COMISARUL MANŢU, DIN CADRUL CJPC, ATACĂ DIN NOU Afirmaţii grave la adresa BNR şi ANPC

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2019

Afirmaţii grave la adresa BNR şi ANPC
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Comisarul Dumitru Manţu propune constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care BNR si-a îndeplinit mandatul Manţu, CJPC: "Nu cunosc să fi existat vreun preşedinte al ANPC pentru care consumatorii să reprezinte cu adevărat o prioritate"

    Cunoscut pentru sancţiunile drastice aplicate OTP Bank şi Bancpost, Dumitru Manţu, comisar în cadrul Comisariatului Judeţan pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa loveşte din nou.

    Funcţionarul Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor arată, într-o avertizare de interes public, că ANPC nu şi-a îndeplinit niciodată activitatea aşa cum trebuie.

    "De 12 ani de când activez în sistemul public vă asigur, cu deplină sinceritate, că nu cunosc să fi existat vreun preşedinte, indiferent din ce partid politic a făcut parte, pentru care consumatorii să reprezinte cu adevărat o prioritate, care să-şi îndeplinească funcţia publică de conducere cu demnitate, veridicitate si cu sentimentul sacru al responsabilităţii şi al datoriei", subliniază Manţu în documentul citat.

    Printre altele, comisarul vorbeşte despre incompetenţa sau neglijenţa în serviciu, precum şi despre încălcarea altor dispoziţii legale ce impun respectarea principiului bunei administrări şi cel al ocrotirii interesului public.

    Avertizarea subliniază: "Deşi avea la dispoziţie toate pârghiile legale necesare, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin funcţiile de conducere, nu a întreprins demersurile necesare, conform atribuţiilor prevăzute de lege, pentru ocrotirea interesului public prin verificarea respectării legislaţiei specifice protecţiei consumatorilor în cadrul contractelor de credit încheiate de consumatori în perioada 2005-2008 şi pentru dispunerea măsurilor de limitare a consecinţelor prestării serviciilor financiare care nu sunt în concordanţă cu dispoziţiile legale".

    În cadrul activităţii de cercetare a petiţiilor instituţiile de credit nu au prezentat niciodată niciun document care să constituie dovada modificării obiective a dobânzii creditului, elementul esenţial al unui contract de credit, mai evidenţiază documentul primit la Redacţie. Acesta adaugă faptul că dobânzile au fost majorate, iar în contextul în care evoluţia pieţei financiare a cunoscut o scădere, nivelul acestora a rămas constant astfel încât dobânzile au fost variabile, dar întotdeauna doar în sens crescător.

    "Autoritatea, prin funcţiile de conducere, şi-a exprimat acordul de implementare a OUG nr. 50/2010 într-un mod total în defavoarea consumatorilor, prin includerea în marja fixă a celorlalte componente nedeclarate şi nedovedite prin documente ca influenţând costul creditului, dobânda variabilă în mod nedefinit devenind «transparentă» prin scăderea indicelui de referinţă corespunzător monedei creditului (Euribor sau Libor) la valorile extrem de mici în vigoare la data implementării OUG nr. 50/2010", conchide documentul.

    Acesta arată că majoritatea dosarelor "erga omnes" iniţiate de către Autoritate în instanţa de judecată privind clauzele abuzive sunt si în prezent încă în stadiul de judecată, nefiind emise hotărâri definitive.

    Autoritatea, prin funcţiile de conducere, nu a întreprins măsurile necesare, conform atribuţiilor prevăzute de lege, pentru sancţionarea instituţiilor de credit pentru încălcarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor, a emis acte administrative prin care cercetarea reclamaţiilor privind serviciile financiare a fost impusă a se realiza într-un mod prestabilit, prin care nu s-a venit în sprjinul consumatorilor, ci în sprijinul instituţiilor de credit, şi în acelaşi timp a fost descurajată orice încercare de îndreptare, mai susţine comisarul Manţu.

