Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se află alături de turistul aflat în vacamţa de iarnă, oriunde acesta doreşte să şi-o petreacă, pe teritoriul României, conform unui comunicat remis redacţiei.
Coordonat de preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, şi de directorul general ANPC, Paul Anghel, Comandamentul de Iarnă 2021, organizat de Autoritate, are ca misiune prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor aflaţi în vacanţă, în staţiunile din România, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Comandamentul a verificat şi consiliat, în prima săptămână de activitate, 255 de operatori economici, în 3 regiuni ale ţării: Sud Muntenia Ploieşti, Nord Est Iaşi şi Centru Braşov.
În urma acţiunilor de control, comisarii ANPC au aplicat diverse tipuri de sancţiuni, după cum urmează:
199 amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 1,1 milioane lei
132 avertismente
30 măsuri de oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor
o propunere de suspendare a activităţii până la 6 luni.
Cele mai importante abateri constatate abateri de la lege, cele mai importante dintre acestea fiind:
comercializarea sau utilizarea unor materii prime cu data durabilităţii minimale depăşită
schimbarea stării termice a aproduselor
utilizarea, la raionul de vitrină asistată - a unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi conţineau urme de resturi alimentare, pete şi lichid provenit de la scurgerile din produse
folosirea unor vitrine frigorifice care aveau ventilatoare cu depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecţie, urme de mucegai şi de rugină
comercializarea de legume - fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistenţă moale, improprii consumului uman
utilizarea unor spaţii de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafeţe cu rugină, urme de insecte
lipsa menţionării alergenilor pe listele meniu sau a afişării gramajului porţiilor, la unele unităţi de alimentaţie publică
lipsa verificărilor metrologice la instrumentele de măsură utilizate
lipsa etichetelor la unele produse alimentare
utilizarea unor ustensile de bucătărie deteriorate sau neprofesionale
lipsa afişării preţurilor la cazare
utilizarea unor lenjerii de pat, saltele şi alte accesorii, neigienizate sau deteriorate, în spaţiile de cazare
lipsa informaţiilor necesare turiştilor, în spaţiile de cazare.
"Suntem mereu alături de consumatori şi avem permanent grijă ca drepturile lor, legea să fie respectate de către operatorii economici. Nu admitem ca pretextul profiturilor, chiar într-o perioadă grea, să justifice o formă de lipsă de respect faţă de consumator. De aceea, în perioada sărbătorilor de iarnă, suntem atenţi şi ne aflăm oriunde, în România, turistul şi-ar dori să-şi petreacă vacanţa, pentru a ne asigura că actul comercial se derulează conform reglementărilor. Bazaţi-vă pe noi!"- Mihai Culeafă, preşedintele ANPC.
Verificările pe care le întreprinde Comandamentul de iarnă al ANPC continuă, la nivelul întregii ţări.