PCC SE continuă campania agresivă de denigrare a Oltchim SA, societate la care deţine un pachet minoritar de acţiuni. Profitând de faptul că orice declaraţie defăimătoare stârneşte nervozitate pe bursă şi are efecte directe asupra cotaţiei acţiunilor, PCC SE face tot posibilul pentru a reduce valoarea companiei.
În calitatea sa de acţionar minoritar, PCC SE îşi imaginează un scenariu sumbru în care conducerea Oltchim ar aduce compania în insolvenţă. Nu este prima dată când PCC SE îşi imaginează, ba chiar îşi doreşte falimentul Oltchim, pentru a putea apoi să cumpere societatea pe nimic.
În urmă cu doi ani, reprezentanţii PCC SE proroceau în presa străină falimentul inevitabil al Oltchim. Aceste declaraţii, făcute într-o perioadă în care toată Europa se confrunta cu haosul creat de începutul crizei financiare, au adus nervozitate în rândul partenerilor comerciali şi finanţatorilor companiei, punând societatea într-o situaţie dificilă. Managementul Oltchim a reuşit, prin eforturi susţinute, să recâştige încrederea tuturor firmelor cu care societatea avea contracte de furnizare sau export dar şi a băncilor finanţatoare. Astfel, în ciuda funcţionării Oltchim la doar 40% din capacitate, odată cu oprirea instalaţiilor de la Arpechim care furnizează combinatului principala materie primă, societatea vâlceană a reuşit să îşi achite la zi datoriile către bugetul de stat, către bugetele locale precum şi obligaţiile faţă de băncile finanţatoare.
Managementul Oltchim, beneficiind de sprijinul statului român - acţionarul majoritar al societăţii - precum şi a celorlalţi acţionari minoritari în afară de PCC SE, a demarat procedurile pentru achiziţia instalaţiilor de petrochimie de la Arpechim în vederea integrării cu Oltchim. Din acel moment, reprezentanţii PCC SE au făcut tot posibilul pentru a bloca integrarea producţiei Arpechim-Oltchim: au depus o serie de plângeri la Comisia Europeană, la autorităţile române, DNA şi au început acţiuni în justiţie pentru a stopa accesul Oltchim la finanţarea necesară finalizării procesului de integrare cu petrochimia de la Arpechim.
Strategia privind integrarea petrochimiei de la Arpechim a fost realizată pentru Oltchim de consultanţi de prim rang din Europa (Tecnon Orbichem şi Nexant - Anglia, Roland Berger - Germania, Raiffeisen - Austria). Toate studiile au arătat că integrarea Oltchim cu petrochimia de la Arpechim va crea cea mai puternică şi competitivă societate din sud estul Europei. Această integrare va permite Oltchim să-şi asigure materia primă de bază (etilenă, propilenă, oxid de etilenă etc) în cantităţi suficiente funcţionării la capacitate şi cu economie mare la cheltuielile de transport cu materia primă. Mai mult, fracţia C4 rezultată din instalaţia de piroliză va permite Oltchim să producă alcooli superiori şi plastifianţi de ultimă generaţie DINP şi DIDP. Din surplusul de etilenă şi benzen obţinut din instalaţia de piroliză Oltchim va fabrica propenoxid şi stiren ceea ce va permite creşterea capacităţii la polioli şi diversificarea gamei acestora.
PCC SE a votat împotriva acestei strategii în 2008, iar acum repetă în fiecare machetă publicitară că dezvoltarea Oltchim trebuie să se facă pe direcţia poliolilor şi oxo-alcoolilor, lucru pe care Oltchim l-a făcut dintotdeauna. Vom dezvolta capacitatea de etilenoxid şi vom face produse noi având la bază procese de etoxilare. Toată această strategie va duce la realizarea unei game largi de produse noi şi va avea un grad ridicat de profitabilitate pentru că vom avea la dispoziţie toate materiile prime necesare din instalaţiile Arpechim.
Cum poţi să te dezvolţi şi să te gândeşti să realizezi produse noi fără a avea baza de materii prime? Nicio ţară din lume nu şi-a abandonat instalaţiile de piroliză - construite în aceeaşi perioadă cu Arpechim. Toate ţările şi-au modernizat aceste instalaţii şi le-au îmbunătăţit: TVK Ungaria, OMV Austria, Anvil Polonia, Slovnaft Slovacia. Toate instalaţiile enumerate au fost la aceeaşi capacitate şi au aceeaşi licenţă ca Arpechim.
Este din ce în ce mai clar că PCC SE este rău intenţionat şi se teme atât de concurenţa Oltchim, cât şi de creşterea valorii Oltchim. Presiunea, manipulările şi dezinformările făcute de PCC SE pun în pericol funcţionarea Oltchim şi pot duce la dispariţia unei ramuri importante din industria românească - şi anume petrochimia.
• În ultimii 10 ani Oltchim nu a beneficiat de nicio garanţie de stat
Este o minciună ordinară că Oltchim trăieşte din garanţii de stat, iar pentru informarea corectă a opiniei publice şi a colaboratorilor, precizăm că Oltchim a beneficiat de garanţii de stat în anii 1995, 1998 şi 2000, în valoare totală de aproximativ 120 milioane euro. Banii au fost investiţi în totalitate în instalaţia de oxo-alcooli, anhidrida ftalică, plastifianţi şi în electroliza cu membrană, ceea ce a permis Oltchim să se dezvolte şi să-şi crească capacităţile şi valoarea pe Bursă, atingând în 2007 un maxim de 1,5 miliarde euro. În ultimii 10 ani Oltchim nu a beneficiat de nicio garanţie de stat.
Toate studiile citate au arătat că integrarea producţiei Arpechim-Oltchim va face ca, în scurt timp, societatea să producă la capacitate, să înregistreze profit şi să îşi consolideze rezultatele financiare ajungând foarte repede ca valoarea pe bursă a pachetului de acţiuni să depăşească un miliard de euro.
PCC SE are două temeri majore legate de integrarea producţiei. În primul rând Oltchim va fi mult mai competitiv decât fabricile deţinute de PCC SE în Polonia cu care şi în prezent concurează pe piaţa UE. De asemenea, creşterea pachetului de acţiuni pe bursă nu va mai permite PCC SE să emită pretenţii în achiziţia Oltchim, pentru că atunci vor trebui să plătească preţul corect corespunzător valorii şi potenţialului Oltchim.
Acestea sunt motivele pentru care PCC forţează statul român să privatizeze Oltchim, prin declaraţii imaginare despre insolvenţa companiei.
Toate acţiunile întreprinse de PCC demonstrează clar că este un acţionar ostil şi că lucrează împotriva intereselor societăţii Oltchim şi a celorlalţi acţionari, inclusiv a statului român.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2011, 16:43)
Asa este,in Arpecim au fost terminate reparatiile,se asteapta doar finantarea pt.achizitia de materie prima si..START
2. REVIZIA ARPECHIM
(mesaj trimis de Subcontractor în data de 25.01.2011, 19:09)
Bai anonim , de ce vorbesti asa la modul impersonal , ".. au fost terminate reparatiile.."?
Hai sa spunem mai concret ca Roibu a contractat lucrarile din Arpechim fara sa aiba bani , ducind firmele care au facut revizia jumate de an fara nici un BAN intr-o situatie NEAGRA din pct de vedere financiar.
Asa ca Roibu sa nu-si mai asume meritele reviziei Arpechimului decit dupa ce plateste banii datorati firmelor!!!!
3. actionari minoritari
(mesaj trimis de andrei ion în data de 26.01.2011, 14:42)
Statul roman ,daca ar avea la conducere patrioti,ar trebui sa-si protejeze cu fermitate interesele.Si acesta ar fi unul dintre ele.Sa-si pastreze si sa dezvolte sectoare vitale pentru tara.