    Domnia sa consideră că şefii ANPC "au ales să protejeze în continuare interesele instituţiilor de credit şi au arătat lipsa voinţei în a-şi îndeplini atribuţiile şi în a veni cu adevărat în sprijinul consumatorilor ale căror vieţi au fost afectate de încălcările legislaţiei privind protectia consumatorilor de către institutiile de credit".

    Un alt aspect privind protecţia consumatorilor care, în opinia comisarului Manţu, a fost abordat de conducerea Autorităţii contrar atribuţiilor prevăzute de lege este modalitatea în care au fost cercetate contractele de credite acordate în franci elveţieni: "În acest sens, a fost iniţiat în anul 2015, doar de către Autoritatea Centrală, un control tematic, anunţat si în mass media, al cărui rezultat nu a fost făcut public şi nici nu a fost menţionat în raportul de activitate pe anul 2015. Conducerea Autorităţii nu a mai fost de acord cu desfăşurarea controlului tematic pe motiv că erau iniţiate în instanta de judecată dosare pe clauze abuzive privind prevederile contractuale aferente obligativităţii plăţii în moneda CHF, în care a fost acordat creditul. Controlul tematic nu a fost finalizat, astfel încât nu s-a mai cercetat modalitatea de acordare a creditelor în moneda CHF si faptul că băncile au utilizat instrumente financiare derivate, de genul contractului swap pe rata dobânzii şi pe deviza/moneda CHF, pentru a-şi acoperi expunerea la riscul de schimb valutar".

    Conducerea Autorităţii este cea care a determinat imaginea unei Autorităţii incompetente şi corupte, arată Dumitru Manţu în avertizarea sa.

    Documentul vine după ce, anul trecut, comisarul de la Constanţa a trimis două memorii conducerii ANPC, primind răspuns doar la unul dintre ele.

    Dumitru Manţu conchide: "Prezenta avertizare publică, alături de avertizarea din luna august 2018 privind Bancpost şi avertizarea din luna noiembrie 2018 privind OTP Bank, va fi trimisă Guvernului României în vederea cercetării, conform competenţelor prevăzute de lege, a modului în care conducerea Autorităţii a înţeles să-si îndeplinească atribuţiile.

    De asemenea, "ţinând seama de prejudiciul estimat la sute de milioane de euro prin care au fost afectate vieţile a sute de mii de români, prezenta avertizare şi avertizările anterioare se vor transmite Parlamentului României cu propunerea de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care Banca Naţională a României şi-a îndeplinit mandatul".

    Ataşăm articolului atât avertizarea, cât şi nota de fundamentare şi memoriile din 2018 ale comisarului Manţu, dar şi răspunsul la primul dintre ele.

    MARIUS PÂRVU, PREŞEDINTELE ANPC:

    "Am constituit o comisie pentru verificarea reclamaţiilor de după 2005"

    În cadrul ANPC, s-a constituit o comisie prin care se verifică reclamaţiile începând cu 2005, să se vadă exact ce s-a întâmplat pe diferite reclamaţii pe care Dumitru Manţu spune că au existat anumite intervenţii, a precizat Marius Pârvu, citat de Ştirile ProTV.

    Acesta a menţionat: "Reclamaţiile vin, în general, se pot face prin site, pe cabinet ANPC. Unele ajung la mine, altele nu. Cele primite le redirecţionez către direcţia generală de control, departamentul financiar, iar dânşii sunt obligaţi, conform legii, să soluţioneze acea reclamaţie. Eu, din momentul ce a fost soluţionată reclamaţia, nu am dreptul să mă implic în actul de control. Nici să fac extinderi, nici să se mute la dreapta sau la stânga, comisarul este cel care hotărăşte decizia, care ia decizia.

    În momentul în care am fost înştiinţat despre un anumit lucru, am luat măsuri. Am întocmit comisie şi aştept rezultatele comisiei, mai departe nu mă pot implica în ceea ce vrea să facă domnul Manţu, nici în ceea ce gândeşte.

    În mandatul meu, în cele 10 luni, au fost sancţionate major pe cesiuni de creanţe două entităţi financiar bancare. Sunt publice, se ştie despre ce este vorba. (...) Dacă are acuzaţii la adresa mea sau a altora, sunt instituţii ale statului care trebuie să le rezolve. Nu prin presă, public. (..) Tocmai am solicitat schimbarea legislaţiei, iar legea 193 are modificări esenţiale acolo. Fiecare specialist şi comisar are dreptul să vină cu propuneri pertinente pe aceste subiecte. Îl aştept pe domnul Manţu cu propuneri pe acestă ordonanţă.

    Opinia Cititorului ( 12 )

    1. Aceste acuzatii sunt foarte grave si sunt un atac direct la jugulara lu Isareascu care este principalul responsabil de tzepuirea clientilor bancilor in ultimii 15 ani, prin ROBOR, cursul francului elvetian, variatia EURO si clauze abuzive in contractele incheiate intre banci si consumatori.

      In timp ce toata lumea cauta coruptia in Guvern, ea se afla, bine mersi in banci si corporatii, ambele actionand concertat pentru spolierea la buzunar a casei de mijloc.  

      Ajungi, daca ti-ai luat cu credit un apartaement de 48mp sa platesti de te cckci pe tine... iti rupi de la gura si iti infometezi copiii ca sa platesti la banca.  

      Aceasta tendinta de spoliere la buzunar am observat-o si in pretul gazelor, energie si combustibililor in ultimii 10 ani. Preturile se formeaza pe o bursa controlata de escroci si se transfera imediat in facturile platite de populatie. 

      Treziti-va pana nu va fi prea tarziu !! 

      1. Stai cuminte; sa vezi cum se va autosesiza adormitul de Ciorbea si va face dreptate pentru boborul obidit!.

        bnr nu are nici o atributie pentru reglementarea unor clauze abuzive, are doar atributii de politica monetara si sa se asigure ca bancile au suficient capital

        Eti primul dintre noi toti care trebuie sa se trezeasca.

        Esti pe langa; BNR are atributii de reglementare, supraveghere si control.

        De ce ar sta pe langa? faceti parte din aceasi famiglie?. 

      Pe cand o comisie parlamentara care sa verifice modul cum Guvernul emite ordonante de urgenta , precum 114/2018?. Cred ca d-nul comisar ar trebui sa-l intrebe pe Valcov, daca este normal ca Guvernul sa aplice o taxa, inclusiv pe creditul(activul) pe care tocmai l-a luat de la banci !!!

      1. Desigur, OUG 114/2018 este o aberatie. Desigur ca Guvernul insusi, prin persoanele care il compun, reprezinta o catasfrofa.

        Dar te intreb ce are comentariul tau cu textul articolului? 

        Ce treaba are comisarul ANPC cu aceste aberatii? Conform bunului simt comisarul, daca are atributii, controleaza daca legislatia este respectata. 

        Ceea ce soliciti tu este in curtea Ministerului de Finante si a celor de la ANAF - Directia Mari contribuabili (acolo s-au ascuns multe magarii bancare cu ingaduinta celebrului doctorand al prim-vicelui BNR Georgescu, adica MISA, ex ministru de finante, ex. sef al ANAF).

        L-ati uitat pe ilustrul Sebastian Vlădescu.

      Toți cei cu funcții de conducere din BNR au protejat cămătaria bancară. Băncile au fost lăsate să înșele și să fure clienții prin introducerea de clauze abuzive în contracte, cesionari ale creditelor performante.Toti aceștia trebuie să răspundă penal pt faptele lor.

      1. Exact ! In ultimii 15-20 de BNR s-a practicat camatarie in draci cu legea si contractul in mana, clasa de mijloc fiind efectiv spoliata la buzuanar de camatari prin dobanzi si comisioane abuzive. Romania a devenit o pepiniera de abuz din partea guvernelor, bacilor si corporatiilor.

      Treaba e simplă! Ca să îngropi o problemă, trebuie făcută o comisie!...))))

      Băncile și BNR trebuie să plătească pt răul făcut.Hoțul de Isărescu trebuie să-și dea demisia și chemat în instanță și condamnat .

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    rpia.ro
    danescu.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9724
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
    Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    cnipmmr.ro
    thediplomat.ro
    hipo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb