COMISIA EUROPEANĂ: România a îndeplinit angajamentele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare

V.G.
Politică / 22 noiembrie 2022

România a îndeplinit angajamentele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare

Actualizare MINISTRUL JUSTIŢIEI: "Raportul CE privind ridicarea MCV este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat"

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, astăzi, că Raportul Comisiei Europene privind ridicarea Mecanismul de Cooperare şi Verificare este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, adăugând că MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar...Citeşte mai mult...

---

Actualizare NICOLAE CIUCĂ: "Raportul MCV încurajează Guvernul să continue cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei"

Raportul privind România din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare prezentat astăzi de Comisia Europeană constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor şi a obiectivelor, aşa cum era prevăzut în Decizia de înfiinţare a MCV, adoptată la momentul aderării la UE, şi încurajează Guvernul să continue cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei, a luptei anticorupţie, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Klaus Iohannis: "Avem confirmarea clară că ţara noastră a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că Mecanismul de Copooperare Verificare s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră, subliniind că avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei, transmite News.ro.

"Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră! Avem, aşadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei. Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările şi obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aşa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană", a afirmat preşedintele.

El a precizat că acesta e ultimul raport MCV pentru ţara noastră.

"De acum înainte, România va fi, la fel ca şi toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept", a subliniat Iohannis.

Conform preşedintelui, anul acesta, "Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituţională le-a declarat constituţionale".

"România a demonstrat voinţă politică, dar mai ales o puternică susţinere a cetăţenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic şi pentru a relua rapid reformele, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esenţiale în primul rând pentru români. Cetăţenii au dreptul la un sistem de justiţie independent, funcţional, eficient, la o societate în care combaterea corupţiei şi integritatea sunt obiective pe deplin asumate", a subliniat Klaus Iohannis.

El a felicitat autorităţile - Guvernul României, ministrul justiţiei, Parlamentul şi instituţiile din sistemul judiciar - pentru aceste rezultate şi şi-a exprimat aprecierea şi pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv.

"Mulţumesc, de asemenea, Comisiei Europene, Preşedintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant şi pentru dialogul deschis. Dialogul a vizat, totodată, şi Comisia de la Veneţia, care a constatat recent că elementele esenţiale din pachetul legilor justiţiei respectă standardele europene. Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorităţi şi societate, trebuie să continue. Sunt convins şi încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate şi de altele, astfel încât independenţa şi eficienţa justiţiei, ca şi combaterea corupţiei să rămână constante ireversibile pentru România", a conchis Iohannis.

---

Actualizare Marcel Ciolacu: "MCV va fi ridicat pentru ţara noastră"

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu afirmă astăzi, pe Facebook, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare - MCV va fi ridicat pentru România şi că este o veste extraordinară care vine de la Comisia Europeană, care confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect şi că suntem şi mai aproape de aderarea la Schengen, transmite News.ro.

"Mecanismul de Cooperare şi Verificare - MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect în ceea ce priveşte reformele şi respectarea tuturor angajamentelor europene", spune Ciolacu.

Preşedintele PSD arată că "demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem şi mai aproape de aderarea la Schengen".

"Acesta este al doilea şi cel mai mare obiectiv pentru România! În pofida unor trompete politice care n-au ştiut decât să arunce cu noroi în permanenţă şi să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliţie de guvernare pentru a duce la bun sfârşit toate aceste lucruri, care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România şi pentru români", mai spune Ciolacu.

---

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat astăzi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept, transmite Agerpres.

Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei apreciază progresele realizate de România în privinţa recomandărilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021.

"Evaluarea remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia", se arată într-un comunicat al Executivului UE.

Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

Comisia notează de asemenea angajamentul României de a ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie.

"În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt", se mai precizează în raportul CE.

"Parlamentul a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice, iar instituţiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea şi conflictele de interese şi pentru gestionarea şi recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient", adaugă Bruxellesul.

"De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea", mai notează Comisia Europeană, adăugând că "finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă al României".

"Comisia va continua să coopereze cu România pentru realizarea lor cu succes, în acord cu legislaţia UE şi cu standardele internaţionale anti-corupţie", se mai menţionează în raport.

Bruxellesul atrage totuşi atenţia că este important ca România "să continue să lucreze pe deplin la transpunerea angajamentelor rămase, menţionate în raport, în legi concrete şi la implementarea lor", în cadrul mecanismului privind statul de drept.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. anexa bruxelleza romania, dupa ce a renuntat la constitutie indeplineste tot!

    Dupa anuntul asta m-am lamurit ca si la Bruxelles "functioneaza " o banda de prosti! Inteleg cum de s-a "integrat" pe acolo si Veorica noastra!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb