Propunerile care s-au făcut cu privire la medierea penală nu fac obiectul legii medierii, ci al Codului de procedură penală, a explicat Ciprian Frandes, consilier al deputatului Alina Gorghiu. "S-a dis cutat despre faptul că un proces poate să cauzeze un nou şoc emoţional pentru victimele unor agresiuni de natură penală şi au fost înaintate o serie de propuneri în acest sens, precum apelarea la consilierea psihologică. Toate aceste propuneri sunt bine-venite, însă ele nu ţin de legea medierii, ci de Codul de procedură penală", a declarat domnia sa.
Ciprian Frandes a catalogat drept "absurd" faptul că, în prezent, este permisă retragerea plângerilor şi împăcarea părţilor, în cazurile de natură penală, dar nu şi medierea acestor conflicte. Obligativitatea participării la şedinţele de informare despre mediere în procesele penale urmează să se aplice anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a Codului de procedură penală.
Ciprian Frandes consideră că noile reglementări, care prevăd obligativitatea participării la şedinţa de informare despre mediere, începând cu data de 15 februarie, sunt necesare nu doar pentru degrevarea instanţelor şi pentru a oferi o "gură de oxigen" mediului de afaceri, ci şi pentru creşterea gradului de cunoaştere de către cetăţeni. Decizia amânării aplicării sanc- ţiunii de inadmisibilitate, pentru data de 1 august, este posibil să fi fost adoptată pentru a acorda populaţiei timpul necesar pentru a se informa corespunzător cu privire la noile prevederi, în opinia consilierului deputatului Alina Gorghiu.