Compa vrea să acorde 20% din profitul anului trecut ca dividende

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie

Sursa foto: facebook / compa

Sursa foto: facebook / compa

English Version

Acţionarii producătorului de piese auto Compa Sibiu (CMP) sunt convocaţi, în data de 25 aprilie, cu propunerea ca din profitul anului trecut de aproape 7,67 milioane lei, suma de 1,53 milioane lei să fie distribuită ca dividende, iar restul de 6,14 milioane lei să meargă către resurse proprii de dezvoltare, conform raportului companiei publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dividendul unitar este de 0,00705 lei, echivalentul unui randament brut de 1% faţă de preţul acţiunii Compa din prima parte a ultimei sesiuni de tranzacţionare. Data de înregistrare propusă, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende, este 24 mai, în vreme ce plăţile vor fi făcute începând cu 14 iunie, dacă propunerea va primi undă verde din partea acţionarilor.

Pe ordinea de zi a adunării se mai află aprobarea contractării şi/sau prelungirea pentru anul 2024 şi anul 2025 până la AGEA anuală de credite pentru investiţii, linii de credit, leasing, scrisori de garanţie bancară şi alte produse financiar bancare, cu încadrarea într-un plafon total cumulat de 40 milioane euro, precum şi constituirea garanţiilor mobiliare şi imobiliare aferente cu bunuri din patrimoniul societăţii.

De asemenea, acţionarii vor mai alege un membru al Consiliului de Administraţie pentru un mandat cu durata de un an începând din data de 25 aprilie 2024, având în vedere postul vacant ocupat în prezent de un administrator desemnat provizoriu. Un alt punct aflat pe ordinea de zi se referă la restrângerea obiectului de activitate al societăţii companiei prin eliminarea în parte a unora dintre activităţile economice şi adăugarea altora.

La finele anului trecut, Consiliul de Administraţie al Compa a demarat un proces prin care dorea să transfere aproape jumătate din activele companiei într-o altă societate nelistată, cu activităţi în domeniul imobiliar, în ideea de a separa operaţiunile de producţie a componentelor auto de cele imobiliare. Operaţiunea a fost întreruptă în urma nemulţumirii investitorilor în legătură cu preţul pe care ar fi trebuie să-l primească cei care nu ar fi fost de acord cu divizarea şi s-ar fi retras din companie.

Conform unui proiect de divizare publicat pe site-ul BVB, evaluatorul Value Management Consult stabilise un preţ de retragere cu 74% mai mic decât valoare contabilă a acţiunii. Raportul de evaluare nu a fost publicat, astfel încât nu ştim cum s-a ajuns la această evaluare.

Pentru anul trecut, Compa a raportat venituri de 767,2 milioane lei, cu 4% peste cele din 2022, în vreme ce profitul net a fost de trei ori mai mare comparativ cu cel din anul anterior.

La finele lui 2023, Ion Deac avea 19,5% din companie, Mihaela Dumitrescu deţinea 19,2% din Compa, societate în care mai erau acţionari fondurile de pensii Pilon II administrate de NN şi Carpathia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E derizoriu dividendul propus de Deac.

    Jmenul încercat cu divizarea de către Deac a fost de râsul curcilor dar văd că ASF nu se sesizează.  

    1. ASF a dat de dracu in acest caz... daca permit divizarea o sa fie cu cadere de capete din ASF - ca si in cazul Euroins unde totul abia incepe... salut Gheorghe Ovidiu Petru - nu ai cum sa-ti stergi urmele din masluiala Euroins ;)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb