Deputaţi pe scară - dacă ai fi vrut, ieri, să urci treptele Casei Poporului, atunci ai fi călcat peste parlamentari, căci membrii Comisiei pentru Diaspora au protestat împotriva măsurii adoptate de Secretariatul General, de a interzice ziariştilor să intre cu reportofoane şi camere de filmat, în incinta Parlamentului.
Secretariatul General a dispus restricţionarea accesului presei, afirmând că, potrivit programului săptămânal aprobat, deputaţii îşi desfăşoară activitatea în teritoriu, nu în comisiile de specialitate.
Deputatul PSD Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a susţinut că şedinţa Comisiei pentru Diaspora, în care trebuiau audiaţi actualul ministru de externe Teodor Meleşcanu şi Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, (n.r. - în vederea optimizării procesului de votare în dispora) nu a fost convocată în acord cu regulamentul Camerei Deputaţilor, care impunea sesizarea Biroului Permanent, arată un comunicat remis redacţiei în urmă cu două zile.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi ne-a declarat, ieri: "Biroul permanent (BP) a fost sesizat, însă, potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la deputatul Mircea Dolha (n.r. vicepreşedintele Comisiei pentru Diaspora), care s-a ocupat de comunicarea instituţională, BP nu s-a întrunit. Argumentul pe care noi l-am invocat a fost că se impune rezolvarea unei probleme urgente (n.r. - discutarea măsurilor care trebuie adoptate pentru optimizarea procesului de votare în afara ţării)".
Parlamentarul Ovidiu Raeţchi ne-a mai spus că povestea este tergiversată şi că este convins că nu se vor suplimenta secţiile de votare din diaspora. Ministerul de Afaceri Externe (MAE) a primit nenumărate solicitări din diaspora pentru a suplimenta secţiile de votare, inclusiv cereri prin care cetăţenii se ofereau să facă voluntariat ca să fluidizeze procesul de votare, în secţiile din afara graniţelor, mai spune parlamentarul, care afirmă, însă că MAE nu a luat în considerare nicio solicitare care i-a fost înaintată.
Ovidiu Raeţchi a ţinut să ne precizeze: "Suplimentarea numărului de cabine de vot nu ne ajută, pentru că regulile stricte, în baza cărora se face accesul în secţiile de votare din ambasade şi consulate, încetinesc procesul. Legea spune că numărul de cabine de vot se pot suplimenta până la şapte, însă, şi dacă se vor suplimenta, în toate secţiile, până la numărul maxim, problema votului din diaspora nu va fi soluţionată".
Iniţial, Titus Corlăţean, fostul ministru de externe şi ministrul delegat pentru românii de pretutindeni au confirmat participarea la şedinţa Comisiei pentru Diaspora, unde ar fi trebuit să fie aduse în discu ie aspecte de interes pentru organizarea alegerilor din afara graniţelor ţării. Ulterior, însă, Teodor Meleşcanu - cel care a preluat protofoliul MAE de la Corlăţean - a refuzat întrunirea cu membrii comisiei.
În rândul deputaţilor care au hotărât să ţină sedinţa de comisie, în curtea Palatului Parlamentului, în faţa presei, s-au aflat Mircea Dolha (PNL), Bogdan Diaconu (neafiliat), Mihai Deaconu (PPDD), Aurelian Mihai (neafiliat), Ovidiu Raeţchi (PNL), Eugen Tomac (PMP).