Contractele bilaterale încheiate de "Complexul Energetic Craiova" SA cu mai mulţi consumatori eligibili, în afara pieţei centralizate administrate de OPCOM, nu sunt secrete, ci au doar elemente de natură confidenţială care pot afecta mediul concurenţial. Conducerea "Complexului Craiova" ne-a transmis un punct de vedere, la articolul publicat în ediţia de marţi, referitor la noi contracte secrete pentru vânzarea energiei: "Complexul Craiova poate pune la dispoziţia presei în vederea studierii toate contractele încheiate cu consumatorii eligibili fără acele elemente de natură confidenţială care pot afecta mediul concurenţial. Preţul mediu al contractelor încheiate, în calitate de furnizor, cu consumatorii eligibili pe piaţa cu amănuntul este de circa 200 lei/MWh, cu mult peste preţurile tranzacţiilor încheiate pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale în ultimii ani".
În documentul care ne-a fost transmis, oficialii producătorului de energie susţin că nu au încălcat ordinul ministrului Economiei care îi obligă pe producători să vândă energia disponibilă pe pieţele OPCOM. Ei arată: "Ordinul 445/2009 al Ministrului Economiei, Comerţului şi al Mediului de Afaceri dispune ca producătorii de energie electrică aflaţi sub autoritatea ministerului să vândă întreaga cantitate de energie electrică angro disponibilă pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale administrată de SC OPCOM SA. Contractele realizate de SC Complexul Energetic Craiova SA în calitate de furnizor de energie electrică nu se află sub incidenţa ordinului de mai sus ele fiind perfectate ca răspuns la procedurile de achiziţie concurenţiale organizate de consumatori pe piaţa cu amănuntul şi nu pe piaţa angro de energie electrică -PCCB".
Potrivit sursei citate, orice furnizor de energie electrică din ţară, deci şi "Complexul Craiova", care deţine licenţă de furnizare, are obligaţia să respecte următoarele prevederi ale art. 53 din Legea energiei:
Art. 53. (1) La cererea scrisă a unui consumator de energie electrică, furnizorul este obligat să comunice în scris, într-un interval de cel mult 30 de zile, o ofertă privind condiţiile de furnizare a energiei electrice, care, conţine, în mod obligatoriu, preţul de furnizare, termenii de plată şi data limită de încheiere a contractului de furnizare.
(2) Contractul de furnizare este valabil pe o perioadă nedeterminată sau convenită de părţi.
Legea energiei nr. 13/2007 cu modificările şi completările ulterioare stipulează:
Art. 26 pct (1). Piaţa de energie electrică este compusă din piaţa reglementată şi piaţa concurenţială.
Art. 29 (2) În piaţa concurenţială tranzacţiile se fac angro şi cu amănuntul.
(4) Pe piaţa concurenţială cu amănuntul, furnizorii vând energie electrică clienţilor eligibili prin contracte bilaterale la preţuri negociate sau prin oferte tip.
"Complexul Craiova" deţine licenţă de furnizor.