Combinatul chimic "Amonil" disponibilizează 90% din personal

Ziarul BURSA #Companii / 14 martie 2005

Consiliul de Administraţie al SC "Amonil" SA Slobozia a luat măsuri drastice ca să nu intre în blocaj financiar, ca urmare a preconizatei creşteri, de la 1 aprilie, cu 20-25% a preţului la gaz metan şi a deprecierii valutelor euro şi dolar. Deoarece aceste condiţii fac practic imposibilă supravieţuirea pe piaţa in-ternaţională a îngrăşămintelor chimice, piaţă dominată de producătorii din alte ţări, conducerea a decis oprirea activi-tă-ţii de producţie de la 1 aprilie, disponibilizarea colectivă a 850 de salariaţi şi păstrarea a maximum 150 de posturi, informea-ză Rompres. Salariaţii beneficiază de preaviz, începînd de vineri, 11 martie, şi de dreptul la plăţi compensatorii egale cu două salarii de bază avute în luna desfacerii contractului de muncă.

Inginerul şef Cristian Spulber, din cadrul societăţii, a declarat că "în condiţiile în care se produce această majorare de la 1 aprilie, ne va fi imposibil să ne menţinem pe piaţa interna-ţională a îngrăşămintelor chimice. Este posibil să oprim pe 1 aprilie, sau nu. Conform legislaţiei în vigoare, a trebuit să urmăm nişte paşi, să ne încadrăm într-un anumit interval, dar asta nu înseamnă că de la 1 aprilie am tras oblonul. Este foarte posibil să se demareze anumite programe, iar noi să ne putem continua activitatea. Ceea ce se întîmplă acum este < de a fi cu arma la picior >, de a fi pregătiţi".

Impactul social al eventualei închiderii a combinatului ar fi deosebit de mare asupra municipiului Slobozia, pe lîngă cei 850 de salariaţi fiind afectaţi peste 3.500 de membri ai familiilor respective.

Tehnologia de la combinatul "Azomureş" ar putea fi mutată în Egipt

SC "Azomureş" SA Tîrgu Mureş ar putea să-şi mute tehnologia în Egipt, ca urmare a deciziei Guvernului român de a creşte preţul la gaz metan, materia primă vitală din care se fabrică îngrăşămintele chimice, a anunţat Yetkin Erman, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii. Domnia sa a adăugat: "Egiptenii ne fac curte să mergem să producem la ei, unde gazul este 28 de dolari americani mia de metri cubi. Nu este vorba ca < Azomureş > să dispară ca persoană juridică. Este vorba că, în cazul în care scenariul este cel mai negru, să se sisteze activitatea productivă a societăţii. Mai există posibilitatea să se facă investiţii într-un alt loc unde gazul este mai ieftin, transferînd de aici tehnologia".

"Transworld Fertilizers Holding", acţionarul majoritar al Azomureş, care deţine 55,97% din acţiuni, a ridicat problema posibilităţii încetării activităţii combinatului chimic din Tîrgu Mureş, în cazul în care conjunctura economică o va impune. "Transworld Fertilizers Holding" a solicitat Consiliului de Administraţie al SC "Azomureş" SA convocarea unei adunări generale extraordinare în cadrul căreia să se discute consecinţele grave pe care creşterea preţului gazului metan, corelată cu o tendinţă de scădere a preţurilor îngrăşămintelor pe piaţa externă, le vor avea asupra continuării activităţii de producţie a combinatului. Decizia în acest sens va fi luată în cadrul AGA a SC "Azomureş" SA, convocată pentru data de 16 sau 17 martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb