COMISIA EUROPEANĂ PROPUNE BCE - autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro, în 2014

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 septembrie 2012

BCE - autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro, în 2014

Barroso: "Pierderile bancherilor nu mai trebuie să se transforme în datorii ale cetăţenilor"

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea deveni, de la 1 ianuarie 2014, autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro, conform unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE.

Astfel, răspunderea finală în privinţa sarcinilor specifice de supraveghere legate de stabilitatea financiară a tuturor băncilor din zona euro îi va reveni BCE, potrivit propunerilor prezentate ieri, de Comisia Europeană, cu privire la crearea mecanismului de supraveghere unic (MSU) pentru băncile din zona euro.

Comisia Europeană arată că în răspunderea BCE vor intra sarcini precum autorizarea instituţiilor de credit, asigurarea respectării cerinţelor referitoare la capital, gradul de îndatorare şi lichiditate şi supravegherea conglomeratelor financiare. BCE va putea lua măsuri de intervenţie rapidă în cazul în care băncile încalcă sau riscă să încalce cerinţele obligatorii de capital, solicitând băncilor să întreprindă acţiuni de corecţie, conform propunerii.

"Autorităţile naţionale de supraveghere vor avea în continuare un rol important în activităţile cotidiene de supraveghere şi în pregătirea şi punerea în aplicare a deciziilor BCE", a informat Comisia, care mai propune ca Autoritatea Bancară Europeană (ABE) să elaboreze un set unic de instrucţiuni în materie de supraveghere, cu scopul păstrării integrităţii pieţei unice şi al asigurării coerenţei supravegherii bancare pentru toate cele 27 de state membre. Rolul ABE va fi asemănător cu cel actual: va continua să dezvolte cadrul de reglementare unic aplicabil tuturor celor 27 de state membre şi va lua măsurile necesare pentru a garanta că practicile în materie de supraveghere sunt coerente în întreaga Uniune.

Pentru băncile transfrontaliere care funcţionează atât în interiorul, cât şi în afara statelor membre participante la Mecanismul de supraveghere unic, procedurile existente de coordonare între autorităţile de supraveghere din ţara de origine şi din ţara gazdă vor fi menţinute în forma actuală, conform propunerilor Comisiei. Acestea prevăd că, în condiţiile în care BCE preia atribuţii de supraveghere, instituţia va îndeplini funcţia de autoritate de origine şi de autoritate-gazdă pentru toate statele membre participante.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: "Noul sistem, al cărui nucleu este BCE şi la care participă şi autorităţile naţionale de supraveghere, va reinstaura încrederea în supravegherea tuturor băncilor din zona euro. Parlamentul European va juca un rol primordial în exercitarea controlului democratic. Instaurarea acestei entităţi europene de supraveghere înainte de începutul anului următor trebuie să fie pentru noi o prioritate absolută. În acest mod vom facilita şi eventualele decizii de utilizare a mecanismelor europene de recapitalizare a băncilor".

Barroso a adăugat: "Dorim să rupem legătura nesănătoasă dintre state şi băncile lor. Pe viitor, pierderile bancherilor nu mai trebuie să se transforme în datorii ale cetăţenilor, punând astfel la îndoială stabilitatea financiară a unor ţări întregi".

Comisia îndeamnă Consiliul şi Parlamentul European să adopte propunerile de regulamente prezentate ieri până la sfârşitul anului 2012, împreună cu celelalte trei elemente componente ale "uniunii bancare": cadrul de reglementare unic reprezentat de cerinţele de capital, schemele armonizate de protecţie a depozitelor şi cadrul european unic pentru redresare şi rezoluţie.

Comisia de la Bruxelles propune ca Mecanismul de supraveghere unic să fie instituit până la data de 1 ianuarie 2013, iar pentru o tranziţie uşoară către acesta se prevede introducerea sa în mod progresiv. Astfel, într-o primă etapă, începând cu 1 ianuarie 2013, BCE va putea lua decizia de a-şi asuma întreaga răspundere a supravegherii oricărei instituţii de credit, în mod special a celor care au primit sau au solicitat fonduri publice. De la 1 iulie 2013, toate băncile cu importanţă sistemică majoră vor face obiectul supravegherii de către BCE. Etapa de introducere progresivă a mecanismului se va finaliza până la 1 ianuarie 2014, dată la care toate băncile vor intra sub incidenţa acestuia, conform propunerilor menţionate.

Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă, declară: "Supravegherea bancară trebuie să devină mai eficace în toate ţările europene (...) BCE va avea misiunea de a se încredinţa că băncile din zona euro recurg la practici sănătoase în domeniul financiar. Scopul nostru final este ca banii contribuabililor să nu mai fie folosiţi pentru salvarea băncilor. Am propus un mecanism de separare a supravegherii de politică monetară în cadrul BCE şi am gândit măsurile necesare pentru ca BCE să răspundă în faţa Parlamentului European pentru deciziile luate în materie de supraveghere".

"Nu ne putem aştepta ca Banca Centrală Europeană să supravegheze toate băncile din Europa", a afirmat, ieri, cancelarul german Angela Merkel, adăugând: "Nu este vorba despre supravegherea tuturor băncilor - în niciun caz BCE nu poate să facă acest lucru -, ci mai degrabă despre calitatea supravegherii, nu de cantitate".

Barroso vrea mai multă Uniune

Dacă UE vrea să îşi păstreze poziţia de actor global şi sistemul social actual, nu are altă soluţie decât să acţioneze unitar, cu sprijinul tuturor membrilor, a declarat ieri, la Strasburg, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene (CE), care a făcut apel la loialitatea statelor membre pentru a rezolva criza de încredere care planează asupra tuturor acţiunilor.

Preşedintele CE a declarat că trebuie stabilit un contract de încredere pentru a elimina îndoielile cu privire la interesele fiecăruia dintre statele membre, cei mai puternici membri trebuie să dea dovadă de solidaritate, iar cei în dificultate, să ia măsuri pentru a se reforma.

Jose Manuel Barroso face apel la statele membre să folosească bugetul UE ca instrument de relansare a economiei europene şi să facă paşii necesari pentru o uniune fiscală. "Avem nevoie de o federaţie a statelor europene, dar nu de un super-stat", a declarat înaltul oficial european.

Protejarea valorilor europene - statul de drept şi democraţia - rămân în continuare priorităţi ale Comisiei, care va propune în curând, potrivit lui Jose Manuel Barroso, crearea unei poziţii de procuror european. Domnia sa aminteşte, în acelaşi context, de încălcarea, de către anumite state, a acestor valori şi de lipsa de instrumente pentru a le sancţiona. ( Adelina Dabu)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb