Ar fi bine ca intervenţia statului în economie să aibă succesul Simonei Halep, a apreciat judecătorul Horaţius Dumbravă, membru în Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), în deschiderea conferinţei BURSA.
Făcând referire la Legea insolvenţei societăţilor comerciale, adoptată în urmă cu nouă luni, domnia sa a precizat că, deşi politicienii văd reglementările din domeniu ca pe o măsură de combatere a evaziunii fiscale, profesioniştii sunt de părere că acest lucru "este discutabil".
Judecătorii au un optimism moderat cu privire la modificările aduse de noua Lege a insolvenţei persoanelor juridice, a adăugat domnul Dumbravă.
În perioada 1 iulie 2014 (dată de la care au fost aplicate noile reglementări) - 1 martie 2015, au intrat în insolvenţă 24.163 de companii, comparativ cu 38.106 de dosare de insolvenţă înregistrate în perioada 1 iulie 2013-1 martie 2014, potrivit reprezentantului CSM, care a precizat: "Nu ştim dacă scăderea numărului dosarelor noi de insolvenţă este efectul noilor reglementări, dacă este rezultatul dinamicii economice sau dacă firmele cu probleme deja intraseră în insolvenţă până la data de 1 iulie 2014".
Horaţius Dumbravă a subliniat că judecătorii sunt foarte aglomeraţi în această perioadă şi că, pentru rezolvarea acestei probleme, există un proiect mai vechi de creare a unui Tribunal specializat pe insolvenţă, care să conţină circa 50 de judecători în Bucureşti, întrucât aproximativ 30% din proceduri se află pe rolul instanţelor din Capitală.
Referitor la proiectul Legii insolvenţei persoanelor fizice, Horaţius Dumbravă subliniază că acesta poate constitui un real ajutor pentru debitorii care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci.
Domnia sa a precizat: "Am participat activ la dezbaterea proiectului care se află la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor şi am venit cu amendamente pe această iniţiativă. (...) Avem nevoie de o lege a insolvenţei persoanelor fizice, iar dacă acest proiect va trece într-o formă agreată de toţi actorii implicaţi, va fi un ajutor semnificativ pentru cei care au dificultăţi în a-şi achita creditele".
Domnul Dumbravă a subliniat că forma actuală a proiectului, iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall, este mult îmbunătăţită faţă de cea aprobată în Senat.