Comercianţii britanici avertizează că Brexitul va afecta aprovizionarea cu produse alimentare

M.I.
Internaţional / 17 februarie 2020

Comercianţii britanici avertizează că Brexitul va afecta aprovizionarea cu produse alimentare

Brexitul va aduce scumpiri şi mărfuri mai puţine pe rafturi, avertismentul fiind valabil în cazul a patru cincimi din importurile de alimente care provin din UE, anunţă reprezentanţii retailerilor, care au reînnoit apelul pentru încheierea de către Marea Britanie a unui acord cu blocul european, informează Financial Times.

Ministrul Michael Gove a avertizat şi el luna trecută că viitoarea relaţie comercială a UK cu UE va implica costuri crescute şi o birocraţie suplimentară. El a recunoscut că un nou acord "inteligent" care să reducă fricţiunile comerciale nu ar fi gata până în 2025.

Aproape 80 la sută din produsele alimentare importate de comercianţii britanici provin din UE, în mare parte prin porturile Dover şi Folkestone, prin care trec zilnic aproape 7.000 de camioane.

Avertizarea retailerilor vine pe măsură ce noi date arată că producătorii au înregistrat o scădere a comenzilor de export pentru al doilea trimestru consecutiv. Camerele de comerţ britanice şi DHL Express, care au efectuat un sondaj în rândul a 3.300 de exportatori, au declarat, de asemenea, că guvernul trebuie să acorde prioritate accesului la pieţele-cheie pentru exportatori.

Raportul asociaţiei retailerilor privind sănătatea exporturilor din Marea Britanie arată că dificultăţile generate de Brexit ar perturba mii de companii ale căror comenzi sunt deja în contracţie din cauza incertitudinii privind încheierea unui acord. "Brexitul creează costuri suplimentare pentru companii, iar aceasta nu este o declaraţie politică, ci este doar o declaraţie a ceea ce se întâmplă de fapt. Ceea ce am spus şi vom continua să spunem guvernului este că trebuie să acorde prioritate fluxului de mărfuri peste graniţe după 31 decembrie şi să ia măsuri rezonabile pentru a sprijini afacerile într-o perioadă de schimbare", spun retailerii.

Organizaţia retailerilor mai spune că impactul Brexitului poate fi atenuat prin eforturi în direcţia reducerii documentaţiei privind taxa pe valoarea adăugată, a certificatelor de sănătate la export, accizelor şi privind celelalte proceduri vamale.

Helen Dickinson, director executiv al asociaţiei retailerilor a declarat: "Problema este simplă - tarifele mai mari şi controalele extinse vor dăuna consumatorilor, comercianţilor cu amănuntul şi economiei din Marea Britanie." Sondajul făcut în rândul celor peste 3.300 de companii a mai arătat, de asemenea, o scădere a investiţiilor în instalaţii şi utilaje. Comenzile interne s-au majorat cu 3 puncte până la -1, dar rămân în continuare semnificativ mai mici decât primul trimestru al anului 2019, când cifra era la 16.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb