Comisia Europeană este îngrijorată de rata mică de absorbţie a fondurilor Sapard în România

Mihai Vereha
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 20 martie 2006

Comisia Europeană îşi manifestă îngrijorarea faţă de rata mică de absorbţie a fondurilor Sapard în România, a afirmat vineri, la Bucureşti, Kay Mortensen, reprezentantul CE la "A zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Sapard". Presiunea asupra autorităţilor este cu atît mai pronunţată cu cît după integrarea în UE ţara noastră va avea acces la fonduri structurale. "Îngrijorările Comisiei Europene sunt legate şi de viitor, de modul cum va putea România să absoarbă după aderare fonduri de cinci-şase ori mai mari decît în prezent", a subliniat Kay Mortensen. El a arătat că se observă o încetinire drastică a sistemului de acordare a finanţărilor Sapard şi că discuţiile de la reuniune se concentrează asupra identificării punctelor critice care fac anevoioasă absorbţia fondurilor.

Un astfel de punct sensibil pare să fie tocmai întocmirea documentaţiei pentru a obţine finanţarea Sapard, catalogată de-a dreptul "stufoasă" de Dănuţ Apetrei, secretar de stat în Minis-terul Agriculturii, Pădurii şi Dezvoltării Rurale(MAPDR). Oficialul CE a precizat că aceste cerinţe sînt impuse de UE pentru a asigura o bună calitate a proiectelor şi că pe măsură ce ne vom apropia de momentul integrării, domeniile finanţate de Sapard vor deveni din ce în ce mai atractive. El a apreciat eforturile şi iniţiativele legislative ale autorităţilor pentru îmbunătăţirea ratei de absorbţie. Totodată, Kay Mortensen a anunţat că UE prin Fondul Solidaritatea intenţionează să acorde un sprijin ţării noastre de 169 de milioane euro pentru finanţarea proiectelor de infrastructură. 40 de milioane de euro vor fi destinate exclusiv pentru măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor. Decizia va fi luată în această săptămînă de Comisia Europeană.

Misiunea autorităţilor nu este uşoară avînd în vedere că pentru acest an România are alocată o sumă de 600 de milioane de euro prin Sapard. În ultimele trei luni au fost finanţate peste 470 de proiecte. Dănuţ Apetrei şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că marea majoritate a proiectelor au o valoare redusă iar acestui lucru i se adaugă ritmul greoi impus de procedurile de selecţie Sapard. Domnia sa a declarat că nu este exclus ca la sfîrşitul anului să avem un risc de dezangajare a fondurilor. De asemenea, oficialul MAPDR a subliniat că există probleme şi în privinţa a 100 de proiecte aflate în derulare. Beneficiarii au înregistrat întîrzieri nejustificate, ceea ce l-a determinat pe Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, să trimită scrisori de avertizare consiliilor locale pentru urgentarea lucrărilor. În caz contrar aceste contracte vor fi reziliate. Samoilă Szabo, directorul Agenţiei de Plăţi şi Dezvoltare Rurală, a anunţat că a reziliat de curînd trei contracte în valoare de un milion de euro fiecare, ca urmare a întîrzierilor şi a calităţii deficitare a lucrărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb