COMUNICAT DE PRESĂ:  Fonduri europene pentru "România Durabilă"

L.I.M.
Comunicate de presă / 4 decembrie 2019

Fonduri europene pentru "România Durabilă"

Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă şi Direcţia de Strategii Guvernamentale, a organizat astăzi conferinţa de lansare a proiectului "România Durabilă: Dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030" (SIPOCA 613). Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Institutul Naţional de Statistică şi Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

"În urmă cu un an de zile lansam noua Strategie pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030. Astăzi marcăm începutul unei noi etape pe care am proiectat-o încă de la începutul activităţii noastre. Am reuşit să obţinem finanţare europeană pentru proiectul acesta deosebit de important care ne va asigura o parte dintre elementele necesare implementării Strategiei. Suntem un centru regional recunoscut în ceea ce priveşte promovarea Agendei 2030 şi avem determinarea să păstrăm ritmul activ în perioada următoare care va fi dedicată punerii în practică a acesteia. Sunt convins că alături de reţeaua formată din oameni dedicaţi dezvoltării durabile vom duce la bun sfârşit mişcarea pe care am pornit-o", a declarat Laszlo Borbely.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul: Ionel Dancă, şeful Cancelariei Prim-Ministrului; Tudorel Andrei, preşedinte al Institutului Naţional de Statistică; Carmen-Elena Dobrotă, director general AM POCA, în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei; reprezentanţii echipei de management. Experţi europeni care activează în domeniul implementării Agendei 2030 au împărtăşit participanţilor exemple de bună practică privind dezvoltarea durabilă din Spania, Olanda şi Germania.

"Asigurarea unei dezvoltări durabile reprezintă una dintre componentele esenţiale ale viziunii guvernului . România a demonstrat că poate fi un partener important în implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin activitatea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă suntem printre primele ţări care a făcut paşi concreţi în această direcţie. Avem o Strategie care trebuie pusă în practică, iar proiectul lansat astăzi oferă o parte dintre elementele necesare acestui demers", a declarat Ionel Dancă, şeful Cancelariei Prim-Ministrului.

Conferinţa şi-a propus să informeze reprezentanţii din adminstraţia publică, sectorul privat, societatea civilă, mediul academic şi universitar referitor la progresele în implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 care sunt preconizate prin derularea acestui proiect.

Informaţii despre proiect

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Scopul proiectului este implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) prin asigurarea cadrului adecvat de implementare, creşterea capacităţii instituţionale a autorităţilor centrale, eficientizarea comunicării şi colaborării interinstituţionale, asigurarea consistenţei implementării prin monitorizarea progresului şi prezentarea tendinţelor de dezvoltare ale României, permiţând decizii publice bazate pe dovezi în manieră proiectivă, anticipând evoluţii şi riscuri sistematice. În acest sens obiectivele specifice ale proiectului sunt:

Operaţionalizarea cadrului strategic existent în domeniul dezvoltării durabile prin elaborarea planului de acţiune pentru implementarea SNDDR 2030, de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă;

Realizarea unui mecanism de monitorizare şi raportare a implementării SNDDR 2030, prin extinderea şi valorificarea rezultatelor, experienţei şi funcţionalităţii sistemului informatic agregator de date statistice elaborat în cadrul proiectului "Starea Naţiunii -construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice" (SIPOCA 11), gestionat de către Direcţia pentru strategii guvernamentale, şi realizarea corespondenţei cu indicatorii pe care Institutul Naţional de Statistică şi alte instituţii publice relevante îi colectează, centralizează şi agregă;

Crearea cadrului instituţional adecvat pentru implementarea şi monitorizarea SNDD 2030 prin înfiinţarea de nuclee de dezvoltare durabilă în cadrul autorităţilor publice centrale şi locale, formarea profesională în domeniul dezvoltării durabile a personalului din cadrul acestora, şi dezvoltarea capacităţii instituţionale a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, în vederea îndeplinirii funcţiilor de planificare strategică în domeniul dezvoltării durabile, de coordonare a activităţilor de implementare rezultate din setul de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030 a O.N.U. şi de monitorizare a progresului implementării SNDDR 2030 pe baza indicatorilor de dezvoltare durabilă, funcţii stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni, începând din august 2019. Bugetul alocat este de 24.999.991,85 lei, din care 22.056.895,87 lei reprezintă fonduri europene nerambursabile şi 2.943.095,98 lei fonduri din bugetul entităţilor implicate în proiect.

Rezultatele proiectului

Plan de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030;

Plan de comunicare pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030;

Mecanism de monitorizare a implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 şi bază de date statistice coerentă.

Cadru instituţional adecvat pentru implementarea şi monitorizarea SNDDR 2030 prin înfiinţarea de nuclee de dezvoltare durabilă în cadrul autorităţilor publice centrale şi

locale, formarea profesională în domeniul dezvoltării durabile a personalului din cadrul acestora, şi dezvoltarea capacităţii instituţionale a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului Romaniei;

Act normativ pentru standardizarea procedurilor de interacţiune administrativă în scopul generării şi utilizării datelor de dezvoltare durabilă în cadrul autorităţilor publice centrale şi locale, cu responsabilităţi în implementarea SNDD 2030.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce directii domle ce oameni, ce socialism european frumos creionat ! Hai la munca sau hai la lupta, tovarasi ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb