Anul 2007 va fi, în judeţul Arad, unul al investiţiilor, atât administraţiile locale cât şi investitorii străini având planuri mari în ceea ce priveşte dezvoltarea comunităţilor pe care le conduc, respectiv a afacerilor.
Şase fabrici noi în oraşul Sebiş
Gheorghe Feieş, edilul-şef al oraşului de pe malurile Văii Cernei, Sebiş, doreşte să continue proiectele începute în anul 2006, respectiv extinderea reţelei de canalizare, modernizarea străzilor şi ceea ce e mai important, să finalizeze lucrările de construcţie a casei de cultură, care va adăposti şi o bibliotecă.
Totodată, în ceea ce-i priveşte pe investitorii străini, în anul 2007 aceştia se vor înmulţi, în mod spectaculos, în cele două zone industriale urmând să-şi deschidă porţile nu mai puţin de şase fabrici. "În acest an, va începe construcţia a încă şase fabrici noi, în acelaşi perimetru, adică într-o nouă zonă industrială. Se vor realiza, astfel, două lucruri importante: va dispărea o vastă rampă de gunoi neautorizată, în locul căreia vor fi construite fabricile; pe de altă parte, va fi valorificat un teren pretabil numai pentru activităţi de acest gen şi se vor crea încă 2000 de locuri de muncă", a declarat Gheorghe Feieş. Noua zonă industrială a oraşului Sebiş se va întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare, la ieşirea spre localitatea Beliu. Prima fabrică din această zonă nouă va fi "Cotta International", specializată în producţia de mobilier.
Oraşul Chişineu Criş se bazează pe investitorii străini
Pentru primarul oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan, atragerea de investitori a rămas o prioritate. Zona Industrială a oraşului arădean Chişineu Criş se pregăteşte să absoarbă un nou investitor după ce conducerea companiei "Hock Metal Technologies" şi-a manifestat intenţia de a-şi dezvolta afacerile în această localitate. În conformitate cu cele declarate de primarul oraşului, Gheorghe Burdan, firma Hock Metal Technologies SRL a început demersurile pentru cumpărarea unui teren în suprafaţă de 5 hectare, situat în cartierul Pădureni, la ieşirea spre comuna Socodor.
Hock Metal Technologies SRL este o întreprindere mijlocie, a cărei sferă de activitate vizează fabricarea de scule, ştanţarea şi prelucrarea pieselor din mase plastice, vizând ca piaţă de desfacere industria constructoare de maşini. Compania va amenaja la Chişineu Criş o hală de producţie pe o suprafaţă de 2000 metri pătraţi, urmând ca la începerea activităţii să fie oferite 30 de locuri de muncă. Compania, care livrează produse pentru DaimlerChrysler, Siemens, Bosch, Continental a prevăzut pentru etapele de dezvoltare ale afacerii mărirea capacităţii de producţie cu până la 10000 mp şi creşterea numărului de angajaţi până la 200 de persoane. Totodată, în viitorul apropiat, la Chişineu Criş, alte două firme autohtone îşi vor începe în curând producţia după ce vor fi finalizate construcţiile fabricilor de nutreţuri concentrate şi de brânzeturi. O altă prioritate a primarului Gheorghe Burdan este introducerea reţelei de canalizare a localităţii aparţinătoare, Nădab.
Concern olandez, la Nădlac
La Nădlac, primarul Vasile Ciceac vrea "schimbarea totală la faţă a oraşului". "Dorim să construim o sală de sport, un campus şcolar, să reamenajăm centrul civic, ceea ce înseamnă şi mutarea pieţei agroalimentare. Mai intenţionăm să terminăm reabilitarea reţelei de apă şi să începem lucrările la canalizarea pluvială", susţine Ciceac. De asemenea, în acest an se vor continua lucrările de amenajare a noii clădiri care va adăposti Primăria, o clădire situată în centrul oraşului, care va respecta standardele europene în ceea ce priveşte relaţiile cu publicul. Nădlacul va avea parte şi de o dezvoltare economică fără precedent după ce o companie olandeză intenţionează să construiască o fabrică de prelucrare a bioetanolului. Conducerea societăţii a fost prezentă deja, de două ori, în localitate pentru negocieri şi intenţionează ca, în acest an, să demareze lucrările de construcţie a halelor de producţie. "Le-am prezentat investitorilor olandezi oportunităţile de afaceri ale localităţii şi am căzut de acord asupra terenului pe care urmează să îl punem la dispoziţie pentru amenajarea investiţiei", a declarat Vasile Ciceac. Fabrica de prelucrare a bioetanolului din Nădlac va fi construită pe o suprafaţă de aproximativ 12 hectare, iar în urma derulării acestei investiţii se vor crea peste 100 de locuri de muncă.
Zonă industrială la Lipova
Viorel Popina, primarul oraşului Lipova, urmează să pună în practică trei programe finanţate cu fonduri europene. Astfel, oraşul va dispune de o staţie de selectare a gunoiului menajer, precum şi de o staţie de epurare, a cărei construcţie se impunea după ce cea veche a fost scoasă din funcţiune în anul 1997. Nici investiţiile străine nu vor ocoli, în acest an, oraşul, bun prilej pentru localnici să renunţe la navetă şi să-şi găsească locuri de muncă aproape de casă. Una dintre acestea este cea a societăţii germane "Schneider&Oechsler" care va construi două hale de producţie, urmând să angajeze, în prima fază, aproximativ 200 de persoane. În cele două hale de producţie, care se vor întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare, se vor produce spoilere, măşti şi alte piese pentru caroseria autoturismelor. Investiţia totală se va ridica la aproximativ 7 milioane de euro. Totodată, societatea comercială "Alko Kraft" a decis să-şi extindă afacerile în oraşul arădean Lipova. Primarul Lipovei, Viorel Popina a ţinut să mai precizeze că, în ultimele zile, se înregistrează o avalanşă de investitori în oraş astfel încât nu este exclusă amenajarea unei zone insdustriale. "Există tot mai multe firme care vin în oraşul Lipova şi după discuţii cu autorităţile locale promit că vor investi aici. Din întâlnirile care au avut loc până acum estimăm ca în următoarele trei luni investitorii să creeze în jur de 200-250 de locuri de muncă. Unii au cumpărat terenuri, alţii au concesionat, mulţi au venit la fosta unitate militară, unde avem hale disponibile", a adăugat Popina. Acesta a mai precizat faptul că, în urmă cu două săptămâni a fost organizată o licitaţie, iar în urma acesteia două societăţi, una axată pe transporturi şi una pe comerţ şi-au adjudecat terenuri la intrarea în oraşul Lipova.
Printre principalele obiective al administraţiei locale pentru acest an se numără şi dezvoltarea industrială a Lipovei. Specialiştii lucrează la un amplu proiect de realizare a unui parc industrial, care va cuprinde mai multe fabrici, hale de producţie şi societăţi comerciale. Parcul va fi amplasat la intrarea în oraş, spre localitatea Neudorf, având avantajul că va fi amplasat în apropierea şoselei care face legătura directă între Arad şi Timişoara.
Dezvoltare din bugetele locale
La Pecica, primarul Iustin Cionca doreşte ca în anul 2007 să finalizeze lucrările de introducere a reţelei de gaz metan în tot oraşul astfel încât populaţia să nu mai fie nevoită să folosească lemnele de foc, acum, după aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, se vrea finalizarea construcţiei noii şcoli cu clasele I-VIII, dar şi a lucrărilor de extindere a reţelei de alimentare cu apă potabilă. "Intenţionăm să începem lucrările pentru realizarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în localităţile aparţinătoare, Turnu şi Sederhat. Avem, de asemenea, depus un proiect pentru a obţine o finanţare în valoare de un milion de euro pentru construirea unei grădiniţe cu program prelungit şi aşteptăm finanţarea pentru amenajarea centrului de afaceri de la Turnu. Mai dorim să reabilităm casa de cultură şi aşteptăm să înceapă lucrările de construcţie a unui bloc ANL", a susţinut Iustin Cionca.
La rândul său, primarul oraşului Pâncota, Iosif Retter, are în planurile de început de an construirea unui nou corp de clădire pentru Grupul Şcolar din localitate, pavarea trotuarelor, construirea unei case de cultură, dar şi a unei capele după normele europene în cimitir. Autorităţile mai intenţionează să facă lucrări de reabilitare termică la corpul vechi al liceului, să renoveze şcoala primară, să doteze baza sportivă pentru cerinţele Diviziei C, iar în localitatea aparţinătoare, Măderat, vor fi asfaltate cinci străzi şi va fi introdusă reţeaua de apă prin programul SAMTID.
Valentin Bot, primarul Şiriei intenţionează să finalizeze amenajarea drumului spre Feredeu, să înceapă lucrările de alimentare cu apă a satelor aparţinătoare Galşa şi Mâsca, să obţină finanţare pentru construcţia unei staţii de epurare la Şiria şi pentru reţeaua de canalizare a localităţii.
Şi la Ineu, în 2007, se va implementa un proiect PHARE pentru gestionarea gunoiului menajer. Primarul Nicolae Mehelean a declarat că aşteaptă să înceapă construcţia unui număr de patru blocuri ANL şi să se pună temeliile unei şosele de centură. Nu va fi uitată nici staţia de epurare, care va fi reabilitată. Se mai plănuieşte construirea unei şcoli noi şi a unor ateliere pentru grupurile şcolare din oraş.