Comisarii ANPC au găsit salmonella în mai multe produse din carne de pui din diverse magazine

R.S.
Miscellanea / 1 aprilie 2024

Comisarii ANPC au găsit salmonella în mai multe produse din carne de pui din diverse magazine

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se află în plină campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui aflate la vânzare în magazinele din România, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, în urma acţiunilor de control desfăşurate, în ceea ce priveşte carnea de pui clasică, comercializată în ţară, au fost prelevate probe care au fost trimise către laboratoarele de analiză autorizate, în domeniu, de pe teritoriul României.

O primă parte a rezultatelor acestor analize relevă următoarele aspecte:

probele prelevate în judeţul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internaţional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focşani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis

probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, din pui şi organe de pui marca "Hanul Boieresc", produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis şi Salmonella Enteritidis

probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca "Hanul Boieresc", produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis şi Salmonella Enteritidis

probe prelevate în magazinul Penny Bucureştii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca "Hanul Boieresc", produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella

probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca "Coco Rico", produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella

probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internaţional SRL, au fost confirmate cu Salmonella.

Se menţionează în comunicat că, în cazul identificării Salmonella spp. drept criteriu de siguranţă a alimentelor în probele de alimente de origine animală, conform legislaţiei europene, vor fi aplicate următoarele măsuri:

1. În cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală şi Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reţinute oficial şi retrase de la consumul uman.

2. În cazul depistării de Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre şi de Salmonella spp. (toate tipurile de Salmonella), în alte probe de produse de origine animală, recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unităţile de vânzare cu amănuntul, cu excepţia depozitelor alimentare, acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricaţie, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanţii suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul.

Regulamentele Europene nr. 178/2002, 853/2004, 625/2017, 2073/2005, care legiferează domeniul siguranţei alimentare, de la furajare, până la produs finit, menţionează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre, este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranţei alimentare şi implică măsuri corective conform legislaţiei specifice, se arată în comunicat.

Prevederile legislative prezentate sunt armonizate în legislaţia naţională de către Autoritatea Sanitară Veterinară şi de Siguranţă Alimentară, care are în atribuţii aplicarea acestora şi care a fost informată atât de laboratoarele care au depistat bacteria Salmonella la probele prezentate de către ANPC, cât şi de instituţia noastră, direct.

Ca urmare a prelevării de probe la produsele suspicionate a fi infectate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenţionale în valoare de peste 45.000 lei şi au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spaţiile verificate, ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcţionate către distrugere, potrivit comunicatului.

ANPC va continua verificările şi în perioada următoare şi, pe măsură ce rezultatele de laborator vor fi disponibile, vom reveni cu informaţiile necesare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb