Combinatele Donau Chem şi Ga Pro Co sunt scoase din nou la vânzare

A.D.
Piaţa de Capital / 22 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Combinatele de îngrăşăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele şi Ga Pro Co din judeţul Neamţ vor fi scoase iarăşi la vânzare, prin negociere directă cu investitorii. Aceasta este cea mai viabilă soluţie identificată de consultanţii de la Sierra Quadrant, pentru a creşte valoarea tranzacţiilor şi a exploata potenţialul economic al celor două combinate.

În urma evaluărilor economico-financiare, Donau Chem va porni de la preţul de 89.448.120 lei, iar Ga Pro Co de 70.934.459 lei, plus TVA.

,Am ales negocierea directă cu posibilii investitori în primul rând pentru a maximiza potenţialul de vânzare, iar apoi pentru a identifica firmele capabile financiar şi interesate să repună aceste business-uri în circuitul economic'', afirmă Ovidiu Neacşu, partener coordonator

Sierra Quadrant.

Dacă în cazul Donau Chem votul creditorilor a certificat această soluţie drept una viabilă, la Ga Pro Co vânzarea combinatului prin negociere directă a fost votată de toţi creditorii cu excepţia Interagro.

,,Din informaţiile noastre, creditorii Interagro - aflată la rândul său în insolvenţă - au fost cei care s-au opus şi nu au mandatat reprezentanţii companiei în Adunarea Generală a Creditorilor de la Ga Pro Co să dea un vot pozitiv. Este important de precizat că statul român, prin creditorul minoritar ANAF, susţine metoda de vânzare prin negociere directă a GA Pro Co în locul propunerii vehiculate de unii creditori de a se merge pe varianta de licitaţie publică în care ofertele pot coborî până la 30% din valoarea menţionată în raportul de evaluare cu cel mai bun preţ'', a precizat Neacşu.

Experţii de la Sierra Quadrant afirmă că principiile care guvernează procedura de negociere directă sunt maximizarea averii celor două combinate, siguranţa încasării preţului cel mai bun şi principiul celerităţii, toate subsumate respectarii normelor legale naţionale şi europene.

Sierra Quadrant afirmă că redresarea combinatelor de îngrăşăminte chimice Donau Chem şi Ga Pro Co, este de importanţă naţională, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă industria îngrăşămintelor chimice.

,,Lipsa producţiei afectează direct agricultura, un sector esenţial pentru economia naţională. În contextul războiului din Ucraina, problema capătă o dimensiune nu doar naţională, ci şi regională, destabilizând lanţurile de aprovizionare şi sporind nevoia de soluţii locale pentru

asigurarea fertilizanţilor necesari agriculturii', afirmă Ovidiu Neacşu.

,,Avem nevoie de o soluţie optimă, viabilă, pentru a exploata potenţialul celor două combinate, iar vânzarea prin negociere directă este cea mai rapidă cale către relansarea acestor afaceri în contextul interesului tot mai mare al investitorilor, mai ales din perspectiva potenţialului de export'', a mai precizat acesta.

Potrivit comunicatului, platforma industrială GA-PRO-CO Chemicals din judeţul Neamţ este formată dintr-un teren intravilan de 719.297 mp şi clădiri/constructii speciale, iar combinatul Donau Chem are un teren de 1.433.710,00 mp alături de clădiri şi constructii speciale ce deservesc procesului de producţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca este vorba de chimie si de importanta nationala stim deja cine trebuie sa le cumpere. Mic la stat, mare la stat. Si sa ia si Azomures. Uite asa, sa le ia ei pe toate, sa le eficientizeze si ce s-o alege s-o alege!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb