COMISARUL EUROPEAN PENTRU JUSTIŢIE: "Un parchet care să adune probe privind crima de agresiune comisă de Rusia în Ucraina poate fi instituit rapid"

V.G.
Internaţional / 27 ianuarie 2023

"Un parchet care să adune probe privind crima de agresiune comisă de Rusia în Ucraina poate fi instituit rapid"

Un parchet internaţional care să adune probe privind crima de agresiune comisă de Rusia în Ucraina poate fi înfiinţat rapid, într-o primă etapă, înaintea instituirii unui tribunal special, a apreciat astăzi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, relatează Agerpres.

Acest "centru internaţional de coordonare pentru urmărirea crimei de agresiune" ar putea fi instalat la Haga, la sediul Eurojust, agenţia UE pentru cooperare în materie de justiţie penală, potrivit Comisiei.

Aşteptând ca discuţiile asupra instituirii unui tribunal special însărcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei să primească un sprijin internaţional suficient, "noi trebuie să începem cu o primă etapă", a subliniat Reynders în cursul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Justiţiei la Stockholm.

Potrivit comisarului de naţionalitate belgiană, această structură ar putea fi constituită de "echipa comună de anchetă"care reuneşte deja şase state membre, Ucraina, procurorul Curţii Penale Internaţionale, Eurojust, iar SUA ar urma să li se alăture "în câteva săptămâni".

Instituirea unui astfel de parchet poate fi făcută "foarte rapid", susţine Reynders. "Noi am făcut deja diferite propuneri. Suntem în discuţii cu statele membre, cu Ucraina", a indicat el, adăugând că subiectul va fi abordat săptămâna viitoare în cadrul unei reuniuni la Kiev între o parte a Comisiei şi guvernul ucrainean.

Curtea Penală Internaţională (CPI) nu are competenţă decât pentru crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu pentru "crimele de agresiune" ale Rusiei, căci Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care instituie această instanţă.

Crima de agresiune este imputabilă celor mai înalţi conducători politici şi militari ai unei ţări.

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus să se lucreze la crearea unui tribunal special "susţinut de Naţiunile Unite" pentru a judeca aceste crime de agresiune, aşa cum solicită Kievul.

Comisia are în vedere două opţiuni: un tribunal internaţional special, bazat pe un tratat multilateral sau o instanţă hibridă, rezultând din dreptul ucrainean, dar cu participarea unor judecători internaţionali.

Această ultimă soluţie este privilegiată de Berlin, care se îndoieşte că instituirea unui tribunal internaţional special ar primi sprijinul necesar în cadrul ONU. Dar mai multe alte ţări din UE i s-au opus, considerând că un tribunal având la bază dreptul ucrainean nu ar permite judecarea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a anturajului său cel mai apropiat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. COMISARUL EUROPEAN PENTRU JUSTIŢIE

    ar trebui sa se ocupe de coruptia crunta a sefimii de la UE,

    nu sa faca diversiune slaba 

    1. o diversiune grasa cum arata?

      Coruptia exclusiv in ruble

    Este ca si cum o babornitza depravata, dementa si neputincioasa incearca sa prinda si sa pedepseasca un Urs, si pana la urma sfarseste mancata de acesta!

    1. Ursului ortodox pe rit vechi, macho si bicefal ii place carnita de babornitza depravata, dementa si neputincioasa? Nu se spurca pe trei generatii?

      Stai linistit, caci exista ritualuri de resfintire!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb