Direcţia Generală de Taxare şi Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene (DG Taxud) a aprobat solicitarea României privind taxarea inversă la cereale, măsură care urmează să fie transmisă spre aprobare şi Consiliului UE, a declarat, ieri, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
El a precizat că a discutat acest subiect în cadrul întâlnirii cu comisarul european pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Algirdas Semeta.
Blejnar a arătat că în perioada următoare România ar putea primi şi aprobarea din partea Consiliul UE.
Ministerul Finanţelor anunţa, la 6 iulie 2010, că taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie va fi aplicată la zece zile de la comunicarea de către Consiliul UE a aprobării derogării pentru implementarea prevederii.
• Rădulescu, MADR: E rău că s-a aprobat taxarea inversă doar pentru cereale, şi nu pe toată filiera
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, spune că aprobarea taxarării inverse doar pentru cereale, şi nu pe toată filiera de produs, dezavantajează agricultorii, în timp ce Culiţă Tărâ-ţă, unul dintre marii fermieri români, afirmă că prin această măsură se evită evaziunea.
"E mai rău pentru producătorul de cereale, care a cheltuit cu TVA anul trecut şi vinde totul fără TVA, şi trebuie să aştepte tot anul ca să-l recupereze", a mai spus Rădulescu.
Nu de aceeaşi părăre este deputatul de Neamţ Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai mari investitori româ-ni din domeniul agriculturii.
"Prin taxarea inversă se evită furtul de TVA din bugetul ţării, care la cereale şi legume-fructe se ridică la 800 de milioane-un miliard de euro. Totodată se regularizează piaţa, avem control asupra cerealelor din ţară şi asupra pâinii care se produce în România", a spus Tărâţă.
El crede că pâinea va fi fiscalizată într-o măsură mult mai mare, iar bugetul statului va avea de câştigat.