Centrală şi de Est în general şi ţările baltice domină primele poziţii. Bulgaria se află pe primul loc în UE şi nici România nu este departe, produsele zaharoase reprezentând aproximativ 2% din coşul lunar de consum. România şi Bulgaria se situează mai jos în UE în ceea ce priveşte ponderea produselor de cofetărie, dar este esenţial de remarcat că bulgarii conduc în ceea ce priveşte cheltuielile generale pentru produsele zaharoase, în timp ce românii stau mai bine la alte categorii de produse, cum ar fi ciocolata sau consumul de zahăr pur", explică Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.

Sondajul Colliers "Festive Season in CEE-6" arată, de asemenea, şi că, în România, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi cumpără cadouri în ultimul moment, în timp ce în majoritatea ţărilor europene, respondenţii încep să cumpere cadouri cu una-două luni înainte, transmite compania. Cumpărătorii din ţările CEE-6 ( au declarat că cel mai adesea alocă o sumă cuprinsă între 26 şi 50 de euro pentru un cadou oferit unei persoane, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb