Conacul Maldăr, farmecul boieresc al Olteniei de altădată

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 22 iulie 2016

Conacul Maldăr, farmecul boieresc al Olteniei de altădată

"De la inaugurare şi până în prezent, numărul cererilor de cazare sau de organizare de evenimente a crescut constant"

Atraşi de poveste şi din dorinţa de a trăi o experienţă autentică, mulţi turişti au trecut pragul conacului Maldăr.

Conacul, aşezat lângă Horezu, la poalele Măgurei Slătioara din Măldăreşti, a fost readus la viaţă acum patru ani de familia Vasilescu.

Hotelul istoric îşi propune să le ofere turiştilor săi "răsfăţ boieresc", după cum ne-a declarat Daniel Vasilescu, unul dintre proprietarii conacului.

De asemenea, domnia sa ne-a dezvăluit, într-un interviu, că vizitatorii cazaţi aici vor avea parte şi de un concept gastronomic inspirat de meniurile cu ştaif ale boierilor de altădată, dar şi ce te aşteaptă într-o vacanţă la conac.

Reporter: Povestiţi-ne câte ceva despre istoria acestui conac şi legenda din spatele lui.

Daniel Vasilescu: Conacul lui Maldăr este o veche culă oltenească, integral restaurată. Noi, actualii proprietari, Cristina şi Daniel Vasilescu, am păstrat intacte toate detaliile de arhitectură ale culelor: zidurile groase, exteriorul văruit în alb maiestuos, turnul înalt şi scările interioare, ieşirile "de taină" şi mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toată faţada catului superior.

Culele erau locuinţe boiereşti fortificate, construite pentru apărarea de invaziile turceşti. Fiecare culă îşi are legenda sa, iar dintre cele vâlcene de la Măldăreşti, cea mai emoţionantă poveste este cea a căpitanului Maldăr, unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazu.

Legenda spune că, fiind prins de tătari, acesta a cucerit inima frumoasei fiice a hanului şi astfel şi-a recăpătat libertatea. Cei doi îndrăgostiţi s-au refugiat apoi într-o culă din Măldăreşti - cunoscută astăzi drept Cula Greceanu.

Chiar dacă nu este locul original în care s-au petrecut aceste întâmplări, conacul a luat numele căpitanului Maldăr - pentru a onora povestea viteazului şi a nemuritoarei sale iubiri.

Capacitatea conacului este de 15 camere, 13 duble şi 2 single. Camerele sunt încăperi de poveste ce poartă numele unor personaje din vechime ("Domniţa Ruxandra", "Lie Ciocîrlie" sau "Fata de la Cozia"). Fiecare cameră este un ansamblu rafinat, în care mobilierul istoric autentic, grinzile vechi şi covoarele tradiţionale sunt armonios îmbinate cu cele mai moderne detalii de confort.

Reporter: Câţi turişti trec anual pragul conacului dumneavoastră?

Daniel Vasilescu: În cursul anului ne trec pragul câteva mii de turişti.

Reporter: Aveţi şi turişti străini? Care este procentul lor şi din ce ţări ajung la dumneavoastră?

Daniel Vasilescu: Da, sigur. La conac ajung şi turişti străini - am primit oaspeţi din ţări diverse, printre care Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, Belgia, India.

Reporter: În ultimii ani tot mai mulţi turişti caută experienţe diferite, a crescut şi la dumneavoastră numărul cererilor de cazare?

Daniel Vasilescu: Noi am inaugurat conacul drept hotel istoric în urmă cu patru ani şi, într-adevăr, de atunci până în prezent, numărul cererilor de cazare sau de organizare de evenimente a crescut constant.

Reporter: Care consideraţi că sunt motivele pentru care turiştii aleg să petreacă o noapte la un conac şi nu la un hotel sau pensiune?

Daniel Vasilescu: Din aprecierile oaspeţilor noştri, alegerea lor de a se caza la conac începe de la atmosfera acestuia, de la « poveste ». Odată ajunşi la conac, li se deschide o experienţă autentică: « farmecul boieresc al Olteniei de altădată », care se regăseşte în toate detaliile, de la modul în care sunt decorate camerele, la gastronomie şi « loisir »-ul pe pajiştea verde a domeniului.

Reporter: Pe lângă minunata experienţă de a dormi la un conac, de ce altceva se mai pot bucura turiştii ajunşi la dumneavoastră?

Daniel Vasilescu: Mai mult decât cazare, noi oferim oaspeţilor noştri experienţa «răsfăţului boieresc». Sigur, cazarea e o componentă foarte importantă a acestei experienţe, însă aceasta e completată şi de alte elemente, precum conceptul gastronomic, de pildă, inspirat de meniurile cu ştaif ale boierilor de altădată. În egală măsură, petrecerea timpului liber la conac e un aspect pe care ne concentrăm foarte mult, oferind oaspeţilor noştri atât evenimente tematice periodice, cât şi diferite spaţii ale domeniului - care invită la momente petrecute reconfortant: foişorul, crama, pajiştea verde şi piscina.

De asemenea, oaspeţii noştri care îşi doresc să simtă Oltenia « la pas », pot primi din partea noastră recomandări de trasee pentru fiecare zi petrecută la conac.

Reporter: Care sunt principalele obiective turistice din apropierea conacului?

Daniel Vasilescu: În zonă există o sumedenie de obiective turistice - mănăstiri (Horezu, Cozia, Polovragi, Mânăstirea Dintr-un Lemn), chei spectaculoase (Cheile Olteţului, Cheile Bistriţei, Cheile Sohodolului), staţiuni balneare (Călimăneşti, Olăneşti, Căciulata), peşteri (Peştera Muierii, Polovragi) şi muzee (Culele de la Măldăreşti, Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, Muzeul Constantin Brâncuşi - la aproximativ 70 de km). Iar pentru cei ce iubesc ieşirile active în natură, un drum pe Transalpina sau un traseu în Rezervaţia Naturală Buila Vânturariţa pot fi variante reconfortante de petrecere a unei zile.

Reporter: Care este tariful mediu pentru o noapte de cazare în camera unui conac?

Daniel Vasilescu: În funcţie de tipul de cameră, tariful unei nopţi de cazare la conac este situat între 50 şi 70 euro/noapte, cu mic dejun inclus.

Reporter: Care sunt cele mai aglomerate perioade din an?

Daniel Vasilescu: Cele mai căutate perioade de oaspeţii care se cazează la noi sunt lunile de vară şi sărbătorile (cele de iarnă, Ziua Femeii, Paştele, 1 Mai, Rusaliile, sau ziua conacului, "Sărbătoarea Mărului Domnesc" - unul din cele mai dragi evenimente pe care le organizăm la noi).

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia turismului din zonă?

Daniel Vasilescu: Zona se află într-o direcţie ascendentă, ne bucurăm să descoperim că din ce în ce mai mulţi turişti caută zona noastră, foarte generoasă în obiective naturale şi culturale, şi sperăm că acest lucru va stimula şi dezvoltarea unor opţiuni turistice mai variate şi consistente.

Reporter: Vă mulţumesc !

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unii se mai intreaba inca cum de comunismul s-a instalat in Romania ; NU ZBANGHIILOR , nu doar tancurile rusesti au contat ci SFIDAREA BOIERILOR, AROGANTA LOR INFINITA fata de paturile de jos ... Cat timp vor exista HAIMANALE SI HAHALERE LA UDREA, EBA , BASESCU ori VIDEANU ,cu marmura sa nu va mai mirati ca PSD va castiga la pas alegerile ; la CONACE DOAR BOIERII ISI POT PERMITE RANJIND sa se cazeze la PRETURI NESIMTITE pentru "talpa" tarii, PE CARE O DISTPRETUIESC ARISTROCRATII ! CUM SA NI TI SE FACA SCARBA SI SILA , CAND IL VEZI PE toader paleologu TRAGAND DIN PIPA !!! INDUSTRIALIZAREA ROMANIEI E LA PAMANT, INDUSTRIA NATIONALA DE APARARE ASIJDEREA, IRIGATIILE DIN AGRICULTURA NU MAI EXISTA in schimb NOI FACEM IMPORTURI, CA ASA AU HOTARAT CEI CE ISI DORM VACANTELE LA CONACE !

    HUIDEOOO !!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb