Companiile europene întâmpină dificultăţi în angajarea specialiştilor IT

V.S.
Companii / 29 august 2023

Companiile europene întâmpină dificultăţi în angajarea specialiştilor IT

La nivelul Uniunii Europene, 6 din 10 companii au probleme în legătură cu angajarea de noi specialişti IT, acestea recurgând la externalizarea activităţilor, colaborarea cu sectorul educaţional, dezvoltarea unor programe speciale, inclusiv prin înfiinţarea unor academii pentru specialiştii IT, conform unui comunicat remis redacţiei de către High-Tech Systems and Software.

Potrivit sursei citate, cele mai mari dificultăţi le-au întâmpinat Slovenia, Cehia şi Germania, iar cele mai mici au fost întâmpinate în Spania, Bulgaria şi Polonia.

Simona Pavelescu, CEO al High-Tech Systems and Software, a declarat că: "În România, 58.6% dintre companii au întâmpinat dificultăţi în recrutarea de specialişti IT, situându-ne, astfel, uşor sub media UE. Însă, provocările sunt şi aici majore. În ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile din România continuă să întâmpine dificultăţi în procesul de recrutare a programatorilor. Anual, aproximativ 10.000 de absolvenţi de IT intră pe piaţa muncii, un număr important dar care, totuşi, nu reuşeşte să acopere cererea". Simona Pavelescu prezintă mai multe motive pentru care România nu este afectată de valul de concedieri de peste ocean: "Ţara noastră continuă să fie o destinaţie atractivă pentru dezvoltare software şi outsourcing. Costurile cu forţa de muncă calificată sunt mai mici decât în economiile dezvoltate şi, în acelaşi timp, România se bucură de o infrastructură IT performantă. Astfel, companiile autohtone continuă să atragă chiar şi în această perioadă noi clienţi şi proiecte. Însă, bineînţeles că vorbim de un sistem de pieţe interdependente şi nu excludem ca ecouri ale valului de concedieri de peste ocean să-şi facă apariţia şi la nivel regional. Deocamdată însă, nu este cazul ".

Se mai arată în comunicat şi metodele inedite utilizate de companii, în scopul asigurării forţei de muncă necesare. Simona Pavelescu, de la High-Tech Systems and Software, adaugă că: "Companiile autohtone de dezvoltare software activează, constant, sub riscul de atingere a unui platou. De cele mai multe ori, riscul nu se datorează poziţionării din piaţă sau a cererii pentru produsele proprii, ci numărului insuficient de specialişti IT necesari pentru scalarea business-ului. Tocmai de aceea, companiile sunt nevoite să devină din ce în ce mai inventive în eforturile lor de recrutare, formare şi retenţie. Este şi cazul htss, fondată în 2012. La doar 2 ani de la înfiinţare, compania a decis să-şi creeze un funnel propriu de recrutare şi specializare. Decizia s-a dovedit a fi una inspirată, rata de retenţie a absolvenţilor Academiei noastre de IT fiind de 80%. Mai mult decât atât, unii dintre absolvenţii Academiei ocupă astăzi poziţii în top managementul companiei, deci putem confirma că programele de specializare la locul de muncă dau un randament extraordinar".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este cel mai probabil o expesie a formării unei bule în domeniu.

    Nu văd un motiv real de îngijorare. Burghezul, pe măsură ce mijloacele de producție evoluează, înlocuiește inevitabil Muncitorul pe care îl exploatează cu un altul pe care îi plătește mai puțin sau cu un utilaj ce poate fi exploatat mult mai facil. În câțiva ani sistemele AI vor face redundante milioane de locuri de muncă din IT, iar cei lipsiți de capital vor trebui să se descurce. 

    Este firesc ca acest lucru să se întâmple în capitalism. 

    O fi stire falsa,

    pana acum stiam ca toti IT-istii din China,India si tarile

    Est-Europene stau la coada sa fie angajati in occident 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb