COMISIA EUROPEANĂ: Noul Bauhaus european va beneficia de finanţare suplimentară

G.D.
Internaţional / 17 ianuarie 2023

Noul Bauhaus european va beneficia de finanţare suplimentară

Comisia Europeană a prezentat, astăzi, primul Raport intermediar privind noul Bauhaus european (NBE) care face bilanţul realizărilor din primii doi ani ai iniţiativei, precum şi primul instrument de evaluare a proiectului privind noul Bauhaus european: Busola NBE, conform Agerpres.

Noul Bauhaus european a creat o comunitate largă de organizaţii şi cetăţeni din întreaga Europă, a căror acţiune se structurează în jurul unei viziuni comune ce combină sustenabilitatea, incluziunea şi estetica.

Principalele activităţi ale noului Bauhaus european - inclusiv premiile NBE, primul festival şi laboratorul NBE - îşi arată deja rezultatele şi au creat o reţea transnaţională ascendentă. Datorită unei finanţări europene de peste 100 de milioane de euro, deja alocate, în prezent sunt în curs de desfăşurare în întreaga Europă proiecte din sfera NBE, atât la scară redusă, cât şi la scară largă. De asemenea, Comisia va majora finanţarea pentru perioada 2023-2024 cu încă 106 milioane de euro, şi asta doar din fondurile speciale ale programului Orizont Europa.

Iniţiativa a luat amploare, devenind o mişcare, cu o comunitate activă şi în plină dezvoltare, provenită din toate statele membre ale UE şi din afara acesteia. Datorită celor peste 600 de organizaţii partenere oficiale, de la reţele la nivelul UE până la iniţiative locale, NBE ajunge la milioane de cetăţeni. Iniţiativa reuneşte persoane din medii diverse - de la artă şi design, industrii culturale şi creative, instituţii de patrimoniu cultural, până la educatori, oameni de ştiinţă şi inovatori, întreprinderi, autorităţi locale şi regionale şi iniţiative cetăţeneşti.

Încă de la început, NBE a încurajat şi a inspirat actorii locali, regionali şi naţionali să îşi creeze propriile iniţiative în domeniu. Pentru a oferi un acces transparent la informaţiile referitoare la cererile de propuneri specifice noului Bauhaus european, la beneficiari şi la membrii comunităţii acestuia, Comisia a creat Tabloul de bord al NBE o bază de date cuprinzătoare sub forma unei hărţi interactive.

Comunitatea NEB este activă şi în Ucraina, unde, printre altele, oferă contribuţii atât pentru soluţiile locative de urgenţă, cât şi pentru planificarea pe termen lung a reconstrucţiei. Laboratorul NBE derulează trei proiecte-pilot (locuinţe de urgenţă, circularitate şi consolidarea capacităţilor), inventariind nevoile municipalităţilor ucrainene şi ale părţilor interesate ale acestora (de exemplu, arhitecţi, urbanişti, studenţi şi societăţi de construcţii) în ceea ce priveşte reconstrucţia pe termen scurt şi lung. O serie de instrumente de consolidare a capacităţilor destinate ucrainenilor, partenerilor NBE şi experţilor internaţionali în reconstrucţie vor deveni disponibile în primul trimestru al anului 2023, pe baza rezultatelor proiectelor-pilot.

Datorită unei finanţări bine canalizate din partea diferitelor programe ale Uniunii Europene, NBE a început să producă schimbări reale pe teren. În 2022, au fost selecţionate şi au început să funcţioneze primele şase proiecte demonstrative ale NBE - proiecte de transformare locală reproductibile, la scară largă - finanţate în cadrul programului Orizont Europa.

În 2023, vor fi lansate următoarele 10 astfel de proiecte, în cadrul Acţiunilor inovatoare europene ale politicii de coeziune. Dacă luăm în calcul şi proiectele la scară mai mică derulate în întreaga Europă, investiţia totală în proiectele NBE sprijinite de diferite programe din CFM în perioada 2021-2022 se ridică la peste 100 de milioane de euro.

Toate statele membre au integrat noul Bauhaus european în programele lor din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, deschizând calea pentru ca proiectele inspirate de NBE să primească fonduri de coeziune.

Comisia a prezentat astăzi şi Busola NBE, un instrument de evaluare care contribuie la înţelegerea măsurii în care un anumit proiect încorporează abordarea NBE. Ea explică ce înseamnă cele trei valori ale NBE - sustenabilitatea, incluziunea şi frumosul - în contexte specifice, precum şi modul în care acestea pot fi integrate şi combinate cu principiile de lucru ale participării şi transdisciplinarităţii. Pe baza acestei Busole, vor fi elaborate instrumente de evaluare mai detaliate, începând cu mediul construit.

De asemenea, Executivul comunitar va continua să lucreze atât la integrarea NBE în programele UE, inclusiv în contextul gestiunii partajate din cadrul politicii de coeziune, cât şi la sporirea finanţării iniţiativei. În 2023 şi 2024, se vor aloca peste 106 milioane de euro pentru cererile de propuneri specifice NBE, în cadrul misiunii şi al clusterelor programului Orizont Europa.

În contextul Anului european al competenţelor, ediţia din 2023 a premiilor NBEva pune accentul pe educaţie şi va extinde acoperirea geografică pentru a include, pe lângă statele membre ale UE, şi ţările din Balcanii de Vest. În acest an, NBE va dezvolta, de asemenea, Academia NBE şi va institui cursuri de formare în domeniul construcţiilor sustenabile, al circularităţii şi al biomaterialelor, pentru a accelera transformarea sectorului.

Proiectele în curs de desfăşurare, cum ar fi laboratorul NBE, vor continua să integreze NBE în toate politicile. NBE consideră, de asemenea, că una dintre sarcinile sale importante este de a-şi spori prezenţa în ţări şi regiuni, inclusiv în zonele rurale, unde, până în prezent, activitatea NBE este redusă.

Datorită rutelor noului Bauhaus european din cadrul acţiunii "DiscoverEU" a programului Erasmus+, tinerii europeni vor avea în curând posibilitatea de a descoperi peisajele şi oraşele minunate ale Europei şi de a afla totodată noutăţi despre proiectele noului Bauhaus european.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb