Contractul încheiat de Comisia Europeană în primăvara anului 2021 cu compania americană Pfizer privind livrarea dozelor de vaccin anti-Covid 19 necesare la nivelul Uniunii se dovedeşte a fi o piatră de moară pentru oficialii de la Bruxelles, în contextul în care cererea internă a scăzut considerabil, fapt care implică şi o reducere a cantităţilor de vaccin ce vor fi comandate în cursul lui 2023.
Potrivit unui articol publicat vineri de agenţia Reuters, oficialii Comisiei Europene negociază în acest moment cu reprezentanţii Pfizer modificarea termenilor contractuali ai actului încheiat în urmă cu aproape doi ani, în ceea ce priveşte cantitatea de vaccinuri ce urmează a fi livrate, dar, atenţie, şi în ceea ce priveşte preţul unei doze de vaccin.
În mai 2021, Bruxelles-ul a semnat un contract cu Pfizer şi BioNTech pentru achiziţionarea a 900 milioane doze, cu opţiune pentru alte 900 milioane doze, până la sfârşitul anului 2023. Aproximativ jumătate din primele 900 de milioane de doze din acel contract nu au fost încă livrate, deoarece cererea a scăzut în anul 2022 şi din această cauză Comisia Europeană nu a solicitat opţiunea suplimentării comenzii iniţiale.
Aproximativ 328 milioane de cetăţeni europeni, dintr-o populaţie totală de aproximativ 450 de milioane, au fost vaccinaţi cu varianţa iniţială Pfizer contra Covid 19, potrivit Our World in Data, arată sursa citată.
În acest moment, din cauza presiunii pusă de statele membre UE, Comisia de la Bruxelles este nevoită să reducă volumul comenzilor, dar acest fapt ar putea atrage o majorare de preţ considerabilă din partea companiei Pfizer. Cei de la Reuters susţin că în acest moment oficialii de la Bruxelles discută cu Pfizer şi BioNTech posibilitatea reducerii cantităţii de 500 milioane doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să o cumpere în 2023. Condiţiile impuse de Pfizer ar fi un preţ majorat şi o prelungire a termenului de livrare, eventual până în a doua jumătate a anului 2024. Conform surselor citate, negocierile sunt în plină desfăşurare şi nu este clar care ar putea fi rezultatul final.
Potrivit contractului semnat în mai 2021, preţul unei doze de vaccin era stabilit la 19,50 euro (21,22 dolari), ceea ce înseamnă că suma pe care guvernele europene urmau să o achite în anul 2023 conform înţelegerii iniţiale este cuprinsă între 7,8 miliarde şi 9,75 miliarde euro, susţin jurnaliştii de la Reuters.
"Nu este clar care va fi preţul renegociat în Europa. În Statele Unite, Pfizer speră să primească în cursul acestui an un preţ cuprins între 110 şi 130 dolari pe doză, tarif care nu include nicio reducere", arată sursa citată.
Solicitat să exprime un punct de vedere în legătură cu acest fapt, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că acordurile viitoare "vor reflecta situaţia în schimbare" şi că forul de la Bruxelles "va continua negocierile pentru adaptarea aprovizionării cu doze de vaccin în anii următori şi pentru a obţine o perioadă de timp mai mare în privinţa livrării". Acesta a refuzat să ofere detalii cu privire la informaţiile privind preţul dozelor de vaccin anti-Covid ce vor fi livrate în 2023 şi 2024.
În ceea ce priveşte preţul vaccinurilor ce urmează a fi livrate, purtătorul de cuvânt al Pfizer a spus pentru sursa citată: "Am avut întotdeauna o abordare a preţurilor pe niveluri pentru vaccinul COVID-19, ghidată de volumele convenite şi nivelurile de venit naţional, pentru a asigura echitatea între acordurile cu ţări cu profil economic similar".
Un purtător de cuvânt al BioNTech a precizat: "Compania continuă să lucreze cu Comisia Europeană şi guvernele pentru a găsi soluţii pragmatice, respectând în acelaşi timp principiile fundamentale convenite între părţi la încheierea acordului iniţial".
Oficialii UE susţin de mai mult timp că există o nepotrivire între oferta şi cererea de vaccinuri COVID-19.
"Nu ne mai aflăm în vârful crizei, iar acest lucru are un impact direct asupra cererii noastre de vaccinuri, în timp ce finanţele publice sunt supuse unei presiuni mari în acest moment. Contractele noastre de vaccinuri trebuie să ţină cont de situaţia actuală, iar companiile ar trebui să dea dovadă de flexibilitate în acest sens", a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, la reuniunea din decembrie 2022 a Consiliului European.
Amintim că în vara lui 2022, Comisia Europeană şi compania Pfizer au semnat un acord privind întreruperea livrărilor stabilite în contractul semnat în mai 2021, pentru a oferi statelor membre timp să administreze dozele primite iniţial.
Menţionăm că primul contract încheiat de Comisia Europeană cu compania Pfizer în mai 2021 a fost negociat iniţial de preşedintele Ursula von der Leyen cu Albert Bourla, CEO-ul companiei americane. Întreaga conversaţie dintre cei doi a avut loc, din cauza pandemiei, prin intermediul WhatsApp, dar mesajele respective sunt de negăsit, chiar dacă ele au fost solicitate atât de Ombudsmanul european, cât şi de Curtea de Conturi a Uniunii Europene. De altfel, contractul încheiat între Comisia Europeană şi Pfizer constituie obiectul unui plângeri penale ce se află la baza unui dosar care se în cercetarea procurorilor Parchetului European, instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi.