Comisia Europeană a lansat o investigaţie amplă privind facilităţile fiscale acordate fostei companii franceze de utilităţi "GDF Suez" (actuală "Engie" SA) în Luxemburg, potrivit Reuters.
Este a patra oară când autorităţile de la Bruxelles verifică acest principat din cauza suspiciunilor de evaziune fiscală.
"Vom analiza atent tratamentul fiscal de care a beneficiat GDF în Luxemburg. Acesta pare să fie în contradicţie cu reglementările fiscale naţionale. Facilităţile au permis GDF să plătească taxe mai mici decât orice altă companie", a declarat comisarul european pentru Competiţie, Margrethe Vestager.
Potrivit Comisiei Europene, tranzacţiile financiare dintre subsidiarele luxemburgheze ale "GDF Suez" au permis ca o parte semnificativă din profiturile acestora să nu fie taxate.
Dacă autorităţile de la Bruxelles descoperă că schema aplicată companiei franceze a încălcat reglementările de concurenţă din UE, atunci poate cere Luxemburgului să recupereze facilităţile fiscale acordate "GDF Suez".
Ministerul de Finanţe din Luxemburg consideră că "nu a oferit niciun tratment fiscal special sau vreun avantaj selectiv" vreunei divizii "Engie". Instituţia a promis să coopereze în această anchetă.
L'Expansion: "Engie" taie 1.150 de posturi în Franţa
"Engie" vrea să elimine aproximativ 1.150 de locuri de muncă în Franţa şi va consemna pierderi anuale pe segmentul LNG (Gaz Natural Lichefiat), anunţă publicaţia L'Expansion.
Conform acesteia, "Engie" vrea să renunţe la 600 de posturi din call center, la 250 din vânzări, 200 din IT, respectiv la 100 de la divizia comercială.
Un purtător de cuvânt al "Engie" a refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens.
La finele lunii decembrie 2015, "Engie" avea 155.000 de salariaţi la nivel global, din care 74.000 în Franţa.
Anul acesta, "Engie" a anunţat un plan de transformare, care prevede că până în 2018 grupul va vinde active de 15 miliarde de euro şi va face investiţii de 22 miliarde de euro, astfel încât activităţile reglementate să fie responsabile pentru 85% din profitul său operaţional în 2018, faţă de 50% în 2015.
Compania vrea să-şi diminueze cheltuielile cu un miliaerd de euro până în 2018.