COMISIA JURIDICĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN: Undă verde pentru comisarii propuşi de România, Ungaria şi Franţa

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 13 noiembrie 2019

Adina Vălean

Adina Vălean

Adina Vălean a primit, în prealabil, avizul comisiilor reunite din cadrul Parlamentului României

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a dat undă verde candidaturilor comisarilor desemnaţi de Franţa, România şi Ungaria, după ce a analizat, ieri, într-o reuniune extraordinară, "conflictele de interes potenţiale sau reale'' ale acestora. Printre candidaţii care vor fi audiaţi de comisiile de specialitate pentru posturile pentru care au fost desemnaţi se numără şi Adina Vălean, propunerea ţării noastre pentru funcţia de comisar european al transporturilor.

Audierea doamnei Vălean în comisia pentru transporturi (TRAN) a Parlamentului European este programată pentru mâine.

Înainte de a afla că a fost validată de comisia JURI, deputatul european din partea PNL, Adina Vălean, a primit, ieri, aviz pozitiv, cu 25 de voturi "pentru" şi 3 abţineri din partea comisiilor de afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. La audierea sa de ieri din Parlamentul de la Bucureşti, Adina Vălean a fost însoţită de premierul Ludovic Orban.

În cadrul audierilor, comisarul european propus de guvernul Orban s-a referit la programul noii Comisii Europene ce urmăreşte realizarea unei Uniuni sustenabile, inclusive şi a valorilor.

Adina Vălean a vorbit despre priorităţile portofoliului Transporturi pe care ar urma să-l gestioneze, arătând că transportul terestru este "una dintre marile surse de poluare", iar, în condiţiile în care ambiţia comună este ca Europa să aibă o creştere economică verde, cu emisii reduse de carbon, "se impune o modernizare amplă, profundă a întregului sector".

Doamna Vălean s-a referit şi la ideea de "mobilitate inteligentă" şi la siguranţa în transportul terestru. "România stă foarte prost la acest lucru şi ştim cu toţii că pentru siguranţă este un complex de factori pe care trebuie să îl abordăm", a susţinut ea.

Potrivit europarlamentarului, Comisia Europeană are ca obiectiv zero decese pe drumurile UE până în 2050, iar până în 2030 reducerea cu 50% a numărului accidentelor grave.

Adina Vălean a vorbit şi despre importanţa naţională a autostrăzii Comarnic-Braşov şi despre problema întârzierilor cu astfel de proiecte, la nivel european: "Autostrada Comarnic-Braşov este foarte importantă pentru această ţară. Aş vrea să pun acest proiect în contextul reţelei TEN-T. Autostrada Comarnic-Braşov ar trebui să fie gata până în anul 2030, însă chestiunea întârzierilor este o problemă la nivel european şi o să vă spun ce trebuie făcut în această privinţă. Se va face o reevaluare a reţelei TENT-T pentru a vedea schimbările care se impun şi eventuale posibilităţi de extindere. Am văzut harta reţelelor de transporturi şi este clar că Europa se împarte în două în ceea ce priveşte transporturile. Partea de Vest este mult mai conectată, în timp ce partea de Est este mai slab interconectată".

Referitor la transportul aerian, Adina Vălean a precizat că există provocări la care industria Uniunii Europene trebuie să răspundă având în vedere siguranţa, competitivitatea, conectivitatea şi reducerea emisiilor. Ea a menţionat că deşi în Uniune se vorbeşte despre dubla responsabilitate - a utilizatorilor mijloacelor de transport şi a poluatorilor care plătesc împreună pentru afectarea mediului ambiant, până acum doar utilizatorul a fost cel care a achitat factura poluării din domeniul transporturilor.

Adina Vălean a fost propusă săptămâna trecută de către premierul Ludovic Orban pentru a ocupa această funcţie, alături de europarlamentarul Siegfried Mureşan. După o scurtă discuţie cu cei doi, preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să o nominalizeze pe Adina Vălean.

După audierea de mâine, din cadrul comisiei TRAN din Parlamentul European, în data de 19 noiembrie va avea loc conferinţa preşedinţilor de comisie pentru evaluarea rezultatelor audierilor tuturor comisarilor desemnaţi. Pe 21 noiembrie conferinţa preşedinţilor de grupuri politice ar urma să declare procedura închisă şi, în fine, pe data de 27 noiembrie ar urma să aibă loc votul în plenara de la Strasbourg a Parlamentului European.

Tot atunci, comisia Ursulei von der Leyen va afla dacă va trece sau nu de votul europarlamentarilor şi va începe activitatea, cu o întârziere de o lună de la calendarul stabilit iniţial - 1 decembrie, în loc de 1 noiembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb