COLLIERS INTERNATIONAL: Biroul viitorului va fi un spaţiu inovativ în noul context

A.D.
Comunicate de presă / 24 iunie 2020

Biroul viitorului va fi un spaţiu inovativ în noul context

Piaţa birourilor va trebui să se redefinească, pentru ca angajaţii să revină în siguranţă la birouri, anunţă un comunicat Colliers International.

Pentru mediul organizaţional, biroul va rămâne elementul central al companiilor, deoarece interacţiunea e greu de satisfăcut în mediul virtual. Efectele acestei perioade sunt aşteptate să se reflecte asupra modului de lucru şi a organizării spaţiului de lucru, în viitor.

Daniela Popescu, Associate Director Office Advisory în cadrul Colliers International România, declară : "Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interacţiunii sociale şi a colaborării. Ne aşteptăm la un nou mod de lucru, care va presupune un mix între munca de la birou şi cea de la distanţă, de acasă sau din alte spaţii. Cel mai probabil, angajaţii vor prefera să desfăşoare remote acele activităţi care presupun lucrul concentrat şi să meargă în birou pentru lucrul colaborativ - întâlniri cu clienţii, sesiuni de brainstorming, întâlniri de proiect şi aşa mai departe. În acest context, credem că biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spaţiului şi pe experienţa angajaţilor, promovând identitatea şi cultura spaţiului".

Mulţi proprietari de spaţii de birouri mizează pe o piaţă stabilă, cu chirii în stagnare. 30% se aşteaptă mai degrabă să trebuiască să scadă chiriile până la sfârşitul acestui an sau cel târziu în primele trei luni ale anului viitor, conform unui studiu recent al Colliers International.

Menţionăm că la studiu au participat 60 de proprietari de birouri care au portofolii diversificate de spaţii, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe.

Ofertele comerciale mai bune ar putea preveni creşterea ratei de neocupare în rândul chiriaşilor care ar putea întâmpina dificultăţi în contextul actual. Mai mult de jumătate din proprietari spun că au resimţit efecte ale epidemiei de Covid-19 şi 39% se aşteaptă ca rata de neocupare să crească într-o oarecare măsură în următoarele 12-15 luni, în timp ce 35% sunt mai optimişti şi mizează pe rate stabile de ocupare.

Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International Romania, declară: "Proprietarii şi chiriaşii au nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul economic generat de Covid-19 înainte de a lua o decizie de renegociere sau reînnoire a contractului de închiriere, oricare ar fi aceea. În plus, multe companii depind de decizii din ţările unde îşi au sediul central, unele grav afectate de Covid-19, ceea ce poate avea un impact asupra deciziei imediate. Pe de altă parte, din cauza distanţării sociale şi a noilor norme aplicabile în spaţiile de birouri, chiriaşii trebuie să îşi estimeze cu atenţie spaţiul necesar, crescând media de la 8 metri pătraţi la 15 metri pătraţi per angajat, care pare să compenseze impactul generat de munca de acasă. În acest context, luarea unei decizii pare mai dificilă, şi, pe fondul incertitudinilor existente, probabil că va duce la o amânare a deciziei, până cel mai devreme în toamnă"

Volumul tranzacţiilor în piaţa office, în primele trei luni ale anului, a fost la jumătate faţă de nivelul de peste 100.000 de metri pătraţi tranzacţionaţi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cererea netă a urcat uşor, de la 25.000 de metri pătraţi în primul trimestru din 2019, la 27.000 de metri pătraţi anul acesta.

Starea de urgenţă a însemnat pentru companii securizarea businessului şi susţinerea acestuia prin intermediul telemuncii.

Cât despre livrarea de spaţii noi de birouri, planurile anunţate pentru 2020 prevedeau livrarea unei suprafeţe de puţin peste 200.000 de metri pătraţi. Consultanţii Colliers Internaţional estimează că majoritatea acestor proiecte vor fi livrate anul acesta, cel târziu în primele luni ale anului 2021. În plus, anul viitor ar putea fi livraţi alţi peste 200.000 metri pătraţi din rândul proiectelor deja demarate, în timp ce clădirile care nu au demarat încă lucrările de construire, dar erau planificate a fi livrate anul viitor, vor fi cel mai probabil decalate pentru perioada 2022-2023. În funcţie de cum va evolua cererea, în perioada 2022 - 2023, proprietarii ar putea aduce în piaţă încă în jur de 200.000 metri pătraţi în fiecare dintre cei doi ani, potrivit Colliers International.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb