Actualizare 16:14 Iohannis: "Modificările din Parlament la legile justiţiei sunt prea ample şi făcute cu prea mare viteză"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Bruxelles, că modificările din Parlament la legile justiţiei şi la codurile penale sunt prea ample şi făcute cu prea mare viteză.
Iohannis nu a vrut să precizeze ce intenţionează să facă în această privinţă, spunând doar: "O să avem mai multe discuţii pe această temă".
Preşedintele Iohannis a afirmat: "Din capul locului, eu mi-am exprimat scepticismul în privinţa acestor modificări, care mie mi se par prea ample şi făcute la prea mare viteză. Eu nu pot decât să recomand Parlamentului să abordeze cu maximă raspundere aceste modificări legislative, pentru că vor avea efecte pe termen lung".
Întrebat dacă intenţionează să meargă şi în Parlament, pentru a le transmite parlamentarilor aceste lucruri, Klaus Iohannis a răspuns, citat de News.ro: "Acuma, chiar aici de la Bruxelles n-o să vă spun ce am de gând să fac, dar cu siguranţă o să avem mai multe discuţii pe această temă".
(A.C.)
-----
Actualizare 14:41 Dircă, USR: "Dacă se adoptă modificările propuse de PSD-ALDE la Coduri, datele informatice obţinute în dosarul lui Dragnea trebuie şterse, iar înregistrările cu crima de la metrou nu ar mai putea fi folosite"
Senatorul USR George Dircă a declarat astăzi că, în cazul în care propunerile de modificare a Codurilor penale formulate de PSD şi ALDE ar fi adoptate, înregistrările informatice nu ar mai putea fi utilizate în instanţe, ceea ce ar avea impact inclusiv asupra dosarului lui Liviu Dragnea, dar şi asupra cercetărilor crimei de la metrou.
Senatorul USR a menţionat, citat de News.ro: "Vreau să vă dau două exemple concrete, ca să înţelegem exact ce însemană aceste modificări puse sub umbrela Directivei. Practic, datele informatice descoperite în calculatoare, care privesc dosarul lui Liviu Dragnea, nu mai pot fi folosite în dosar, Parchetul fiind obligat să le şteargă în totalitate, ca şi cum nu le-ar fi descoperit niciodată. Deci Parchetul nu se mai poate autosesiza cu privire la anumite informaţii pe care le descoperă în timpul unr percheziţii informatice. Şi mai grav, în cazul situaţiei odioase cu crima de la metroul Dristor 1, acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere de la metrou nu mai pot fi folosite ca probe în dosarul penal pentru că au fost făcute fără mandat. Asta e situaţia pe care vor să o creeze în România PSD-ALDE".
(A.C.)
-----
Actualizare 11:24
Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache a amânat pentru luni dezbaterea şi votul modificărilor propuse la cele două Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces.
--------
Comisia parlamentară specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache se întruneşte din nou astăzi, începând cu ora 11:00, pentru a dezbate propunerile de punere în acord a codurilor din Justiţie cu deciziile Curţii Constituţionale, precum şi transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la process, potrivit News.ro.
În comunicat se precizează: " Cel mai sensibil punct aflat pe agenda comisiei este redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu. Un alt punct controversat se referă la un amendament prin care se interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată".
Comisia a decis la începutul acestei săptămâni să îşi sisteze lucrările pe perioada celor trei zile de doliu naţional în memoria regelui Mihai, însă Florin Iordache a revenit asupra acestei hotărâri şi a convocat o nouă şedinţă pentru astăzi la ora 11:00.
"Tocmai am aflat: mâine, de la ora 11, se vor măcelări în Comisia Iordache Codul penal şi Codul de procedură penală", a scris deputatul USR Stelian Ion, membru al comisiei speciale.
Profitând de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală.
Cel mai controversat dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată, potrivit News.ro.
Într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penal, se arată: "În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale".