Compania naţională de gaze din Abu Dhabi vinde 4% din acţiuni prin IPO

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2023

Sursa foto: www.adnoc.ae

Sursa foto: www.adnoc.ae

Oferta se adresează investitorilor locali ADNOC are acces la 95% din rezervele de gaze naturale ale Emiratelor Arabe Unite

Divizia de procesare a gazelor din cadrul gigantului Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), ADNOC Gas, are în plan să vândă 4% din acţiunile sale către investitorii locali în cea mai recentă ofertă publică iniţială (IPO) care va fi lansată de o companie energetică de stat din Orientul Mijlociu, anunţă AP.

Vânzarea urmează unei IPO similare lansate de gigantul petrolier saudit Aramco în 2019, care a strâns astfel aproximativ 30 de miliarde de dolari.

ADNOC are acces la 95% din rezervele de gaze naturale ale Emiratelor Arabe Unite, care deţin locul al şaptelea ca mărime în lume. Gigantul furnizează gaze la peste 60% din piaţa locală şi exportă în peste 20 de ţări. Compania a avut un profit net de 4,2 miliarde de dolari în primele zece luni ale anului 2022, în creştere de la 3,6 miliarde de dolari la finele anului anterior.

Conform AP, ADNOC intenţionează să listeze peste trei miliarde de acţiuni la Bursa de Valori din Abu Dhabi, ce pot fi cumpărate de către investitorii locali începând cu data de 23 februarie.

"Gazul natural este esenţial pentru tranziţia energetică", a declarat Khaled Al Zaabi, CFO al ADNOC, menţionând: "ADNOC Gas este bine poziţionat pentru a valorifica în mod responsabil resursele noastre semnificative de gaze naturale, în timp ce generează eficienţă, oferă valoare şi furnizează în mod fiabil acest combustibil-cheie necesar satisfacerii nevoilor tot mai mari de energie ale lumii".

ADNOC Gas are o capacitate totală de procesare a gazelor de peste 10 miliarde de picioare cubice standard pe zi şi o capacitate de procesare a lichidelor de 29 de milioane de tone pe an. ADNOC a anunţat descoperirea a până la două trilioane de picioare cubice standard de gaz într-o zonă offshore, în februarie 2022.

Petrolul şi gazele au alimentat transformarea rapidă a Emiratelor Arabe Unite într-un centru de afaceri global de înaltă tehnologie, care găzduieşte oraşe futuriste şi unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume. Analiştii cred că Emiratele încearcă să-şi maximizeze profiturile pe măsură ce lumea se îndreaptă tot mai mult către surse de energie regenerabile.

Oficialii Emiratelor afirmă că au investit peste 50 de miliarde de dolari în proiecte de energie regenerabilă în 70 de ţări şi intenţionează să mai investească peste 50 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb